Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Σεπτέμβριος 7, 2017 9:50 πμ A+ / A-

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ, ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ

Τιμήθηκε ο Βασίλης Λιόγκαρης

Ο  ΑΞΙΟΣ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ & ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΟΜΑΝΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, Συγγραφείς και Κριτικοί, Άνθρωποι της Δημοσιογραφίας, του Θεάτρου, της Μουσικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, έσπευσαν, το απόγευμα της περασμένης Δευτέ­ρας 4ης Σεπτεμβρίου 2017, να παραβρεθούν σε μια ονειρεμένη τελετή, στο Μουσείο Κρατουμένων Μακρονήσου, στο Θησείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, για το μεγάλο και ποικίλο πνευματικό του έργο, στον μεγάλο Καλλι­θεάτη Λογοτέχνη, Ποιητή και Σεναριογράφο της προσφυγομάνας Καλλιθέας, Βασίλη Λιόγκαρη. 

Ο κ. Βασίλης Λιόγκαρης.

Στον κατάμεστο από κόσμο κήπο του Μουσείου παραβρέθηκαν και πολλοί  Καλλιθεάτες   συναγωνιστές και σύντροφοι, αλλά και φίλοι  του Βασίλη, απ΄ όλους τους πνευ­ματικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτικούς χώρους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η γνωστή για την πολυετή συνεισφορά της στη Ενημέρωση και στον Πολιτισμό Κα Γεωργία Μαχαίρα,  η οποία χαρακτήρισε τον Βασίλη Λιόγκαρη σαν  «τον συνεχιστή των μεγάλων της ιστορικής ΕΠΟΝ, του Δ. Ρα­βα­νή, του Θ. Λιακόπουλου, του Παιδαγωγού Γ. Μωραϊτη, της Ρ. Ιμβριώτη, της Ηλέκτρας κ.λπ.».

«Όμορφα, ποιοτικά, ποιητικά και ρεαλιστικά γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης», τόνισε η Κα Μαχαίρα, για να προσδιορίσει παρακάτω πως «Ο Βασίλης Λιόγκαρης με την πένα του  Πολιτισμού, περνάει πολιτικά μηνύματα σαν υποδόρια ένεση στη συνείδηση των ανθρώπων! Γιατί η Τέχνη και ο Πολιτισμός δρα στο συναίσθημα και πυροδοτεί την απόφαση του εγκεφάλου».

«Συνοικισμός Χαροκόπου» ήταν ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του Βασίλη Λιόγκαρη. Τιμήθηκε το 1982 με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Ιπεκτσί».

Για το βιβλίο αυτό ο γνωστότατος κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, έγραψε μετα­ξύ άλλων: «Μέσα στη γειτονιά του Λιόγκαρη,  στου Χαροκόπου, διατυπώνεται εν πυκνώ η ιστορία όλου του τόπου και διασώζεται το άρωμα της ρωμιοσύνης.  Το βιβλίο είναι ένα ταπεινό μνημόσυνο όλων εκείνων που έφυγαν με την αξιοπρέπεια της αρχοντιάς, προτού προφτάσουν να δουν το όραμα  να γίνεται πραγματικότητα του μέλλοντος».

Η Βιογραφία του Βασίλη Λιόγκαρη

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ, γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες πολυφαμελίτες. ΄Εζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα του  πολέμου και της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του.

Σπούδασε Θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ΄ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία, όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες.

Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του.

Στο έργο του διακρίνει κανείς την πυκνότητα των γεγονότων και καταστάσεων, χωρίς φλυαρίες, με μια γραφή πλούσια σε περιγραφικότητα, λαμπερή, παρόλα αυτά άμεση, καθημερινή και προσιτή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Ο Βασίλης είχε τακτική  συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου έγραψε χρονογρα­φήματα στη στήλη «Διακριτικά». Έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω από 500 άρθρα ή χρονογραφήματά του και έχει κάνει πολλές διαλέξεις και ομιλίες σχετικά με τη Λογοτεχνία, ιδιαίτερα σε φοιτητές και σπουδαστές.

Είναι  πανάξιος αποδέκτης μιας μεγάλης πνευματικής κληρονομιάς ξεχωριστών ανθρώπων που έζησαν στην Καλλιθέα, όπως η Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη, η ΄Ελλη Αλεξίου, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Σωτήρης Παϊτατζής, ο Γιάννης Κορδά­τος, ο Γιάννης Χατζίνης, ο Δημήτρης Ραβάνης – Ρέντης, ο Γιώργος Βαλέτας και άλλοι.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών.

«Ο Βασίλης Λιόγκαρης», όπως είπε η Κα Μαχαίρα, «είναι ο καλόκαρδος πνευματικός και αριστοτέχνης  δημιουργός, που έχει την ικανότητα  να μεταδίδει με τη σκέψη και τον λόγο του, την διάχυτη στη ψυχή ευγένεια και την αξιοθαύμαστη απλότητα της συμπεριφοράς  και της έκφρασης  ενός καθημερινού, απλού και φιλικού ανθρώπου».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, Λογοτέχνες, Δημοσιογράφοι και Ηθοποιοί του Θεά­τρου και του Κινηματογράφου, ανάμεσα σε διαλεγμένα τραγούδια και μουσικές εκτελέσεις, ανέγνωσαν αποσπάσματα απ΄ όλα τα ανεπανάληπτα και μοναδικά μυθιστορήματα, δημιουργήματα – έργα, του Μεγάλου μας λογοτέχνη, που είναι κατά  σειρά:

  1. Συνοικισμός Χαροκόπου.
  2. Η μάνα του καλοκαιριού.
  3. Τι θα γίνει επιτέλους με τη μαμά;
  4. Το μεγάλο δίλημμα.
  5. Αναζητώντας το χαμένο γάτο.
  6. Ένα συνηθισμένο περιστατικό.
  7. Τι είδε η Γιασμίν;
  8. Ιστορίες στοχασμού και αναψυχής
  9. Γλυκοχαράζει στον Ελλήσποντο (την μέρα της λευτεριάς).

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν, μεταξύ και άλλων Καλλιθεατών, οι κ.κ. Βασίλης Δημόπουλος και Γεώργιος Αντωνακάκης, με τις συζύγους τους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ι. Ράντος.

  

  

  

 

  

  

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ Reviewed by on . ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ, ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ Τιμήθηκε ο Βασίλης Λιόγκαρης Ο  ΑΞΙΟΣ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ & ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΟΜΑΝΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ, ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ Τιμήθηκε ο Βασίλης Λιόγκαρης Ο  ΑΞΙΟΣ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ & ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΟΜΑΝΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕ Rating: 0
scroll to top