Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάρτιος 23, 2017 4:23 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Χαράλαμπου Μηνάογλου

 ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2017, στο επιβλητικό Μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας (Δημοσθένους 117), η παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Μηνάογλου, με τίτλο «Ιστορία του Ρωσικού Κόμματος. Δώδεκα μελέτες για τις απαρχές».

Τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων παραβρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαος Βασιαγεώργης, ο οποίος αναφέρθηκε, εν συντομία, στο περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ παρουσίασε τους ομιλητές του πάνελ, διαβάζοντας από ένα σύντομο βιογραφικό τους.

Πρώτη ομιλήτρια, ήταν η Ιστορικός και Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κα Αιμιλία Θεμοπούλου, η οποία, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που καλύπτει το βιβλίο,  έκανε αναλυτική αναφορά στα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου, στη Ρωσική επεκτατική πολιτική στα Βαλκάνια και στο έντονο ενδιαφέρον της για τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς και στην προσμονή των Ελλήνων της εποχής, για απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό με βοήθεια από τους ομόθρησκους Ρώσους.

Δεύτερος ομιλητής, ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος αφού πρώτα έκανε μια μικρή αναφορά στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και στο πως την είδαν αργότερα οι τρεις μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), τόνισε ότι συγκράτησε περισσότερο από το βιβλίο, την ορθή χρήση αρχείων και ντοκουμέντων από τον συγγραφέα. Ακολούθως και ο ίδιος αναφέρθηκε, εν συντομία, στα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου, αλλά και «στην ευδιάκριτη αγωνία των Ελλήνων για ελευθερία με τη βοήθεια της Ρωσίας».

Τρίτος ομιλητής για το βιβλίο, ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Πλουμίδης, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτησή του για το βιβλίο, ανέδειξε την συμπάθεια των Ελλήνων προς τη ομόθρησκη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η ρωσόφιλη παράδοση των Ελλήνων, πάει μακράν πολύ πίσω χρονικά».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ρόλο των Φαναριωτών της εποχής στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στον Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, (το κανονικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Τούλιος με καταγωγή από την Πάρο), ο οποίος στα χρόνια που έζησε (1721 – 1813), υπήρξε λόγιος κληρικός και διδάσκαλος του Ελληνικού Γένους, με πλουσιότατο συγγραφικό έργο.

Τελευταίος, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τους προηγούμενους ομιλητές, τόνισε ότι υπήρξαν εκατοντάδες Έλληνες που υπηρέτησαν ως Πρεσβευτές μόνο τη Ρωσία (ως επί το πλείστον οι Φαναριώτες), ενώ αναφέρθηκε, πολύ σύντομα και ο ίδιος στο συγγραφικό του έργο.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με τους ομιλητές του πάνελ να απαντούν, πρόθυμα, στις ερωτήσεις – απορίες των παρισταμένων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μέσα από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα, μαθαίνουμε ότι «το βιβλίο γράφθηκε μέσα σε μία περίοδο περίπου  δεκαπέντε χρόνων (2001 – 2016) και υπάρχουν αναφορές στην ρωσοφιλία των Ελλήνων της Τουρκοκρατίας. Το σύνολο των δώδεκα κειμένων του, αναφέρεται στην περίοδο πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και την τυπική δημιουργία του Ρωσικού Κόμματος, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν δεν υπήρχε ακόμη τυπικός πολιτικός φορέας της ρωσοφιλίας, πράγμα ούτως ή άλλως, αδυνάτον στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τόσο των ηγετικών στρωμάτων, όσο και του απλού λαού, που ήταν σαφώς προσανατολισμένοι στην Ρωσία, από την οποία ως ορθόδοξη δύναμη περίμεναν την κατανίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την δική τους απελευθέρωση. Αυτοί ακριβώς αποτέλεσαν την μαγιά του Ρωσικού Κόμματος και συνετέλεσαν ώστε να εξελιχθεί στο πραγματικά πατριωτικό και ορθόδοξο κόμμα στην μετεπανασταστική Ελλάδα.

Μέσα από τα κείμενα, εξετάζονται πτυχές των σχέσεων των Ελλήνων με τους Ρώσους, σε μία περίοδο που εκκινεί από τα  χρόνια του Πέτρου και καταλήγει στις παραμονές της Επανάστασης.

Σε αυτά, μελετώνται τόσο η δράση της ρωσικής διπλωματίας και των πολλών και διαφόρων ρωσόφιλων πυρήνων μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ανάμεσα στους Έλληνες, όσο και η δράση διαφόρων Ελλήνων που μετέβησαν στην Ρωσία και εργάστηκαν για αυτήν, είτε εκτός, είτε εντός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παρουσιάζεται έτσι, το ιστορικό πλαίσιο και το ιδεολογικό κλίμα, μέσα από το οποίο γεννήθηκε το Ρωσικό Κόμμα, το μόνο αυτοφυές κόμμα ανάμεσα στους Έλληνες από τα ξενικά, τα οποία κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του ελληνικού κράτους μέχρι τον Κριμαϊκό Πόλεμο».

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  Παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Χαράλαμπου Μηνάογλου  ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  Παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Χαράλαμπου Μηνάογλου  ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑ Rating: 0
scroll to top