Παρασκευή , 3 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Μάιος 20, 2018 3:32 πμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Επιμνημόσυνη Τελετή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΜΕ μία πολύ σύντομη σε διάρκεια εκδήλωση – επιμνημόσυνη τελετή, ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με οκτώ Ποντιακά Σωματεία της πόλης μας, τίμησε χθες το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μαΐου 2018, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται και να τιμάται κάθε 19η Μαΐου εκάστου έτους.

Στις 12 ακριβώς το μεσημέρι και μπροστά από το επιβλητικό μεν, αλλά ιδιαίτερα κακοσυντηρημένο Παμποντιακό Ηρώο δε, πραγματοποιήθηκε, αρχικά, Επιμνημόσυνη Δέηση, από τρεις Ιερείς του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της πόλης μας.

Το Παμποντιακό Ηρώο.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος στην σύντομη μεν, ιδιαίτερα καίρια ομιλία του δε, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι, αγαπητά μέλη των ποντιακών και άλλων σωματείων που βρίσκονται σήμερα εδώ,

Συμπληρώνουμε 99 χρόνια, σχεδόν έναν αιώνα, από την μαύρη ημέρα της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μία μαύρη ημέρα, όμως και για την παγκόσμια ιστορία.

Μία ημέρα και για τα σημερινά κράτη του πλανήτη μας.

Γιατί η ημέρα αυτή αποκτά και μία σύχρονη παράμετρο, όσο υπάρχουν φωνές εντός και εκτός της πατρίδας μας, που αμφισβητούν ακόμη την Γενοκτονία ως γεγονός.

Την Γενοκτονία του Ποντιακού λαού, του Ποντιακού Ελληνισμού, αναγνωρίζουν σήμερα, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, 12 Πολιτείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, 2 Πολιτείες της Αυστραλίας, 5 πόλεις και 2 διαμερίσματα του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής  Ένωση Ακαδημαϊκών Για Την Μελέτη Των Γενοκτονιών.

Αριθμός, αν το σκεφτούμε, πραγματικά μικρός προκειμένου να αναγνωρίσει  ο πλανήτης επιτέλους το αυτονόητο.

Και δεν έχουμε να κάνουμε με μία μικρή άγνωστη μειονότητα στα πέρατα του κόσμου.

Έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι του Ελληνισμού, που αποτέλεσε φάρο του Πολιτισμού, κοιτίδα του εμπορίου, με έμφαση στην πρωτοπορία και την καινοτομία.

Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αγαπούσαν τις Επιστήμες, την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Αυτός ο Ελληνισμός, ήταν, είναι και θα είναι ένας πλούτος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως ήταν ένας πλούτος και για την οθωμανική αυτοκρατορία.

Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο επικράτησαν στην οθωμανική αυτοκρατορία οι φοβικές απόψεις, επικράτησε ο σκοταδισμός, ένας σκοταδισμός με Ευρωπαϊκές ρίζες και καταστροφικές συνέπειες.

Γιατί νέες ιστορικές έρευνες, καταδεικνύουν ότι πίσω από την Γενοκτονία των Ποντίων, υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο που συνέλαβε μία κεντρική δύναμη της Ευρώπης, υποστηρίζοντας τις σφαγές των πληθυσμών για γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η 19η Μαΐου 1919, είναι μία μόνο συμβολική ημέρα κατά την οποία ο Μουσταφά Κεφάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα. Ο διωγμός των Ελλήνων του Πόντου όμως, είναι έγκλημα διαρκείας.

Ένα έγκλημα που μεταξύ των ετών 1914, έφτασε μέχρι το 1924 περιλάμβανε Τάγματα εργασίας, αναγκαστικό εξισλαμισμό, κάψιμο χωριών, εκτοπίσεις και σφαγές και στοίχησε την ζωή, όπως υπολογίζουν οι ιστορικοί σε 353.000 Ελληνικές ψυχές.

Υπάρχουν παραδείγματα, δεν θα πω πολλά, θα πω της Μπάφρας που βρήκα σε πηγές, που το 90% των Ελλήνων δολοφονήθηκαν, ενώ οι περισσότεροι εναπομείνατες εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

Γι’ αυτό και όσοι αρνούνται αρνούνται την Γενοκτονία, αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν.

Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αφορά, πολύ περισσότερο, το μέλλον.

Και δεν αφορά μόνο τους Πόντιους, αφορά όλους τους Έλληνες.

Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε εδώ όλοι εμείς να μην αφήσουμε την αθρωπότητα χωρίς μνήμη.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να τιμήσουμε έναν μεγάλο πληθυσμό και μία μεγάλη ανθρωπιστική παράδοση, που τμήμα της είναι η ιστορική μνήμη.

Αγαπητοί φίλοι.              

Σίγουρα σήμερα είναι μία ημέρα πόνου για όλους μας.

Όμως, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανά τον κόσμο Κοινοβουλίων που αναγνωρίζουν, έστω και καθυστερημένα, την Γενοκτονία του Ποντιακού λαού, μας δινει ελπίδες.

Ο Ελληνισμός έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Όμως είναι ακόμα ζωντανός.

Και θα μείνει όσο υπάρχουν άνθρωποι, γιατί είναι ίσος το μοναδικό νοητικό οικοδόμημα που έφθασε τόσο κοντά στον άνθρωπο, που εξύψωσε τόσο πολύ τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να τον εξαφανίσουν οι σφαγές, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός.

Γιατί οι ρίζες μας δεν είναι σε χώματα. Είναι στις καρδιές και στα μυαλά των ανθρώπων.

Και είναι πολύ μεγάλη τιμή η εκδήλωση αυτή στην πόλη μας.

Η Καλλιθέα είναι ταυτισμένη με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Και ως Δήμος, θα είμαστε πάντα εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για τον Ποντιακό πολιτισμό.

Είναι ευθύνη, είναι τιμή, είναι υπερηφάνεια, είναι όμως και μια κοινή υπόσχεση, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ακμαία την ποντιακή συνείδηση.

Τιμή και δόξα στον ηρωϊκό Ποντιακό Ελληνισμό!».

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, στο βήμα του ομιλητή.

Αμέσως μετά και την ομιλία του κ. Δημάρχου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των οκτώ Ποντιακών Σωματείων που συνδιοργάνωσαν μαζί με τον Δήμο Καλλιθέας την εκδήλωση Μνήμης, την Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά», την Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου “Αρχιστράτηγος Μιχαήλ”, τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, τον Παμποντιακό Σύλλογο “Αργώ”, τον Σύλλογο Ποντίων “Αργοναύται Κομνηνοί”, τον Σύλλογο Ποντιακού Ελληνισμού “Ο Μιθριδάτης”, το Σωματείο Διάδοσης και Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς οι “Μωμόγεροι” και τον Πολιτιστικό Φορέα Ποντίων Καλλιθέας “Θέατρου Πόντου”, καθώς και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας, ενώ αμέσως μετά και την κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κάρναβο, η Δημοτική μας Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο, σηματοδοτώντας και το πέρας της όλης εκδήλωσης.

Παραβρέθηκαν ακόμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κα Άννα Γιαννακού – Πάσχου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τοπικής Αναπτυξης κ. Μανώλης Κωστάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα», κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Κα Ειρήνη Ελευθεριάδου, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ελευθεριακή Λαϊκή Συμπαράταξη», κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλλιθέας, Κα Βούλα Κοσμίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Αντώνης Λαμπίδης, αλλά, όπως προαναφέραμε, δυστυχώς, και ελάχιστοι συνδημότες μας.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι την όλη παρουσίαση της εκδήλωσης, πραγματοποίησε η γλυκύτατη Καλλιθεάτισσα Ηθοποιός, Κα Φρέζη Μαχαίρα.

Χωρίς καμία αντιπολιτευτική ή άλλη διάθεση, είμαστε υποχρεωμένοι, σ’ αυτό το σημείο, να επισημάνουμε και δύο πολύ σημαντικά – κατ’ εμάς – γεγονότα, που μας προκάλεσαν δυσαρέσκεια.

Το πρώτο γεγονός, είναι φυσικά, η παρουσία ελάχιστων για άλλη μία χρονιά συνδημοτών μας, κυρίως Ποντιακής καταγωγής, στην όλη εκδήλωση, ιδιαίτερα δε, όταν πραγματοποιήθηκε με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καλλιθέας και οκτώ τον αριθμό Ποντιακά Σωματεία της πόλης μας.

Θεωρούμε, ότι σε μία πόλη όπως η Καλλιθέα, όπου το Ποντιακής καταγωγής στοιχείο αποτελεί πολύ μεγάλο πληθυσμιακά τμήμα της, είναι αδιανόητο, στην κορυφαία ετησία εκδήλωση, αυτή της Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να παρευρίσκονται ελάχιστα άτομα, ακόμη και αν μπορεί να γίνει η επίκληση ότι η ώρα διεξαγωγής της εκδήλωσης (12 το μεσημέρι) ήταν απαγορευτική, καθώς επικρατούσε αφόρητη ζέστη.

Βέβαια,  εδώ γεννάται και το ερώτημα ότι δεν μπήκαν στον κόπο να παραστούν οι μισοί τουλάχιστον από τα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας και εμείς εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί δεν παραβρέθηκαν περισσότεροι συνδημότες μας;

Το δεύτερο γεγονός που μας προκάλεσε δυσαρέσκεια; Η οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Παμποντιακό Ηρώο στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Πιστεύουμε ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός να πραγματοποιείται τέτοιας σπουδαίας σε αξία Εκδήλωση Μνήμης και το Μνημείο να είναι βεβηλωμένο. Από την μπροστινή του όψη να «απουσιάζουν» δύο μεγάλα κομμάτια μάρμαρο, τα πλαϊνά του τοιχώματα να είναι γεμάτα από κάθε λογής συνθήματα και ο όλος χώρος να είναι βρώμικος και με το λίγο γρασίδι (;) που υπάρχει, τριγύρω, να είναι απότιστο και επομένως ξεραμένο

Στο περσινό μας αντίστοιχο ρεπορτάζ, είχαμε τονίσει και πάλι ότι το Μνημείο βρισκόταν σε οικτρή κατάσταση, καθώς ήταν σπασμένη μία πλάκα και απλά τοποθετημένη πρόχειρα σ’ αυτό. Από τότε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και εμείς διερωτόμαστε.

Δεν μπορούσε να γίνει, από εκείνο το χρονικό σημείο έως και σήμερα, κάποια ουσιαστική παρέμβαση, όπως το να τοποθετηθούν νέα μάρμαρα (ακόμη και διαφορετικού συνολικά χρώματος) όπως π.χ. έγινε και με το Μνημείο Εκτελεσθέντων στα Περόνια;

Δεν μπορούσε να έχει καθαριστεί και – γιατί όχι – να έχει περιφραχθεί ο όλος χώρος, όπως ακριβώς και στα Περόνια;

Δεν μπορούσε να έχει τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός για το βράδυ και να αναδεικνύεται, έτσι, το Μνημείο των Ελλήνων του Πόντου;

Πέρα από την συνεχή ανάδειξη και μεταλαμπάδευση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων, κυρίως προς στις νεότερες γενιές, υπάρχει κάτι το ποιο ουσιαστικό, που να αποτελεί ένδειξη ότι πραγματικά σεβόμαστε και ότι πραγματικά τιμούμε τη Μνήμη των 353.000 περίπου ψυχών που εξοντώθηκαν από τους Οθωμανούς, από το να διατηρούμε σε ευπρεπή, το λιγότερο, κατάσταση το συγκεκριμένο Μνημείο;

Όπως ακριβώς επιβάλλεται να γίνει, όχι μόνο με το αντίστοιχο, ακριβώς απέναντι, Άγαλμα του ήρωα Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, αλλά και με το σύνολο των Μνημείων που υπάρχουν στην πόλη μας;

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Επιμνημόσυνη Τελετή ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕ μία πολύ σύντομη σε διάρκεια εκδήλωση – ε ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Επιμνημόσυνη Τελετή ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕ μία πολύ σύντομη σε διάρκεια εκδήλωση – ε Rating: 0
scroll to top