Τετάρτη , 1 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μάιος 19, 2016 2:56 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Τιμή και δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό»

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 ΜΠΡΟΣΤΑ από το επιβλητικό Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη, τιμήθηκε από το Δήμο μας, χθες το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαΐου 2016, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που, ως γνωστόν, τιμάται κάθε 19η Μαΐου.

Το Παμποντιακό Ηρώο.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η γλυκύτατη ηθοποιός Κα Φρέζυ Μαχαίρα, ενώ η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης μπροστά από το Παμποντιακό Ηρώο και συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων, με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό μας  Ύμνο, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κάρναβο.

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή επέτειος δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης.

Είναι, πολύ περισσότερο, μια μέρα προβληματισμού και ευθύνης για το μέλλον του ελληνισμού, αλλά και ευρύτερα για το μέλλον της Ευρώπης.

Και είναι ημέρα προβληματισμού, γιατί υπάρχουν φωνές, εντός και εκτός της πατρίδας μας, που αμφισβητούν ακόμη και την Γενοκτονία ως γεγονός.

Προφανώς και δεν πρέπει να πέσουμε στο επίπεδο να αποδείξουμε το αυτονόητο.

Αν ανατρέξουμε απλά σε φωτογραφίες και κείμενα των αρχών του 20ού αιώνα, θα δούμε ένα ακμάζοντα Ποντιακό Ελληνισμό.

Θα δούμε ένα λαό σε υψηλό μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Θα δούμε υπερήφανους και προοδευτικούς Έλληνες Πόντιους, εξωστρεφείς, ανοιχτούς, κοσμοπολίτες. Αυτούς τους κοσμοπολίτες Έλληνες του Πόντου, με τις προαιώνιες ρίζες που υπήρξαν φάρος πολιτισμού για αιώνες. Αυτό το κομμάτι του ελληνισμού, που η ίδια η λέξη προσδιορισμού του, η λέξη Πόντος, είναι μια τεράστια συμβολική έννοια.

Πόντος, ας μην ξεχνάμε, σημαίνει θάλασσα, πέρασμα και γέφυρα.

Αυτός ο Ελληνισμός, ήταν και θα είναι, ένας πλούτος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως ήταν ένας πλούτος και για την οθωμανική αυτοκρατορία.

Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο, επικράτησαν στην οθωμανική αυτοκρατορία οι φοβικές απόψεις, επικράτησε ο σκοταδισμός.

Και αυτός ο σκοταδισμός, επέφερε την καταστροφή.

Όμως, ρίζες αυτού του σκοταδισμού υπήρξαν και στην Ευρώπη.

Και νέες ιστορικές έρευνες καταδεικνύουν ότι πίσω από την Γενοκτονία των Ποντίων, υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο που συνέβαλε μια κεντρική δύναμη της Ευρώπης.

Η λογική που επικράτησε, ήταν ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα δικαιολογούν ακόμη και σφαγές αθώων ανθρώπων μέχρι και την εξάλειψη ολόκληρων εθνών.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι αν η ανθρωπότητα τόσα χρόνια μετά, έχει υπερβεί αυτή την λογική.

Αν έχουν πάψει να υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις του σκοταδισμού.

Προφανώς, η απάντηση δεν θα είναι ευχάριστη.

Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα, δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αφορά, πολύ περίσσοτερο, το μέλλον.

Και δεν αφορά μόνο τους Πόντιους, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες.

Αυτή η επέτειος έπρεπε να αφορά όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό και όσοι αρνούνται την Γενοκτονία, αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο  κάποια ημέρα να επαναληφθούν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είμαστε εδώ όλοι εμείς, να μην αφήσουμε την ανθρωπότητα χωρίς μνήμη.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να συνεχίσουμε ένα μεγάλο πολιτισμό και μια μεγάλη ανθρωπιστική παράδοση, που τμήμα της είναι η ιστορική μνήμη.

Αγαπητοί φίλοι.

Σίγουρα σήμερα είναι μια ημέρα πόνου για όλους μας.

Όμως, μπορούμε να την κάνουμε και μία ημέρα ελπίδας.

Έφυγαν άδικα τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Όμως, οι ιδέες τους είναι ακόμα ζωντανές.

Ο Ελληνισμός έχει περάσει από σαράντα κύματα. Όμως είναι ακόμα ζωντανός.

Και θα μείνει όσο υπάρχουν άνθρωποι, γιατί είναι ίσως το μοναδικό νοητικό οικοδόμημα που έφθασε τόσο κοντά στον άνθρωπο, που εξύψωσε τόσο πολύ τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν οι σφαγές, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός.

Γιατί οι ρίζες μας δεν σε είναι σε χώματα. Είναι στις καρδιές και στα μυαλά των ανθρώπων.

Είναι, αυτό που τόσο εύστοχα και συγκινητικά περιγράφει το δημοτικό μας τραγούδι.

Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία πάρθεν, η Ρωμανία και αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.

Και είναι πολύ μεγάλο φορτίο για εμάς τους Καλλιθεάτες να είμαστε εμείς μια από τις νέες πατρίδες για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Είμαστε η πόλη με μια μεγάλη ανθηρή κοινότητα Ποντίων. Είμαστε η πόλη, όπου οι Πόντιοι έχουν ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά μας δρώμενα, αλλά και γενικότερα στην οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ζωή. Είμαστε εδώ ως Δήμος για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για τον Ποντιακό πολιτισμό. Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε το Παμποντιακό μνημείο και τηρούμε με ευλάβεια όλες τις επετείους.

Η Καλλιθέα είναι ταυτισμένη με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Είναι ευθύνη, είναι τιμή, είναι υπερηφάνεια, είναι όμως και μια κοινή υπόσχεση, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ακμαία την ποντιακή συνείδηση.

Τιμή και δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας».

 Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, στο βήμα του ομιλητή.

Σύντομους χαιρετισμούς προς τους παρευρισκομένους, απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου «Μωμόγεροι», κ. Κώστας Αλεξανδρίδης.

Ακολούθησαν μαρτυρίες για όσα συνέβησαν κατά τη Γενοκτονία του Πόντου, από την Κα Νατέλα Καλαϊτζίδου, την Κα Συμέλα Αρταβάνη και την Κα Γαλάτεια Σιταρίδη.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε, με μέλη  του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», να χορεύουν τον ξακουστό χορό «Πυρρίχιο», τον Ηλία Αβραμίδη να παίζει λύρα και τον Κυριάκο Τσάτσο να παίζει νταούλι.

Οι λεβέντες Πόντιοι που χόρεψαν τον «Πυρρίχιο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος,  η Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Κα Βάσω Μαργαρίτη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας» κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα», κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» κ. Κώστας Ευθυμίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Παπαδοπούλου, Κορίνα Δαμουλιάνου (Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Κωνσταντίνος Κόκουλος (Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Γεώργιος Κοτσογιάννης (Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης (Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), Ανέστης Φωτόπουλος και Ιωάννης Εμιρζάς, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καλλιθέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.κ. Στυλιανός Κώτσος (Πρόεδρος), Αθηνά Σαραντάκη (Γενική Γραμματέας), Φώτιος Πεχλιβανίδης (Ταμίας) και Μηνάς Παπαδόπουλος (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων), καθώς και πολλοί Ποντιακής καταγωγής συνδημότες μας.

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Τιμή και δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό» ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ  ΜΠΡΟΣΤΑ από το επιβλητικό Παμποντιακό Ηρώο στην πλα ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Τιμή και δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό» ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ  ΜΠΡΟΣΤΑ από το επιβλητικό Παμποντιακό Ηρώο στην πλα Rating: 0
scroll to top