Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ

Απρίλιος 23, 2018 12:34 μμ A+ / A-

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ

 Για τη νέα Όπερα

 ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το Δελτίο Τύπου που μας είχε στείλει την προπερασμένη εβδομάδα ο κ. Ορέστης Μπαζός και το οποίο αφορούσε δική του Όπερα που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και δημοσιεύσαμε με χαρά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, τον επισκεφθήκαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας (Σοφοκλέους 100).

Εκεί, στο Δημοτικό Ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης», ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν 17 αίθουσες διδασκαλίας με 32 καθηγητές και καθηγήτριες, αλλά και με 600 περίπου μαθητές και μαθήτριες και συνομιλήσαμε για λίγη ώρα μαζί του.

Ευγενής και απλός, μας υποδέχθηκε θερμά και δέχθηκε ευχαρίστως να μιλήσει για την  Όπερα “Το τετράγωνο ενός κύκλου”, όπως είναι η ονομασία της.

Η αφίσα της Όπερας.

Πριν προλάβουμε να του θέσουμε κάποια ερώτηση, μας τόνισε ότι οφείλει να ευχαριστήσει, πρωτίστως, θερμά τόσο τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κάρναβο, όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Κωστάκη, για την υποστήριξή τους στο δύσκολο εγχείρημα της συγγραφής της όπερας, ενός πολυσύνθετου  καλλιτεχνικού έργου, το οποίο ενσωματώνει τη μουσική, τον λόγο, το θέατρο, την κίνηση.

Ο γεννημένος στην Αθήνα, Συνθέτης και Μαέστρος Ορέστης Μπαζός, ο οποίος είναι επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου “Οδυσσέας Δημητριάδης” της πόλης μας, αφιέρωσε δύο περίπου χρόνια για να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη όπερα, η υπόθεση της οποίας αφορά δύο αδέλφια, τον Ανδρέα και τον Μίμη, καθώς και τις δύο φίλες τους, την Ινώ και την Μαρία.

«Από πολύ παλιά μου είχε δημιουργηθεί η ιδέα της σύνθεσης μίας σύγχρονης όπερας βασισμένης σε μία σημερινή ιστορία στην πόλη που ζούμε και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα. Η ανάγκη βέβαια αυτής της άποψης που είχα με οδήγησε και στην απόφαση να γράψω ο ίδιος και το λιμπρέτο το οποίο περιλαμβάνει στίχους-πρόζα και διάφορα ποιήματα μου. Πήρα τότε την απόφαση να αξιοποιήσω  όλο το δυναμικό του ωδείου, τις δύο χορωδίες, την ορχήστρα ”Συγχορδία”, νέους τραγουδιστές, θέλοντας να κερδίσω ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου.

 Δηλαδή να κατορθώσουμε όλοι οι συντελεστές να ανεβάσουμε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό έργο!

Υπάρχει βέβαια, εδώ αρκετό ρίσκο και μειονεκτήματα, αλλά και πλεονεκτήματα.  

 Για παράδειγμα, να σας αναφέρω ότι τα μέλη της χορωδίας είναι στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες μουσικοί, δεν είναι επαγγελματίες. Αρκετοί δεν διαβάζουν παρτιτούρα. Όμως πρόκειται για πρόσωπα αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν και οφείλω να αναγνωρίσω ότι το κάνουν επιτυχώς, παρά τις δυσκολίες. Η Μικτή χορωδία μας έχει εκπροσωπήσει αξιοπρεπώς την πόλη μας σε πολλά φεστιβάλ ενώ έχει αποσπάσει και διακρίσεις. Επίσης οι πρωταγωνιστές, οι τέσσερις σολίστ είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι, αλλά όχι επαγγελματίες ακόμη.

Από την άλλη, οι μουσικοί του ωδείου και της ορχήστρας μας ειδικά, είναι καταξιωμένοι συνάδελφοι που με γνωρίζουν και τους γνωρίζω χρόνια. Η Παιδική – Εφηβική μας Χορωδία, από τις πιο ταλαντούχες της χώρας μας, αλλά και αυτή όπως και η Μικτή χορωδία δεν είχαν τραγουδήσει ποτέ ολόκληρη όπερα.

 Ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου, μας είναι οικείος, αφού εκεί φιλοξενούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις του ωδείου μας (μαθητικές συναυλίες, εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις κ.α.), αλλά από την άλλη, είναι ένας χώρος που εξ ανάγκης χρησιμοποιείται, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας όπερας, με αποτέλεσμα να  εφεύρουμε κάποιες λύσεις ανάγκης, όπως όλοι οι μουσικοί – χορωδοί και μαέστρος να είναι μαζί με τους πρωταγωνιστές πάνω στην σκηνή (90 άτομα).

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω την προοπτική που πρέπει να υπάρξει ούτως ώστε αυτή η πολύ σοβαρή δουλειά με την όπερα να ανέβει και σε χώρους που είναι κατασκευασμένοι για να υποστηρίζουν τέτοιες δράσεις. Αναφέρομαι φυσικά στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει – και δεν είναι υποχρεωμένος άλλωστε να γνωρίζει – πόσο σύνθετη και δύσκολη είναι μία όπερα και πόσο εξειδικευμένες γνώσεις, μουσική κατάρτιση  αλλά και εξοπλισμός απαιτείται για μία τέτοια παραγωγή.

Σαν συνθέτης  φυσικά, αν διάλεγα τον εύκολο δρόμο να δώσω το έργο μου να ερμηνευθεί από εξειδικευμένους μουσικούς – χορωδούς κ.λπ., θα απολάμβανα την αρτιότητα μιας μουσικής εκτέλεσης.

Αλλά από την άλλη, η κουραστική μουσική εκμάθηση της όπερας μου με το υλικό που προανέφερα του Δημοτικού Ωδείου, με γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, γιατί δίνω την δυνατότητα και την μουσική επιμόρφωση σε τόσους ανθρώπους να έρθουν ως πρωταγωνιστές σε επαφή με αυτό το δύσκολο έργο.

Και για μένα ήταν ένας σημαντικός στόχος, τον οποίο προσδοκώ να φέρω εις πέρας με επιτυχία. Και επιτυχία, για μένα, είναι η αναγνώριση της δουλειάς μας από τον κόσμο της Καλλιθέας και όχι μόνο από τον κόσμο των μουσικών, των συναδέλφων μου».

Σχετικά με την υπόθεση της όπερας τώρα.

“Η όλη ιστορία εκτυλίσσεται στην Αθήνα του σήμερα, σε δύο μικρά διαμερίσματα στην Κυψέλη.

Οι πρωταγωνιστές της είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες. Ο Ανδρέας, νεαρός φοιτητής, αναρχικός στις πεποιθήσεις του, επαναστάτης, θέλει να αλλάξει τον κόσμο γύρω του. Ο Μίμης, μεγαλύτερος αδερφός του Ανδρέα, είναι εργαζόμενος σε διαφημιστική εταιρεία, έχει ακροδεξιές πολιτικές τάσεις και είναι γεμάτος από δύσκολες εμπειρίες στη ζωή του – τελείως αντίθετος με τον Ανδρέα. Τα δύο κορίτσια, φοιτήτριες και οι δύο στη σχολή του Ανδρέα, με την Ινώ, την κοπέλα του, πιο ονειροπόλα και ρομαντική και την Μαρία, πιο ρεαλίστρια και προσγειωμένη, που αναζητά στη ζωή της τον έρωτα. Η ζωή θα παίξει όπως πάντα συμβαίνει το ρόλο του σκηνοθέτη στην ιστορία μας και θα μας ταξιδέψει σε άγνωστα αλλά και γνώριμα μονοπάτια με ζητούμενο το φώς της ελπίδας στις ανθρώπινες σχέσεις!”.

Στο ερώτημά μας για το ποιοί θα είναι οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες της συγκεκριμένης όπερας, ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι άτομα νεαρής ηλικίας, με σπουδές στη μουσική και συγκεκριμένα, η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη, η μεσόφωνος Μαρία Μπαζού, ο τενόρος Θανάσης Ζήσης και ο βαρύτονος Μαρίνος Ταρνανάς. Μας τόνισε το γεγονός ότι όλοι τους είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι και όχι επαγγελματίες.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους υπόλοιπους συντελεστές της όπερας, στον Σκηνοθέτη κ. Γιώργο Γαλάντη, στην Ηθοποιό Κα Φρέζη Μαχαίρα, η οποία θα αφηγείται και θα απαγγέλλει, στα μέλη της Ορχήστρας “Συγχορδία”, τους Δημήτρη Πετράκη (φλάουτο), Βασίλη Μπίλλα (κλαρινέτο), Νίκο Πέτσα (κόρνο), Σταύρο Ζουλιάτη (κρουστά), Λίνα Μεταξά (πιάνο), Κώστα Καριτζή (πρώτο βιολί), Πέτρο Τσέλα (δεύτερο βιολί) και Καίτη Πάντζαρη (βιολοντσέλο), στα μέλη της Μικτής Χορωδίας, καθώς και στα μέλη της Παιδικής – Εφηβικής Χορωδίας του Δήμου.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις συνολικά παραστάσεις. Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας (Κρέμου 123 & Φιλαρέτου), ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, την Κυριακή 13 και την Κυριακή 20 Μαΐου, στον ίδιο χώρο και με ίδια ώρα έναρξης.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι λόγω του μικρής χωρητικότητας του Θεάτρου (200 με 220 θέσεις), θα γίνουν κρατήσεις θέσεων, είτε τηλεφωνικά (6937221823, με τον Συνθέτη κ. Ορέστη Μπαζό ή στο 6832881588, πρωινές ώρες 09:00 – 10:00, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας κ. Μιχάλη Βουτσαδάκη), είτε μέσω email (obazos@yahoo.gr, mvoutsadakis@gmail.gr).

«Να σας δώσω και την εικόνα των κρατήσεων αυτής της στιγμής αν θέλετε. Μέχρι σήμερα, 23 Απριλίου, για την πρεμιέρα δεν υπάρχουν κενές θέσεις. Για τη δεύτερη παράσταση, υπάρχουν 15 θέσεις και για την τρίτη και τελευταία, περίπου 80 θέσεις. Πριν την κράτηση, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τη διαθεσιμότητα και πολλές άλλες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της όπερας: https://the-square-of-a-circle.webnode.com».

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την προβολή του έργου μας στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα σας και να σας προσκαλέσω στην πρεμιέρα».

Ευχόμαστε, ολόψυχα, καλή επιτυχία, τόσο στον Συνθέτη, Μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Ορέστη Μπαζό, όσο και σε όλους τους συντελεστές της Όπερας.

Ο κ. Ορέστης Μπαζός.

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ Reviewed by on . ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ  Για τη νέα Όπερα  ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το Δελτίο Τύπου που μας είχε στείλει την πρ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΡΕΣΤΗ ΜΠΑΖΟ  Για τη νέα Όπερα  ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το Δελτίο Τύπου που μας είχε στείλει την πρ Rating: 0
scroll to top