Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » Ημέρα Μνήμης: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ημέρα Μνήμης: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μάιος 19, 2015 12:16 πμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ημέρα Μνήμης

ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 

ΜΕ κάθε επισημότητα τιμήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαΐου 2015, στην Πλατεία Δαβάκη και μπροστά από το Παμποντιακό Ηρώο, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τον Δήμο Καλλιθέας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση Επιμνημόσυνης Δέησης στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Πόντιων που έχασαν τη ζωή τους στις αρχές του περασμένου αιώνα, κυνηγημένοι ανηλεώς από τις τουρκικές ορδές.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που προσδίδει η Δημοτική Αρχή στο να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη όλων για το τι υπέφεραν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του Πόντου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η πιο σημαντική υποχρέωση που έχουμε σε αυτή την πόλη, είναι να κρατήσουμε ζωντανό το νήμα της ιστορίας μας, την επαφή μας με τις ρίζες μας, τη διαιώνιση της μνήμης. Έτσι μόνο θα κρατήσουμε την ταυτότητά μας ως έθνος αλλά και έτσι θα κρατήσουμε την κοινωνία μας ευαίσθητη και ανθρώπινη».

 

Η ομιλία του Δημάρχου, παρουσιάζεται ολόκληρη στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολούθως, στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Αλεξανδρίδης και μετά από τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των Ποντιακών Σωματείων της Πόλης μας και συγκεκριμένα, από την Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Γουμερά», από την Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ», από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, από τον Παμποντιακό Σύλλογο «Αργώ», από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», από τον Σύλλογο Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Μιθιδράτης», από το Σωματείο Διάδοσης και Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» και  από το Σωματείο «Πόντιες Γυναίκες της Ευρώπης», όπως, επίσης, από τον Σύνδεσμο Κρητών Καλλιθέας, από Δημοτικές Παρατάξεις της Πόλης μας, αλλά και από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κάρναβο, με την Φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο.

Τέλος, τις καταθέσεις των στεφάνων, διαδέχθηκαν το θεατρικό «Μοιρολόι» από τον Σύλλογο «Αργώ» και το Μουσικό Αφηγηματικό Δρώμενο με τίτλο «Αροθυμιάς δάκρα», από την θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών.

Στην εκδήλωση Μνήμης, εκτός του Δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβου, παραβρέθηκαν ακόμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Κυριακόπουλος και Μανώλης Κωστάκης, η πρώην Αντιδήμαρχος, Αναπληρώτρια Δήμαρχος και νυν Αρχηγός της Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας» και Δημοτική Σύμβουλος Κα Βάσω Μαργαρίτη, ο επίσης πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Αρχηγός της Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Παπαδοπούλου, Κορίνα Δαμουλιάνου, Ανέστης Φωτόπουλος και Κωνσταντίνος Κόκουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αρχηγοί των Παρατάξεων «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας» και «Τώρα Καλλιθέα» αντίστοιχα, κ.κ. Ευάγγελος Παπαδάκης και Λάζαρος Λασκαρίδης, καθώς και αρκετοί συνδημότες μας.

Ημέρα Μνήμης: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ημέρα Μνήμης ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ   ΜΕ κάθε επισημότητα τιμήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαΐου 2015, στ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ημέρα Μνήμης ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ   ΜΕ κάθε επισημότητα τιμήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαΐου 2015, στ Rating: 0
scroll to top