Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δεκέμβριος 4, 2022 3:10 πμ A+ / A-

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Η Αγία Βαρβάρα»

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠ. ΣΙΤΑΡΑ ΣΤΑ «ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», ΣΤΙΣ 08/12/1946

ΣΗΜΕΡΑ εορτάζει η προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρα, όπως επίσης και ο πάνσεπτος ομώνυμος Ναΐσκος – Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος κοσμεί την πόλη μας εδώ και περίπου έναν αιώνα, με πρώτο άτομο που τον οικοδόμησε, τον παλαιό Δικαστικό Υπάλληλο Γεώργιο Αγγελέα.

Η Ιερή Εικόνα της Αγίας Βαβάρας.

Με αφορμή, λοιπόν, την μεγάλη αυτή Εορτή, αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα καθόλα επίκαιρο σχετικό άρθρο, το οποίο είχε συντάξει ο αείμνηστος Ιατρός και πρώην Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Απόστολος Σιταράς και είχε δημοσιευθεί, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1946, στο υπ’ αριθμόν 34 φύλλο της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας της εποχής, «τα Χρονικά της Καλλιθέας».

Τίτλος του άρθρου ήταν «Η Αγία Βαρβάρα» και είχε ως ακολούθως:

{Η πάνσεπτος και πάγκαλος Αγία Βαρβάρα ήτο κατ’ αρχάς ειδωλολάτρις. Ασπασθείσα τον Χριστιανισμόν κατώρθωσε να προσεκλύση πολλούς εις την νέαν θρησκείαν μεταξύ των οποίων ήτο και ο Ρωμαίος χιλιάρχος Κλαύδιος μαρτυρήσας εις την Θρ. Χερσόνησον όπου και τα ερείπια της αρχαίας πόλεως «Κλαυδιόπολις» σώζονται. Ως εκ τούτου κατηγγέλθη από τον πατέρα αυτής εις τον εθνικόν έπρχον της Νικομηδείας Μαρτίνον.

Ούτος θαμβωθείς από την υπέροχον καλλονήν της παρθένου Βαρβάρας προσεπάθησε να σαγηνεύση αυτήν διά γλυκίων λόγων να την μεταπείση όπως αρνηθή τον Χριστόν υποσχόμενος να την καταστήση πατρικίαν. Αλλ’ εις μάτην.

Η παρθένος Βαρβάρα ευθαρσώς απήντησεων ούτω  «είμαι η νύμφη του Χριστού και είμαι πρόθυμος χάριν αυτού εις πυρ και εις θάνατον». Τότε εβασανίσθη σκληρώς διά φρικτών μαρτυρίων και τέλος απεκεφαλίσθη από τον ίδιον φανατικόν ειδωλολάτρην πατέρα της. «Πατρικαίς Χερσί, τω πατρικώ ξίφει, την τελείωσιν δέχεται» όπως λέγει ο συναξαριστής. Λέγεται δε ότι μικρόν μετά τον θάνατον της θυγατρός του έπεσε κεραυνόπληκτος.

Εκ της παραδόσεως ταύτης φαίνεται προήλθε να θεωρείται η Αγία Βαρβάρα ως κατέχουσα εξουσίαν επί των στοιχείων της φύσεως και την δύναμιν να προφυλάττη από την καταιγίδα, διό και θεωρείται προστάτις του Πυροβολικού. Το έθιμον τούτο εισήχθη εκ της Δύσεως το 1829 εν Ελλάδι και καθιερώθη να τελείται επίσημος δοξολογία και να παρατίθεται επίσημον γεύμα εις τους στρατιωτικούς.

Η δε λαϊκή χριστιανική παράδοσις φέρει αυτήν και ως προστάτιδα των οικογενειών, των βρεφών και γενικώς των μικρών παιδιών προφυλάττουσα από την νόσον ευλογίαν.

Κατά την εορτήν της μνήμης αυτής προσκομίζουν αι μητέρες τα παιδιά των εις την εκκλησίαν διά να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και αργούν τα σχολεία.

Εις την Θράκην κατά την εορτήν της Αγίας Βαρβάρας παρασκευάζουν ένα είδος ποτώδες γλύκισμα «βαρβάρα» ονομαζόμενον, το οποίον αποτελείται από βρασμένο σιτάρι και ποικίλλεται μετά σακχάρεως, καρύων, σταφίδων και κόκκων ροδιού και μοιράζεται εντός πινακίων εις τους γείτονας.

Συμβολικά πάντα ταύτα της επιδράσεως επί της νόσου Ευλογίας.

Α. Σιταράς (Ιατρός)}.

Λίγα λόγια για τον Απόστολο Σιταρά

Ο αείμνηστος Απόστολος Σιταράς γεννήθηκε στην Μάδυτο της Θρακικής Χερσονήσου το 1897, όπου τελείωσε την στοιχειώδη εκπαίδευση. Ακολούθως, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ αμέσως μετά διορίστηκε διδάσκαλος σε διάφορες επαρχίες της Πόλης.

Επειδή διακαής πόθος ήταν να σπουδάσει Ιατρός, ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο. Μετά την απόκτηση του διπλώματος, εργάστηκε στα Εθνικά Νοσοκομεία Βαλουκλή, αρχικά ως εσωτερικός Ιατρός και στη συνέχεια ως Διευθυντής.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Κοινότητος του Προαστίου Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινουπόλεως, όπου είχε εγκατασταθεί και είχε δημιουργήσει την οικογένειά του, αλλά σύντομα μετοίκησε οικογενειακώς στην Ελλάδα και δη στην πόλη μας την Καλλιθέα.

Στο σπίτι του στην Καλλιθέα,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του ιδίου με ακόμη έξι άτομα, με σκοπό την ίδρυση του μετέπειτα ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του το 1928Αντιπρόεδρός του το 1931, αλλά και Πρόεδρός του, από τις 31 Δεκεμβρίου 1948 έως και τον αδόκητο θάνατό του που επήλθε στις 13 Οκτωβρίου 1949.

Με την ιδιότητά του ως Ιατρός, ανέλαβε Διευθυντής στο Πολυιατρείο του  Συλλόγου, όπου παρείχε επί σειρά ετών σπουδαία και ανιδιοτελή βοήθεια σε ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, αναγορεύτηκε από τον Σύλλογο ως Μέγας Ευεργέτης του και στο όνομά του κηρύχθηκε «Βραβείο Σιταρά Αρετής και Επιμέλειας», για άριστους μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας. 

Αρθρογραφούσε ανά τακτά διαστήματα στην εφημερίδα «τα Χρονικά της Καλλιθέας», ενώ, τέλος, ήταν συγγραφέας του βιβλίου «Η Μάδυτος, πόλις της Θρακικής Χερσονήσου επί του Ελλησπόντου».

Ο εμβληματικός πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Απόστολος Σιταράς.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, πρώτα στις 07:00, στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία και ακολούθως, στις 17:00, θα τελεστεί Εσπερινός.

Ο Ναΐσκος της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη μας την Καλλιθέα, το πάνσεπτο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Reviewed by on . ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «Η Αγία Βαρβάρα» ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠ. ΣΙΤΑΡΑ ΣΤΑ «ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», ΣΤΙΣ 08/12/1946 ΣΗΜΕΡΑ εορτάζει η προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «Η Αγία Βαρβάρα» ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠ. ΣΙΤΑΡΑ ΣΤΑ «ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», ΣΤΙΣ 08/12/1946 ΣΗΜΕΡΑ εορτάζει η προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρ Rating: 0
scroll to top