Τετάρτη , 8 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιανουάριος 14, 2019 10:48 πμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθελοντισμός: Υποχρέωση ή Ανάγκη;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, Κα ΒΟΥΛΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο το εισόδημα των πολιτών, αλλά και το σύστημα αξιών της κοινωνίας μας.

Η κοινωνική συνείδηση έχει συρρικνωθεί δραστικά, οι κανόνες συνύπαρξης παραβιάζονται συστηματικά και οι πολίτες αισθάνονται ότι το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα δεν τους εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής (δουλειά, υγεία, παιδεία), ενώ παρατηρείται αύξηση της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Μέσα όμως από την υπάρχουσα αυτή κατάσταση, γεννήθηκε η ευκαιρία και η πρόκληση για  κοινωνική αλλαγή, αναδείχτηκε η ανάγκη για αλτρουισμό, κοινωνική προσφορά και εθελοντική δράση, με στόχο μια καλύτερη κοινωνία.

Η ζωή των ανθρώπων γεμίζει ουσιαστικό νόημα, σκοπό, πληρότητα μέσα από την εθελοντική προσφορά και γίνεται κατανοητή η ανάγκη για υπευθυνότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς προς το συνάνθρωπο που μπορεί να εφαρμοστεί στους Δήμους,  είναι το «Κοινωνικό Φροντιστήριο», μια δομή που μπορεί να στηρίξει και να ανακουφίσει τα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η οποία αποτελεί εξ αρχής θέση της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα ΚαλλιθέαΛάζαρος Λασκαρίδης».

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο απευθύνεται και στηρίζει παιδιά άπορων οικογενειών ή με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, που αδυνατούν να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Ο Δήμος μπορεί να παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή και τους χώρους και με βάση κυρίως την εθελοντική προσφορά καθηγητών ή καθηγητών που έχουν σχέση εργασίας με τον ίδιο, να προσφέρει στα παιδιά καθοδήγηση – βοήθεια σε εκπαιδευτικά θέματα, κατανόηση και εμπέδωση της σχολικής ύλης, με στόχο την άνοδο της επίδοσής τους και την πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων τους. Η δομή αυτή, ήδη παρέχεται με επιτυχία σε πολλούς Δήμους τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε γειτονικούς με το δικό μας Δήμο, αλλά και σε αντίστοιχους σε όλη την χώρα.

Η Διοίκηση ενός Δήμου, για να μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη, πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και να δίνει προτεραιότητα στις κοινωνικές δομές.

Επιθυμία και στόχος της, πρέπει να είναι η πρόνοια και η κοινωνική συνοχή των δημοτών, οι ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσής τους (μόρφωση, ψυχαγωγία, υγεία, εργασία), η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής προστασίας, κυρίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών εφαρμόζοντας τους Νόμους και η πραγματοποίηση των ατομικών στόχων τους, δημιουργώντας συνθήκες ισότητας και αξιοκρατίας.

Άλλωστε, ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρέωση, αλλά δείγμα πολιτισμού και ύψιστης ανθρωπιάς.

«Να στεγνώσει κάθε δάκρυ από κάθε μάτι», όπως  είχε πει χαρακτηριστικά και ο Μαχάτμα Γκάντι!.

Η Κα Βούλα Κοσμίδου.

Η Κα Βούλα Κοσμίδου, είναι Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, καθώς και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΤΩΡΑ Καλλιθέα – Λάζαρος Λασκαρίδης».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Εθελοντισμός: Υποχρέωση ή Ανάγκη; ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, Κα ΒΟΥΛΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Εθελοντισμός: Υποχρέωση ή Ανάγκη; ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, Κα ΒΟΥΛΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοι Rating: 0
scroll to top