Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σεπτέμβριος 1, 2017 11:28 μμ A+ / A-

31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Με επισημότητα και συγκίνηση…

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

ΜΕ κάθε επισημότητα και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2017, Μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Καλλιθεατών και Αντιστασιακών, που την Τετάρτη 30 Αυγούστου 1944 συνελήφθησαν από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και την επομένη (31 Αυγούστου 1944), οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά, το ακαλαίσθητο και γεμάτο graffiti μνημείο που υπήρχε έως πρόσφατα στον χώρο εντός της Παιδικής Χαράς και δίπλα από τα δύο ανοιχτά γήπεδα Μπάσκετ, ανακαινίσθηκε πλήρως και,  επιτέλους, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει τι συμβολίζει, καθώς αναγράφονται πλέον σ’ αυτό, τόσο η ημερομηνία τέλεσης της εκτέλεσης από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, όσο και τα ονόματα όλων των θυμάτων, ονόματα που συγκεντρώθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας.

Στα της εκδήλωσης τώρα, αφού πρώτα τελέστηκε Μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων Καλλιθεατών και Αντιστασιακών, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα ακόλουθα: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στους εκτελεσθέντες του συνοικισμού Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και απέναντι και στην ιστορική μνήμη και συνέχεια της πόλης μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε. Αντίθετα, έχουμε χρέος να περνάμε την ιστορική μνήμη στις επόμενες γενιές, γιατί η Ιστορία διδάσκει αλλά δίνει και ηθικά πρότυπα, όπως τα πρότυπα που έδωσαν οι ήρωες που τιμάμε σήμερα. Πρότυπα αντίστασης, αλλά και πρότυπα ανθρωπιάς, που έδρασαν ηρωϊκά σε μία εποχή ηθικής κατάπτωσης. Η Καλλιθέα υπήρξε κατά την περίοδο της Κατοχής μία μεγάλη εστία αντίστασης απέναντι στον κατακτητή και στον Ναζισμό. Ήταν μία λαϊκή γειτονιά, όμως ήταν πλούσια σε αξίες και πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα και σε άμαχο πληθυσμό, αλλά και σε μαχητές. Στην πόλη μας έλαβαν χώρα ιστορίες αντίστασης και ηρωϊσμού καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής, Ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 1944, όπως και σε ολόκληρη την Αθήνα, υπήρξε μία κλιμάκωση, αφού εδώ υπήρξε ισχυρή αντίσταση με συνεχείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις  των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους».

Επόμενος, τον λόγο έλαβε ο Ολυμπιονίκης της πάλης κ. Ηρακλής Δεσκουλίδης, εγγονός ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρθηκε, εν τάχει, τόσο στο ιστορικό της ημέρας, όσο και σε ορισμένα συγκινητικά περιστατικά που συνέβησαν την ίδια ημέρα, σε μέλη της οικογένειας του πατέρα του κ. Γεωργίου Δεσκουλίδη, ο οποίος επίσης παρέστη στην όλη εκδήλωση μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Μιχάλη.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε,  η Πρόεδρος του παραρτήματος Καλλιθέας της Π.Ε.Α.Ε.Α., Κα Αρετή Βακαλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο τι συνέβαινε κατά την περίοδο της Κατοχής στην πόλη μας, ενώ τόνισε με έμφαση και τα ακόλουθα: «Τι ειρωνεία. Σήμερα, ενώ υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, να κυριαρχούν ανιστόρητες θεωρίες που εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Τον Ναζισμό και Φασισμό, με τον Κομουνισμό. Την Ναζιστική Φασιστική Γερμανία, που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα, με την Σοβιετική Ένωση, που έδωσε στον αγώνα κατά του Ναζισμού 25 εκατομμύρια νεκρούς, υπερασπιζόμενη την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης».

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό και κατόπιν παραινέσεως του κ. Ηρακλή Δεσκουλίδη, απηύθυνε προς τους πολυπληθείς παρευρισκομένους, η δικηγόρος Κα Χριστίνα Σταμούλη, η οποία είναι ειδικευμένη σε θέματα πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, όπως στην περίπτωση του Διστόμου.

Μετά το πέρας των σύντομων χαιρετισμών – τοποθετήσεων, έγινε η ανάγνωση των ονομάτων των εκτελεσθέντων, οι οποίοι ήταν οι ακόλουθοι:

ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ.

Βασιλάς Γιώργος.

Γεωργιάδη Ελπινίκη.

Γεωργιάδης Φώτης.

Γιουρούκος Γιώργης- λόχαγός.

Γρήσπος Πέτρος.

Ευθυμίου Δημήτρης.

Καλογήρου Αντώνης.

Καραγιώργης Γιώργος.

Κυρίκος Δημήτρης.

Κώνστας Παναγιώτης.

Παπαδημητρίου Δημήτρης.

Ιασωνίδης.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. 

Αλέξης.

Βάνιας Νικολάι.

Κόλιας.

ΠΟΛΙΤΕΣ

Γιελεκλίδης Δημήτριος.

Γιελεκλίδου Ουρανία.

Δεσκουλίδης Ηρακλής.

Κυριφίδης Κώστας.

Παναγιωτίδης Γιάννης.

Παπαδημητρίου Θάνος.

Πουλατζακλίδης Γιάννης.

Τριανταφυλλίδης Τάσος.

Τσαραμιάδου Αικατερίνη.

Τσιμπίδης Κώστας.

Τσιμπίδου Μαρία.

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα, με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αργοναύται – Κομνηνοί», το οποίο συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεόφιλο Καστανίδη, να χορεύει Πυρίχιο – σέρα. Χοροδιδάσκαλος ήταν ο κ. Κώστας Σαββινίδης, στο τραγούδι ήταν ο κ. Χαράλαμπος Καστρινόπουλος, λύρα έπαιξε ο κ. Δημήτρης Κοσμίδης και νταούλι ο κ. Μπάμπης Καπαλίδης.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ δεκάδων πολιτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Χρήστος Καπάταης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Άννα Γιαννακού – Πάσχου, Εμμανουήλ Κωστάκης και Κωνσταντίνος Κόκουλος, η Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Κα Βάσω Μαργαρίτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας», κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας», κ. Γεώργιος Αντωνακάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Α. «Γιάννης Γάλλος», κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κορίνα Δαμουλιάνου, Ειρήνη Ελευθεριάδου, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Γεώργιος Κουτσογιάννης, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Σταύρος Ζάκας, Γεώργιος Αδαμόπουλος, Σάββας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Γαλανόπουλος και Ανέστης Φωτόπουλος, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα Λάζαρος Λασκαρίδης», Κυρίες Βούλα Κοσμίδου και Ειρήνη Τζιλίνη, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κα Χαρίκλεια Ρόκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντιακού Ελληνισμού «ο Μιθριδάτης», κ. Γιάννης Ηλιάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας, κ. Εμμανουήλ Καμαριανάκης, καθώς και πολλοί συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε η γλυκύτατη συνάδελφος, Κα Άννα Ανδρεατίδου.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εφημερίδας μας (Αναστάσιος Ράντος & ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας), μπορείτε να δείτε και σχετικά βιντεάκια από την χθεσινή εκδήλωση.

Ρεπορτάζ: Αναστάσιος Κ. Ράντος.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ι. Ράντος & Αναστάσιος Κ. Ράντος.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Reviewed by on . 31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Με επισημότητα και συγκίνηση… ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΜΕ κάθε επισημότητα κ 31/08/1944 – 31/08/2017. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Με επισημότητα και συγκίνηση… ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΜΕ κάθε επισημότητα κ Rating: 0
scroll to top