Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

Νοέμβριος 25, 2022 3:10 μμ A+ / A-

25/11: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κακοποίηση γυναικών!…

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, Κας ΕΥΣΕΒΙΑΣ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την αποψινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία έχει καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. να είναι η 25η  Νοεμβρίου εκάστου έτους, η συνεργάτιδα της εφημερίδος μας, Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, συνέταξε το παρακάτω καθόλα επίκαιρο άρθρο:

«Μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέες έρευνες, έχει υποστεί κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικού στρώματος.

Η κακοποίηση αφορά, εκτός από τον ξυλοδαρμό, τον βιασμό και φτάνει σε ακραίες καταστάσεις, μέχρι και το φόνο. Μορφή βίας είναι και η ψυχολογική όπως η εξύβριση, η υποτίμηση, ο κοινωνικός εξευτελισμός και επίσης η οικονομική στέρηση.

Οι θύτες συχνά προέρχονται από οικογένειες όπου η βία ήταν καθημερινό φαινόμενο, έχουν παραστεί μάρτυρες ξυλοδαρμού της μητέρας ή έχουν κακοποιηθεί και οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά. Μπορούμε να πούμε ότι ασυνείδητα  αισθάνονται μια πλευρά του εαυτού τους αδύναμη. Με αυτό τον τρόπο, η επιθετική συμπεριφορά του άντρα έχει ως στόχο την ταπείνωση και τον εξευτελισμό της γυναίκας και την ενίσχυση της δικής του αυτοεκτίμησης και ταυτότητας.

Από την άλλη μεριά, τα θύματα – γυναίκες έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους την εξαρτητικότητα και την αμφιθυμία. Παρότι μπορεί να είναι εργαζόμενες, επιτυχημένες και να έχουν μόρφωση, έχουν συχνά κι αυτές χαμηλή αυτοεκτίμηση, πολλές φορές υποφέρουν από κατάθλιψη και ενοχές και μερικές φορές συναντάται έντονος ένας ηθικός μαζοχισμός. Νιώθουν δε εγκλωβισμένες και ότι δεν έχουν τον τρόπο να αντιδράσουν. Αυτός ο εγκλωβισμός είναι κυρίως συναισθηματικός.

 Όταν μια γυναίκα προσπαθήσει να εγκαταλείψει το σύζυγό της, αυτός γίνεται περισσότερο απειλητικός και επιθετικός. Αν υπάρχουν παιδιά και η σύζυγος δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Στο Δήμο Καλλιθέας, ιδρύθηκε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας (Λασκαρίδου 44), μετά από απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, εξυπηρετώντας πολίτες που προβαίνουν σε ανάλογες καταγγελίες.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα κέντρα ψυχικής υγείας που υπάρχουν στο Δήμο μας, όπου μπορούν ψυχοθεραπευτικά να βοηθούν άντρες και γυναίκες ώστε να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και να ελαχιστοποιήσουν την αίσθηση ανεπάρκειας του ψυχισμού τους.

Γενικότερα, η κακοποίηση κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, θίγει κάθε πολιτισμένη κοινωνία και είναι ανάγκη να υπάρξει ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, που καταδικάζει κάθε ίχνος κακοποίησης.

Είναι επίσης, αναγκαίος ο συντονισμός και η καλή συνεργασία μεταξύ εισαγγελικών αρχών και δομών που προορίζονται για την προστασία θυμάτων κακοποίησης και βίας.

Όπως επίσης, να υπάρχει προτεραιότητα στη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης, αλλά και αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα σεξουαλικής βίας και σωματικής βίας.

Σημασία δεν έχει να μεριμνούμε για τα θύματα, αλλά να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που άρουν τα φαινόμενα αυτά».

Η Εκπαιδευτικός και Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας, Κα Ευσεβία Κοσμίδου

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ Reviewed by on . 25/11: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κακοποίηση γυναικών!... ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, Κας ΕΥΣΕΒΙΑΣ ΚΟΣΜΙ 25/11: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κακοποίηση γυναικών!... ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, Κας ΕΥΣΕΒΙΑΣ ΚΟΣΜΙ Rating: 0
scroll to top