Σάββατο , 27 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Νοέμβριος 5, 2015 5:28 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

«Ελληνοτουρκικές σχέσεις»

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την παρουσίαση του νέου βιβλίου, με τίτλο «Ελληνοτουρκικές σχέσεις», του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελου Συρίγου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117), με αφορμή την 60ή επέτειο των τραγικών γεγονότων της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη και παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι και μέλη του ιστορικού Συλλόγου της πόλης μας.

Πρώτος, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Νίκος Βασιαγεώργης, ο οποίος αφού πρώτα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε και στα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το Σεπτέμβριο του 1955 στην Βασιλεύουσα, όταν οι Έλληνες της Πόλης υπέστησαν πογκρόμ με καταστροφή οικιών, καταστημάτων, καθώς και Ιερών Ναών, αλλά και σε προσωπικές του αναμνήσεις από τότε.

Ο ίδιος ήταν και ο συντονιστής της όλης εκδήλωσης, διαβάζοντας τα βιογραφικά στοιχεία των παρουσιαστών που μετείχαν στο πάνελ, οι οποίοι ήταν, εκτός φυσικά του συγγραφέα, ο Πρέσβης επί Τιμή κ. Γεώργιος Κακλίκης, καθώς και η πρώην Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Κα Μαριλένα Κοππά.

Η Κα Μαριλένα Κοππά, αναφέρθηκε στο βιβλίο του κ. Συρίγου, εκφράζοντας, παράλληλα και κάποιες διαφωνίες της ως προς ορισμένες τοποθετήσεις και προτάσεις του συγγραφέα, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε και την ιδιαίτερη σχέση της με την Κωνσταντινούπολη, καθώς η μητέρα της κατάγονταν από την Πόλη.

Ο κ. Κακλίκης, αναφέρθηκε, επίσης, στο βιβλίο του κ. Συρίγου, με ιδιαίτερα μάλιστα κολακευτικά λόγια, αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις που επικρατούσαν και εξακολουθούν να επικρατούν, μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, από το μακρινό 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή έως και τις ημέρες μας, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το 1955.

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους συγγραφής του, ενώ αποκάλυψε στους παρευρισκόμενους και ένα καθόλα εύστοχο σχόλιο που είχε ακούσει από έναν Τούρκο ομόλογό του Πανεπιστημιακό, ο οποίος είχε πει ότι «εάν κάποιος Νεότουρκος κοιμόταν το 1922 και ξυπνούσε σήμερα, θα διαπίστωνε, με έκπληξη, ότι όλα τα όνειρά του θα είχαν γίνει πραγματικότητα».

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον 895 σελίδων βιβλίο, περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και καλύπτει μία περίοδο 93ών χρόνων, από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, έως σήμερα, κάνει εκτενή αναφορά, μεταξύ άλλων, στη Συνθήκη της Λωζάννης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τον μεσοπόλεμο, στο Κυπριακό, στην τουρκική μειονότητα στη Θράκη και την αντίστοιχη στην Κωνσταντινούπολη, στα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, στις διαφωνίες για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, στο FIR Αθηνών και στις πυκνές παραβιάσεις του από τουρκικά μαχητικά, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς ακόμη και στα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου και στην περίφημη ΑΟΖ.

Στο βιβλίο αυτό, δεν γίνεται μόνο στείρα παράθεση γεγονότων, αλλά ο συγγραφέας εκφράζει απόψεις και προβληματισμούς του, ενώ δεν διστάζει να καταθέσει και προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να ασκηθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε σχέση με τη Τουρκία.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παναγιώτατου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και υποψήφιος Βουλευτής, κ. Στέργιος – Στέλιος Μπακαλούδης, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του ιστορικού και ιδιαίτερα δραστήριου Συλλόγου της πόλης μας.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στο ισόγειο, του διώροφου Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, και σε περίοπτη θέση, ήταν τοποθετημένες σπάνιες φωτογραφίες, καθώς και αυθεντικά αποκόμματα εφημερίδων, που ενημέρωναν όλους τους ενδιαφερόμενους για τα όσα τραγικά γεγονότα συνέβησαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955, στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ «Ελληνοτουρκικές σχέσεις» ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την παρουσίαση του νέου βιβλίου, με ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ «Ελληνοτουρκικές σχέσεις» ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την παρουσίαση του νέου βιβλίου, με Rating: 0
scroll to top