Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Μάρτιος 25, 2016 11:27 μμ A+ / A-

195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Με υπερηφάνεια και πατριωτική έξαρση

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ και τον καιρό, καθώς η βροχή άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο όταν στο τέλος τα παιδιά Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, άρχισαν να χορεύουν παραδοσιακούς Δημοτικούς χορούς στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κύπρου, εορτάστηκε σήμερα το πρωί της 25ης Μαρτίου 2016, η 195η επέτειος από την επανάσταση των Ελλήνων να αποτινάξουν από πάνω τους τον Οθωμανικό ζυγό.

Το προκαθορισμένο εορταστικό πρόγραμμα, τηρήθηκε κατά γράμμα.

Στις 10 το πρωί, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των Σχολείων, των Συλλόγων και των λοιπών φορέων της πόλης μας, παραβρέθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων, εκεί όπου παρουσία και του Δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβου και των λοιπών επισήμων, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία.

Ακολούθως, όλοι οι επίσημοι μαζί με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, κατευθύνθηκαν πεζή στην πλατεία Ηρώου, εκεί όπου αφού πρώτα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε η ανάκρουση του Ψαλμού «Αιωνία η Μνήμη» και έπειτα ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα ακόλουθα: «Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας, Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των δημοτικών παρατάξεων, των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης μας. Πολίτες της Καλλιθέας, νέοι και νέες. Σήμερα εορτάζουμε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα θυμόμαστε, αναλύουμε, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε.

Σήμερα, νοιώθουμε περήφανοι, αλλά και συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης και της ιστορικής μας συνέχειας.

Η ιστορία είναι πάντα ένα με το παρόν και το μέλλον.

Και οφείλουμε πάντα να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Γιατί η ιστορία μπορεί να μας καθοδηγήσει για το μέλλον.

Την απάντηση την δίνει και ο μέγας Θουκυδίδης, με λίγα μόνο σοφά λόγια. Η ιστορία μας, όπως έγραφε, προϊδεάζει για τα μελλούμενα, γιατί απλά η ανθρώπινη φύση μένει πάντα ίδια.

Το ίδιο ισχύει, από ότι φαίνεται, και για τις αρετές, αλλά και τις αδυναμίες της φυλής μας.

Το πιο ηχηρό μήνυμα που αναδεικνύει η 25η Μαρτίου, είναι το ζήτημα της εθνικής μας ενότητας.

Είναι τεράστιο αυτό που οι Έλληνες πετύχαμε τότε, χάρις ακριβώς στην απίστευτη εθνική ενότητα και ανάταση, που δεν την εμπόδισαν τα σύνορα, η γεωγραφία, οι ταξικές διαφορές, οι οπισθοδρομικές δομές εξουσίας.

Ανατρέψαμε συσχετισμούς αιώνων, τις συμμαχίες των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών του κόσμου, νικήσαμε μία αυτοκρατορία που κατείχε μία έκταση από τα Βαλκάνια έως τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο.

Ήταν αδιανόητο αυτό που κάναμε, γιατί ήταν ενάντια στο τότε κατεστημένο.

Και πετύχαμε να ανατρέψουν το κατεστημένο χάρις στην ενότητά μας.

Μια ενότητα, που δεν ήταν ευκαιριακή, αλλά βασίστηκε σε μία οργάνωση και κυρίως σε ένα μεγάλο εθνικό συμβόλαιο κοινών αξιών.

Πίσω από την ενότητα, υπήρξε η Φιλική Εταιρεία, μία μυστική οργάνωση, που συνένωσε όλους τους Έλληνες σε ένα κοινό, σαφή στόχο.

Αλλά υπήρξε και η κοινή πίστη στον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η νομιμοποιητική βάση της επανάστασης, δεν ήταν μόνο η εθνική απελευθέρωση, αλλά και το όραμα για μια κοινωνία ελεύθερη, προοδευτική.

Για αυτή τη βάση, έπαιξαν τεράστιο ρόλο, από τη μία ο νεοελληνικός διαφωτισμός, ένα θαυμάσιο ξέσπασμα διανόησης παγκοσμίου επιπέδου και η Εκκλησία μας, η οποία είχε το βάρος της έμπνευσης και της καθοδήγησης όλων των υπό κατοχή Ελλήνων σε βάθος χρόνου.

Η Εκκλησία μας αποτέλεσε τη μεγάλη κιβωτό που κράτησε όρθιο τον ελληνισμό στα σκοτεινά χρόνια.

Και το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού με τους εξέχοντες διανοητές, όπως τους Αδαμάντιο Κοραή, Ρήγα Φεραίο, Ανώνυμο τον Έλληνα Ιώσηπο Μοισιόδακα και τόσους άλλους, είναι αυτό που γεφύρωσε την αρχαία Ελλάδα με την ευρωπαϊκή διανόηση της εποχής.

Στην Επαναστατική Προκήρυξη, ο Ρήγας Βελεστινλής τονίζει: «Υπό την τυραννίαν του Οθωμανικού δεσποτισμού, κανένας οποιασδήποτε τάξεως και θρησκείας, δεν είναι σίγουρος μήτε δια την ζωήν του, μήτε δια την τιμή του, μήτε δια τα υποστατικά του».

Υπήρξε, λοιπόν, μια εθνική ενότητα, όχι συγκυριακή, αλλά αντίθετα, δουλεμένη και προετοιμασμένη σε βάθος χρόνου.

Και αυτό που περίτρανα έδειξε η ελληνική επανάσταση, είναι η δύναμη που έχουμε ως έθνος όταν είμαστε ενωμένοι.

Μία δύναμη σαρωτική, ικανή να ανατρέψει παγκόσμιους συσχετισμούς και να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα.

Γιατί, μετά την επανάστασή μας, τίποτα δεν ήταν ίδιο στο παγκόσμιο σκηνικό…

Οι Αθάνατοι Ήρωες του ΄21, θυσιάστηκαν για να διώξουν τους Τούρκους, θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία. Θυσιάστηκαν για την ελπίδα για ένα νέο κόσμο.

Οι ήρωες μας δεν ήταν μεγάλοι μόνο στα στρατιωτικά τους επιτεύγματα.

Ήταν μεγάλοι και στις ιδέες τους.

Πόσο συγκινητικό είναι, για παράδειγμα, το περιστατικό εκείνο που οι Έλληνες πολιορκητές της Ακρόπολης, έδωσαν στους αντιπάλους τους το μολύβι που χρειάζονταν, προκειμένου να μην καταστρέψουν τον Παρθενώνα.

Κάτι που βέβαια θα τους κόστιζε σε ζωές. Γι’ αυτούς, όμως, η σωτηρία του Παρθενώνα ήταν κάτι ανώτερο και από τις ζωές τους.

Πολίτες της Καλλιθέας,

Αγαπητοί φίλοι.

Το φορτίο που επωμιζόμαστε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι τεράστιο.

Υπάρχει ένα μεγαλείο ανεπανάληπτο στο ΄21.

Έλληνες που ξέφυγαν από τη μετριότητα, που υπερέβησαν εαυτούς για να κατακτήσουν κάτι πραγματικά μεγάλο.

Έχουμε και εμείς αυτό το χρέος. Να ξεφύγουμε από την μετριότητα, να υπερβούμε εαυτούς για να συνεχίσουμε να είμαστε εμείς οι στυλοβάτες ενός πολύ μεγάλου πολιτισμού, που εξακολουθεί να γεμίζει με ελπίδα την ανθρωπότητα.

Το ’21 είναι πάνω απ’ όλα, έμπνευση.

Τιμή στους ήρωες μας.

Ζήτω η 25η Μαρτίου».

Την άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία του κ. Δημάρχου, ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων, ενώ το όλο τελετουργικό τελείωσε με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο.

Επόμενοι πρωταγωνιστές, ήταν η Μαθητιώσα και Σπουδάζουσα νεολαία της πόλης μας, τα παιδιά μας, τα οποία μαζί με τμήματα από Αθλητικούς και Εθνικοτοπικούς συλλόγους αλλά και Προσκόπους, παρέλασαν, καμαρωτά, μπροστά από τους επισήμους.

Μετά το πέρας και της πατροπαράδοτης παρέλασης, μαθήτριες και μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, πρόλαβαν και χόρεψαν παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς, στην παρακείμενη εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κύπρου, καθώς η βροχή άρχισε να κάνει έντονη την παρουσία της και μας υποχρέωσε να αποχωρήσουμε.

Ακολουθεί πλουσιότατο φωτορεπορτάζ, με 131 φωτογραφίες, μιας και φέτος, για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε όλα τα σχολεία, τα σωματεία και τους λοιπούς φορείς, που συμμετείχαν στη σημερινή  παρέλαση.

Και του χρόνου.

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Reviewed by on . 195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Με υπερηφάνεια και πατριωτική έξαρση ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ και τον καιρό, καθώς η βροχή 195η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Με υπερηφάνεια και πατριωτική έξαρση ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ και τον καιρό, καθώς η βροχή Rating: 0
scroll to top