Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Μάρτιος 12, 2018 3:58 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Μετά θάνατον τιμή στον Παράσχο Καλαβίτσογλου

ΙΔΡΥΤΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΕΝΤΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ πάμπολλων μελών και φίλων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, εκδήλωση  μετά θάνατον βράβευσης – πνευματικού μνημόσυνου, στον οραματιστή, ιδρυτή και δημιουργό πέντε Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων και Προέδρου αυτών επί σειρά ετών, Πάρασχο Καλαβίτσογλου.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με τη Χορωδία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, υπό τη Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Θάνα, να ερμηνεύει ορισμένα παλαιά αγαπημένα τραγούδια, μερικά εκ των οποίων μπορείτε να δείτε ήδη στα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης (ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας & Αναστάσιος Ράντος).

Ακολούθως, τους πολυπληθείς παριστάμενους – ανάμεσα στους οποίους διακρίναμε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλλιθέας κ. Μανώλη Κωστάκη και τον Κωνσταντινουπολίτη Αντιδήμαρχο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Εθελοντισμού του Δήμου Αλίμου κ. Στέφανο Διαμαντή καλωσόρισε και απηύθυνε προς αυτούς, έναν σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Λεύκαρος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά, τα ακόλουθα:

“Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου μας, σας  καλωσορίζω και σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την σημερινή τιμητική για εμάς παρουσία σας. Την εκδήλωση αυτή με δική μας πρωτοβουλία και πρόταση, συνδιοργανώνουμε άλλα δύο αδελφά Σωματεία:

τον Σ.Ε.Β.Α.Σ.Κ.  και την Εστία Κωνσταντινουπόλεως.

Η ιστορία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών είναι ιστορία προσφοράς 90 ολόκληρων χρόνων προς την κοινωνία. Το έργο που έχει να επιδείξει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών είναι  μεγάλο, σπουδαίο και προσαρμοζόμενο αναλόγως των αναγκών και των συνθηκών κάθε εποχής και είναι επίσης διαρκές.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το έργο αυτό σε μια λέξη θα διαλέγαμε την λέξη Προσφορά και σε δύο λέξεις Προσφορά Αγάπης.

Γι αυτό είμαστε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι προς όλους όσοι έχουν παρεμφερή δράση.

Ξεκίνησε το 1928  με την αδικοξεριζωμένη γενιά των Κωνσταντινουπολιτών και έγραψε ιστορία με αξιοθαύμαστες επιδόσεις και πολυσχιδή δράση.

Το έργο συνεχίστηκε με τον ίδιο ζήλο και  εμπλουτίστηκε  με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, όταν την σκυτάλη παρέλαβε η επίσης αδικοξεριζωμένη γενιά της δεκαετίας  1964-1974, οι Νεοπρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες, που γνώρισαν και βίωσαν  τα Σεπτεμβριανά, τις απελάσεις, τους εξαναγκασμούς, τις βιαιότητες του τουρκικού εθνικισμού και ρατσισμού.

Προσπαθούμε ώστε αυτό το έργο του Συλλόγου μας, να  συνεχιστεί και με τις επερχόμενες νέες γενιές βασισμένο πάντοτε στον εθελοντισμό.

Φέτος που ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυση του, προγραμματίζουμε σειρά εκδηλώσεων για επαφή και γνωριμία με το ευρύτερο ελλαδικό κοινό. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος ‘Ανοικτές Πόρτες’, που απευθύνεται μεν σε όλους τους Έλληνες, αλλά στοχεύει, κυρίως, στη νέα γενιά και αποσκοπεί στην γνωριμία της ιστορίας του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού τα τελευταία 90 χρόνια μέσω της ιστορίας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αφού η ιστορία και η πορεία αυτή αντιπροσωπεύει τους πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς και τις διαχρονικές αξίες που μετέφεραν οι Κωνσταντινουπολίτες, μαζί με τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα τους, στη σύγχρονη Ελλάδα. Προτρέπω και προσκαλώ όλους να το παρακολουθήσουν, αξίζει.

Η τιμητική βράβευση αξιόλογων προσωπικοτήτων για το συνολικό έργο τους από τον Σύλλογο μας, ως θεσμός, είναι ένας ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής για να εξαρθεί το έργο και η προσφορά τους, μια ηθική ανταμοιβή, αλλά συγχρόνως γίνεται για να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε να τιμήσει μετά θάνατον, με συνδιοργανωτές και τα άλλα δύο αδελφά Σωματεία που προανέφερα, ένα γνήσιο τέκνο της Ρωμιοσύνης της Πόλης, έναν ευπατρίδη, ιδεολόγο και οραματιστή, έναν άνθρωπο που απέδειξε ότι όταν η ψυχή είναι δυνατή τίποτα δεν είναι αδύνατο, τον  αείμνηστο Παράσχο Καλαβίτσογλου.

Το αποφασίσαμε, πρώτον για να εκφράσουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη για όσα και ότι έκανε  – και έκανε πολλά –  και δεύτερον, γιατί με την στάση και το έργο του, έδωσε σε όλους εμάς ένα μεγάλο  μάθημα ζωής με ένα συναρπαστικό έργο που μοίρασε και θα μοιράζει στους απόμαχους της ζωής πάρα πολύ αγάπη.

Εγώ προσωπικά, όπως επίσης και αρκετά  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αισθανόμαστε ευτυχείς και τυχεροί που  τον γνωρίσαμε”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Γεώργιος Λεύκαρος.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβαν οι κ.κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής των ομιλιών, Ιωάννης Κεσκίνογλου, Πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, Αθανάσιος Μακρίδης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Κωνσταντινουπολιτών (Σ.Ε.Β.Α.Σ.Κ.), καθώς και ο κ. Θωμάς Κούντερ, Ταμίας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, όπου όλοι μίλησαν για τη ζωή και το πολυποίκιλο έργο του  Παράσχου Καλαβίτσογλου, με φροντίδα και κόπο του οποίου ιδρύθηκε το Γηροκομείο της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως.

Σύντομες τοποθετήσεις για το τιμώμενο πρόσωπο απηύθυναν επίσης, τόσο ο Ομότιμος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί σειρά ετών Πρόεδρος Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων, κ. Ελευθέριος Φερεκύδης, όσο και ο πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής και αθλητής της Άρσης Βαρών κ. Χρήστος Ιακώβου, όπου να σημειωθεί εδώ, ότι και οι δύο προαναφερόμενοι έχουν τιμηθεί από τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.

Μετά το πέρας των σύντομων χαιρετισμών – τοποθετήσεων και αφού ενδιάμεσα προβλήθηκε ένα μικρής διάρκειας αφιέρωμα στο Γηροκομείο της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, η εκδήλωση έκλεισε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Γεώργιο Λεύκαρο, να διαβάζει πρώτα το σκεπτικό της μετά θάνατον βράβευσης του τιμώμενου προσώπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

1928

Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών

Τίμησις

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών,

συνεχιστής των Βυζαντινών παραδόσεων και ιδεωδών,

ιδιαιτέρως δε των υψηλών πνευματικών εντολών

της Βασιλίδως των Πόλεων εις την πραγματοποίησιν

των εθιμικών και εκπολιτιστικών επιδιώξεών του,

τιμών τους εκφραστάς των νοημάτων αυτών,

απονέμει μετά θάνατον

το παρών δίπλωμα τιμής

εις τον ΠΑΡΑΣΧΟΝ ΚΑΛΑΒΙΤΣΟΓΛΟΥ,

εις αναγνώρισιν της εθνικής προσφοράς του

εις τον Ελληνισμόν της γενέτειράς του,

ως όραματιστού ιδρυτού και δημιουργού

του Γηροκομείου της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως

και πέντε Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων,

καθώς και του πολυετούς κοινωνικού του έργου

ως Προέδρου αυτών επί σειρά ετών.

Δια το Διοικητικόν Συμβούλιον

Εν Καλλιθέα τη 11η Μαρτίου 2018″,

και έπειτα να απονέμει, στην μεν κόρη του τιμώμενου Κα Ελισάβετ Μακρίδου – Καλαβίτσογλου, τιμητικό έπαινο, στον δε υιό του κ. Ελευθέριο Καλαβίτσογλου, καλαίσθητη πλακέτα.

Και οι δύο τιμηθέντες, εμφανώς συγκινημένοι, στην σύντομη αντιφώνησή τους, ευχαρίστησαν θερμά τους ιθύνοντες τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών για την τιμή που απέδωσαν στον πατέρα τους.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Μετά θάνατον τιμή στον Παράσχο Καλαβίτσογλου ΙΔΡΥΤΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΕΝΤΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ πάμπολλων μελών ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Μετά θάνατον τιμή στον Παράσχο Καλαβίτσογλου ΙΔΡΥΤΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΕΝΤΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ πάμπολλων μελών Rating: 0
scroll to top