Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οκτώβριος 17, 2018 11:52 πμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η σημασία του παιχνιδιού στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, Κα ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη.

Μέσα από αυτό, το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να αναπτύξει τις σωματικές του ικανότητες (όπως τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων του), τη γλωσσική του ικανότητα, να οξύνει τη σκέψη του, την κρίση του, τη λογική του, να ερευνήσει τον υλικό κόσμο, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει και το κυριότερο, να εκφράσει τα συναισθήματα του. Το βοηθά να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, να μάθει να κοινωνικοποιείται και να συνεργάζεται.

Ας μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι συμβάλλει στην εξέλιξη μιας ψυχικά υγιούς προσωπικότητας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη του από τη ζωή του παιδιού θεωρείται ως ένδειξη κάποιας ψυχικής ή συναισθηματικής διαταραχής, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο διαπροσωπικής συναλλαγής.

Γι’ αυτό το λόγο η συμβολή των γονιών είναι απαραίτητη.

Οι γονείς θα χρειαστεί να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί μπορεί να παίξει ελεύθερα και αυθόρμητα, χωρίς να παρεμβαίνουν, να υποδείξουν ή να ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα. Θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο πρωταρχικός σκοπός του παιχνιδιού, είναι η ευχαρίστηση και όχι τέλεια εκτέλεση καθηκόντων.

Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αρωγοί πρέπει να γίνουν οι Δήμοι μέσα από την δημιουργία δημοτικών πάρκων, χώρων ψυχαγωγίας, σταδίων και οργάνωση αθλητικών συλλόγων, που ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και ανάγουν τον αθλητισμό σε πρωταρχική ανάγκη.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, Κα Βούλα Κοσμίδου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Η σημασία του παιχνιδιού στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού… ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, Κα ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Η σημασία του παιχνιδιού στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού… ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, Κα ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΤΟ Rating: 0
scroll to top