Πέμπτη , 2 Μαΐου 2024

Home » Γενικό » Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές

Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές

Ιούνιος 28, 2015 3:03 μμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ρεμπέτικου διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου 2015, στην πλατεία Τζιτζιφιών.

Κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015, η πλατεία των Τζιτζιφιών «πλημμύρισε» ξανά και μετά από πολλές δεκαετίες, με τους ήχους των παλιών αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσαν καταπληκτικά ο Πασχάλης Τόνιος, η Σοφία Μέρμηγκα και η Έλενα Κορτιάνου, συνοδευόμενοι από τον δεξιοτέχνη του βιολιού Κυριάκο Γκουβέντα και το Χορευτικό «Ορφεύς».

Στον σύντομο λόγο που εκφώνησε ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και θα αναλάβει περαιτέρω η Διοίκησή του, ώστε το Ρεμπέτικο τραγούδι να επιστρέψει στις Τζιτζιφιές και να γίνει θεσμός.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου μας, έχει ως εξής:

{Το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο ένας ελληνικός πολιτιστικός θησαυρός, είναι ένας παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός.

Το ρεμπέτικο είναι ένα από τα 4 είδη αστικής μουσικής που υπάρχουν στον κόσμο, μαζί με τη Jazz, το Tango και το πορτογαλέζικο Fados.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ρεμπέτικο έχει παγκόσμια απήχηση.

Όπως τόσο προφητικά έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις στην περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο: «Αν και πριν από 67 χρόνια, αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχουμε νομίζω σήμερα τίποτ’ άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο».

Το ρεμπέτικο αποτελεί τη βάση για τη γέννηση της ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα.

Εδώ στην Καλλιθέα, είμαστε περήφανοι γιατί αποτελέσαμε μία από τις κοιτίδες του Ρεμπέτικου στα κέντρα των Τζιτζιφιών.

Εδώ δημιούργησαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ρεμπέτες. Και εδώ υπήρχε η πιο ζωντανή μουσική σκηνή για το ρεμπέτικο.

Γι’ αυτό και εμείς, εδώ στην Καλλιθέα, αντιλαμβανόμαστε το χρέος μας να περάσουμε το Ρεμπέτικο στις νέες γενιές, αυτό είναι χρέος μας, όχι μόνο απέναντι στο Ρεμπέτικο, αλλά και απέναντι στον Ελληνισμό.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα φόρο τιμής στο Ρεμπέτικο.

Θερμά συγχαρητήρια στον Πασχάλη Τόνιο, την Σοφία Μέρμηγκα, την Έλενα Κορτιανού, καθώς και το βιολί μας, τον Κυριάκο Γκουβέντα, αλλά και το χορευτικό «Ορφεύς» και την Ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε.}.

Τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου, διαδέχθηκε ένα δίωρο και πλέον, γεμάτο Ρεμπέτικα τραγούδια, που μας ταξίδεψαν νοερά σε άλλες εποχές, φτωχικές μεν, αλλά γεμάτες ρομαντισμό και ελπίδα.

Το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015 και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον μοναδικό Άκη Πάνου, με την Ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Αττικής.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν σε όλους τους συντελεστές του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ, αλλά κυρίως στη Δημοτική μας Αρχή, η οποία αθόρυβα αλλά δημιουργικά, προχωρά σε εκδηλώσεις που εδώ και δεκαετίες είχαν εκλείψει στην Πόλη μας.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην εκδήλωση παραβρέθηκε μέγα πλήθος συνδημοτών μας, μεταξύ των οποίων διακρίναμε, εκτός από τον κ. Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γιώργο Κυριακόπουλο, Βαγγέλη Μπαρμπάκο, Άννα Γιαννακού – Πάσχου και Μανώλη Κωστάκη, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σοφία Παπαδόπούλου, Παρασκευή Γαλίτση – Ψαρούλη, Κώστα Κόκουλο, Γιώργο Κουτσογιάννη και Ιωάννη Εμιρζά.

Συγχαρητήρια πολλά και του χρόνου.

Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ρεμπέτικου διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου 2015, στ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Το Ρεμπέτικο στις Τζιτζιφιές ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ρεμπέτικου διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου 2015, στ Rating: 0
scroll to top