Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιούλιος 6, 2016 4:27 μμ A+ / A-

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα για το Μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ελληνικής Λεγεώνας, που συμμετείχε στο πλευρό των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853 – 1856), σε κεντρική λεωφόρο της Σεβαστούπολης, την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Είναι ασφαλώς αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατόν εξήντα χρόνων από τη λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 – 1856), στη Σεβαστούπολη υλοποιείται η ιδέα, την οποία προ 152 ετών είχε διατυπώσει ο Συνταγματάρχης Αριστείδης Χρυσοβέργης, για την ανέγερση ενός Μνημείου, αφιερωμένου στην ιστορική Ελληνική Λεγεώνα του ρωσικού Στρατού. Εξάλλου, είναι ίσως ακόμη περισσότερο ταιριαστό, το γεγονός εκείνο το παλαιό σχέδιο γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συμβολή της ελληνικής Διασποράς. Αυτή είχε, άλλωστε, κινητοποιηθεί τότε παρά τω πλευρώ της Ρωσίας, έχοντας στην καρδιά της την εδαφική ολοκλήρωση του μικρού και νεαρού ελληνικού κράτους.

Συγχαίρομε εγκάρδια όλους τους συντελεστές του έργου: τον κ. Ιβάν Σαββίδη, το Ρωσικό Πολεμικό – Ιστορικό Σύνδεσμο, όπως  και τις τοπικές αρχές της ηρωικής πόλης της Σεβαστούπολης.

Η ανάμνηση του Κριμαϊκού Πολέμου μπορεί να έχει τη δική της σημασία στη εποχή μας. Υπογραμμίζει, κυρίως, ότι η διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και σταθερών όρων ισόρροπης ανάπτυξης έχει ως βασική προϋπόθεση την ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας και συνεργασίας. Αυτό είναι άλλωστε το κοινό συμπέρασμα όλων των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, τα οποία καθόρισαν την πορεία της Ευρώπης, ασφαλώς, με προεξάρχον αυτό της Νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίδιο παραμένει και σήμερα στην πρώτη επικαιρότητα των διεθνών σχέσεων στην Ευρώπη.

Η προαγωγή των ελληνορωσικών σχέσεων στη σύγχρονη εποχή αποτελεί μέρος και έκφραση αυτής της προοπτικής. Οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Ρωσία, τους οποίους το Αφιερωματικό Έτος των δύο χωρών με τόση γλαφυρότητα συνθέτει, δεν αντιτίθενται στους υφισταμένους θεσμούς της ευρωπαϊκής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Αντιπροσωπεύουν την ανάγκη της δημοκρατικής τους ολοκλήρωσης προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι μέρος της Ευρώπης, την οποία οι λαοί της χρειάζονται για να υπερβούν τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής και να προοδεύσουν. Σ΄ αυτή την Ευρώπη δεν έχουν θέση κυρώσεις, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, απ’ αφορμή την Ουκρανική κρίση, αλλά διάλογος, συνεννόηση και αμοιβαίως επωφελής συνεργασία.

Η Ελλάδα είναι μια ίσως μικρή, αλλά εξαιρετικά σταθερή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία. Μπορεί να συμβάλει σ’ αυτή τη σπουδαία προοπτική προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών εθνών.

Χαιρετίζομε αυτή τη σημαντική εκδήλωση που διεξάγεται στη Σεβαστούπολη, μια πόλη, η ιστορία της οποίας είναι συνώνυμη με τις πιο ηρωικές πράξεις των ανθρώπων για την υπεράσπιση της ειρήνης και των αξιών του πολιτισμού μας».

Ως γνωστόν, από τον Οκτώβριο του 1853 έως τον Φεβρουάριο του 1856, διεξήχθη πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των Συμμαχικών Δυνάμεων, που την αποτελούσαν η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Γαλλική Αυτοκρατορία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας – που διεκδικούσαν εδάφη της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκονταν στην Κριμαία – η οποία έληξε με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων, στις 30 Μαρτίου 1856.

Στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων, είχαν πάρει μέρος και 1.200 περίπου Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι έμειναν γνωστοί ως η Ελληνική Λεγεώνα.

O κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Reviewed by on . ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Μήνυμα για το Μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ελλ ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Μήνυμα για το Μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ελλ Rating: 0
scroll to top