Δευτέρα , 6 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Αύγουστος 7, 2016 4:47 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Με Διήμερη Πανήγυρη

ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

 ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας.

Κατά το διήμερο της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2016 και του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2016, εκατοντάδες ήταν και φέτος οι συνδημότες μας που παρά το θέρος και τις καλοκαιρινές διακοπές, παραβρέθηκαν, με πίστη και ευλάβεια, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εδώ στην Καλλιθέα, για να εορτάσουν την μεγάλη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, είναι, ως γνωστόν, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, και έως τον 4ο αιώνα, εορτάζονταν πριν από το Πάσχα. Έκτοτε, εορτάζεται κάθε 6η Αυγούστου, ίδια ημέρα όπου η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, εγκαινίασε στο όρος Θαβώρ, τον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Το ιστορικό του Εορτασμού

 Όπως αναφέρεται και στη Καινή Διαθήκη, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μία ημέρα πήρε μαζί του τρεις από τους πιο αγαπητούς του μαθητές για να προσευχηθούν. Τον Πέτρο, γιατί πίστευε πολύ στον Χριστό, τον Ιάκωβο, γιατί είχε τη δύναμη να πιει από το ίδιο ποτήρι που είχε πιει και ο Κύριος, καθώς και τον Ιωάννη, τον οποίο ο Χριστός υπεραγαπούσε.

Οι τρεις μαθητές, μαζί με τον Χριστό, πήγαν, πιθανότατα, στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν, αλλά επειδή η ανάβαση του Όρους ήταν κουραστική, οι μαθητές καθήμενοι να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, μία μεγάλη έκπληξη. Αντίκρισαν το πρόσωπο του Κυρίου να μεταμορφώνεται και να λάμπει σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του να είναι άσπρα σαν το χιόνι. Μάλιστα, είδαν να εμφανίζονται ενώπιον του Κυρίου και να συνομιλούν μαζί Του, δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν οι προφήτες Μωϋσής και Ηλίας. Ο Κύριος επέλεξε να εμφανιστούν μπροστά Του και να συνομιλήσουν μαζί Του οι δύο μεγάλοι αυτοί Προφήτες, γιατί ήθελε να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν έως τότε για το Ποιος ήταν, αν ήταν, δηλαδή ο Προφήτης Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος άλλος μεγάλος Προφήτης.

Αυτό το σπουδαίο γεγονός, όπου γίνεται για πρώτη φορά τόσο αισθητή η Θεότητα του Ιησού Χριστού, εορτάστηκε – με ιδιαίτερη λαμπρότητα μάλιστα – και στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλλιθέας, όπου πρώτα το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2016, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονα, συμπαραστατούμενου και από πολλούς Ιερείς, όχι μόνο του λαμπρού αυτού Οίκου του Θεού, αλλά και από άλλους όμορους Ιερούς Ναούς της πόλης μας, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Αντιδήμαρχο κ. Εμμανουήλ Κωστάκη, τη Δημοτική Σύμβουλο Κα Ελένη Ζαφειράκη, καθώς και τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Τσιτίνη.

Ακολούθως, το πρωί του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2016, ανήμερα της μεγάλης Θρησκευτικής αυτής Εορτής, πραγματοποιήθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ, τέλος, χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, χοροστατούντος αυτή τη φορά του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητου, επίσης συμπαραστατούμενου από πολλούς Ιερείς, ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, η Λιτάνευση, καθώς και η Περιφορά της Ιερής Εικόνας στους δρόμους της Ενορίας και συγκεκριμένα στις οδούς Υψηλάντου, Αθηνάς, Ανδρομάχης, Ηλέκτρας, Μεταμορφώσεως και πάλι Υψηλάντου.

Nα αναφέρουμε εδώ, ότι τόσο στον Μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό, όσο στη Λιτάνευση  και στην Περιφορά της Ιερής Εικόνας, συμμετείχε μεγάλο πλήθος πιστών συνδημοτών μας, μεταξύ των οποίων διακρίναμε, τον Αντιδήμαρχο κ. Χριστόφορο Σοφιανίδη, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σοφία Παπαδοπούλου και Ευάγγελο Ανδρεάδη.

Μετά το πέρας της Περιφοράς της Ιερής Εικόνας, που αυτή τη φορά συνόδευσαν, από κοινού, οι μπάντες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Φιλαρμονικής του Δήμου μας και πριν την τέλεση Ιεράς Παράκλησης προς τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητος, όσο και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, εκφώνησαν από έναν σύντομο χαιρετισμό.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητος, τόνισε τα ακόλουθα: «Σήμερα, είχαμε τη χαρά, ελεύθερα και ειρηνικά, να λιτανεύσουμε μέσα από τους δρόμους της Ενορίας, την Ιερά Εικόνα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Θαύματα τα οποία  θεωρούσαμε στο παρελθόν ως αυτονόητα και δεδομένα, δεν θα είναι του λοιπού. Γι’ αυτό τον λόγο, εμείς οι Χριστιανοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, να είμαστε αληθινοί στην πίστη μας, να είμαστε φωτεινοί με τη ζωή μας και με την παρουσία μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα που η ελληνική κοινωνία ήδη ζει. Επιτρέψατέ μου, να συγχαρώ τον Προϊστάμενο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους Ιερείς και συνεργάτες της Εκκλησίας, για το εορταστικό αυτό διήμερο που προσπάθησαν να βοηθήσουν όλους μας να μπορέσουμε να εορτάσουμε την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Να συγχαρώ την μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου και να ευχαριστήσουμε θερμότατα τους εκπροσώπους του Δήμου Καλλιθέας, αλλά και τους Ιεροψάλτες και όλους τους Πατέρες, οι οποίοι συνέβαλαν με την παρουσία τους, στην ωραία αυτή λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Κυρίου. Ιδιαιτέρως δε, να συγχαρώ τους Ενορίτες της Ενορίας αυτής, γιατί η Ενορία αυτή είναι μια από τις πιο δημιουργικές και δυναμικές με την παρουσία της στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Χρόνια πολλά, ευλογημένα και χαρούμενα».

Ο Προϊστάμενος του εορτάσαντος χθες Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, στον επίσης σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Και εμείς με τη σειρά μας, αγαπητοί μου αδελφοί, αφού ευχαριστήσουμε τον Πανάγαθο Θεό που μας αξιώνει, για μιαν ακόμη χρονιά, να συνεορτάσομε και να συμπανηγυρίσομε την Θεία του Μεταμόρφωση, να ευχαριστήσουμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητο, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του 2ου, για την εδώ παρουσία του. Είναι πάντοτε, κάθε χρόνο, εδώ κοντά μας και μας λαμπρύνει με την αρχιερατική του παρουσία. Θα μου επιτρέψετε, όμως, Θεοφιλέστατε, να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, τους αγαπητούς αδελφούς και Πατέρες των όμορων Ενοριών, που και χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί και τώρα, ήρθαν εδώ κοντά μας, να συμπανηγυρίσομε την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Θερμές ευχαριστίες στους αγαπητούς μου αδελφούς Ιερείς εδώ της Ενορίας μας, τον Πατέρα Σισώη και τον Πατέρα Βασίλειο. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να δώσω στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στους κ.κ. Επιτρόπους, στις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, σε όλους και σε όλες, εκείνους και εκείνες, που διακονούν αόκνως αυτήν εδώ την Ενορία και είναι κοντά μας, καθότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα εσείς Θεοφιλέστατε, η Εκκλησία στηρίζεται στον εθελοντισμό και δίχως τους ανθρώπους που προσφέρουν, από τον προσωπικό τους χρόνο, έργο και διακονία στον Ναό, εμείς δεν θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε αυτήν εδώ την Ιερά Πανήγυρη. Θερμές ευχαριστίες στον κ. Δήμαρχο, στους κ. Αντιδημάρχους και στους κ. Εκπροσώπους του Δήμου Καλλιθέας, του Δημοτικού Συμβουλίου. Θερμές ευχαριστίες στον Διοικητή και στο πλήρωμα της Τροχαίας του Δήμου Καλλιθέας, διότι  πάντοτε όποτε και εάν εμείς το ζητήσουμε είναι εδώ κοντά μας, ήταν εδώ κοντά μας, για να τηρήσουν την ευταξία της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος. Βεβαίως, θερμές ευχαριστίες πρέπουν στην Φιλαρμονική του Δήμου Καλλιθέας. Είναι πάντοτε κοντά μας. Κυρίως και εξόχως, βέβαια, και φέτος που είναι εδώ μαζί μας η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας. Και οι δύο μπάντες κράτησαν  συντροφιά με τα παιανίσματά τους κατά την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος. Εύχομαι σε όλους και σε όλες, Χρόνια Πολλά, Έτη Πολλά, Ευλογημένα, Χαρμόσυνα και κάθε καλό και να μας αξιώσει ο Θεός του χρόνου να είμαστε και πάλι εδώ και να συνεορτάσομε».

Αμέσως μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ρεπορτάζ: Αναστάσιος Κ. Ράντος.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ι. Ράντος & Αναστάσιος Κ. Ράντος.

  

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με Διήμερη Πανήγυρη ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ  ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με Διήμερη Πανήγυρη ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ  ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φ Rating: 0
scroll to top