Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Αύγουστος 14, 2022 10:48 μμ A+ / A-

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Οδοιπορικό στη χάρη Της!…

ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟ ΙΔΡΥΜΑ & ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ

ΚΑΘΕ 15η Αυγούστου, εκατομμύρια είναι οι πιστοί Χριστιανοί όπου γης, οι οποίοι συρρέουν με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη για να τιμήσουν την Κοίμηση της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου.  

Πιστοί, κάθε ηλικίας, παιδιά, νέοι ή ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, όλοι με ταπεινότητα και ευλάβεια, προσκυνούν τις θαυματουργές εικόνες με την Παναγία, προσδοκώντας δύναμη, υγεία και ψυχική γαλήνη, για να αντιμετωπίσουν τα όποια, μεγάλα ή μικρά προβλήματα τους βασανίζουν. 

Η Παναγία, η Πρώτη των Αγίων, με τα  εκατοντάδες Προσωνύμια (Κεχαριτωμένη, Παντάνασσα, Μεγαλόχαρη, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα κ.λπ.), τιμάται περισσότερο από κάθε άλλον Άγιο, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου η επίκλησή της είναι σχεδόν καθημερινή από όλους τους Πιστούς. Άλλωστε, σε κάθε πρόβλημά μας, σε κάθε κακουχία μας, σε κάθε φυσική ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες κ.α.), σε κάθε πόλεμο, η πρώτη που επικαλούμαστε για βοήθεια, είναι η Παναγία μας. Και εκείνη, φιλεύσπλαχνη Μητέρα όλων, στέκει στο πλευρό μας και μας βοηθά, προσφέροντάς μας κουράγιο και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε τα όποια δεινά μας κατατρέχουν.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία, μέχρι την επίγεια Κοίμησή Της, διέμενε στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και την μητέρα τους Σαλώμη. Τρεις ημέρες πριν την Κοίμησή Της, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την επισκέφθηκε και της γνωστοποίησε τον επικείμενο θάνατό Της. Η ίδια, αφού πρώτα μετέβη στο Όρος των Ελαιών και προσευχήθηκε γεμάτη χαρά γιατί θα συναντούσε ξανά τον αγαπημένο Της Υιό, στη συνέχεια διαμοίρασε τα υπάρχοντά Της σε δύο γειτόνισσές Της χήρες και γνωστοποίησε, η ίδια, το νέο στους οικείους Της.

Κατά την ημέρα της Κοίμησής Της και επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι  κοντά της, καθώς κήρυτταν το Λόγο του Κυρίου όπου γης, μια νεφέλη (σύννεφο) τους άρπαξε και τους έφερε δίπλα Της. Μοναδικός απών, ήταν ο Απόστολος Θωμάς. Κοντά Της όμως και έως την ύστατη στιγμή, παραβρέθηκαν, επίσης, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος και ο  Απόστολος Τιμόθεος.

Αφού Εκοιμήθη, τοποθέτησαν το άψυχο σώμα Της στο μνήμα της Γεσθημανής. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου Της, φανατικοί Ιουδαίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό Της, αλλά, ως εκ θαύματος, τυφλώθηκαν. Μόνο ένας εξ αυτών, ονόματι Ιεφωνίας, κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά του κόπηκαν τα χέρια από Άγγελο Κυρίου.

Όταν μετά από τρεις ημέρες επισκέφθηκε το μνήμα Της ο Απόστολος Θωμάς και ζήτησε να ανοιχθεί και να προσκυνήσει το σκήνωμά Της, έκπληκτος διαπίστωσε ότι ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία είχε μετατεθεί στους Ουρανούς.

Η Κοίμησις της Θεοτόκου.

Την ξεχωριστή αυτή ημέρα, την ξεχωριστή αυτή Θρησκευτική Εορτή, την επονομαζόμενη και ως Πάσχα του καλοκαιριού, που έως το 460 μ.Χ. εορτάζονταν στις 13εις Αυγούστου, εορτάζει αύριο Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, πάνδημος ο Ελληνισμός. Στην Πάρο, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, σε όλες τις Εκκλησίες, σε όλα τα Ξωκλήσια, σε όλα τα Μοναστήρια της χώρας, στην πόλη μας την Καλλιθέα φυσικά, όπως ακόμα και στο εξωτερικό.

Ένα μέρος όμως, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους προσκυνητές κάθε 15η Αυγούστου και δεν είναι άλλο από το πανέμορφο νησί της Τήνου, εκεί όπου στη Χώρα δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Αν και ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου (ημέρα εύρεσης  της Ιερής Εικόνας), στις 25 Μαρτίου, αλλά και στις 23 Ιουλίου (ημέρα όπου είδε το όραμα η Αγία Πελαγία), στις 15 Αυγούστου, ημέρα Κοίμησης Tης Θεοτόκου, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πιστοί Χριστιανοί, που παρά τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν συνήθως κάθε τέτοια εποχή στο νησί, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Ιερή και θαυματουργή Εικόνα Tης Παναγίας, η οποία βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1823 και έπειτα από όραμα που είδε η Αγία Πελαγία, σε αγρό, εκεί όπου έχει κτιστεί πλέον ο επιβλητικός Ιερός Ναός.

Με αφορμή, έτσι. την αυριανή ημέρα, παρακάτω αναρτούμε ένα πλούσιο «φωτογραφικό οδοιπορικό» με το τι αναμένεται να δείτε, εφόσον επισκεφθείτε το νησί, από το λιμάνι έως και τον μεγαλοπρεπέστατο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Φτάνοντας λοιπόν με το πλοίο της γραμμής, θα αποβιβαστείτε στο λιμάνι που φέρει το όνομα του Γιαννούλη Χαλεπά, του διακεκριμένου γλύπτη, ο οποίος γεννήθηκε στη Τήνο στις 24 Αυγούστου 1851 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 1938.

 

Αποχαιρετώντας το πλοίο και κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Παντανάσσης και την περίφημη μαρμάρινη ροτόντα, θα αντικρίσετε την προβλήτα του Αφανούς Ναύτη, καθώς και το Μνημείο της Έλλης, ενώ, παράλληλα, θα θαυμάσετε τα πανέμορφα γραφικά σοκάκια και την αρχιτεκτονική των σπιτιών, εκεί όπου το νεοκλασικό δένει αρμονικά με το μοντέρνο.

 

 

 

 

 

 

 

Αμέσως μετά, θα αντικρίσετε τη λεωφόρο της Μεγαλόχαρης, τον διάσημο ανηφορικό δρόμο με το κόκκινο χαλί στο πλάι, ο οποίος οδηγεί στο συγκρότημα του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

     

Καθοδόν προς τον Ιερό Ναό, μπορείτε να δείτε κάλλιστα, το Δημαρχείο της Τήνου, τον Παιδικό Σταθμό «Σίμος Ι. Ορφανός», το Γυμνάσιο, το οποίο «Δαπάνες Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας ανηγέρθη», όπως ενημερωνόμαστε και από σχετική εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στο πλάι της εισόδου του, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σύντομη στάση για ξεκούραση μπορείτε να κάνετε στο Δημοτικό Πάρκο της Χώρας της Τήνου, εκεί όπου μπορείτε να θαυμάσετε, αφενός μεν στην αρχή του την μαρμάρινη Ιερή Φλόγα «εις ανάμνησιν των Τηνίων 1895 Προκριματικών των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 μετά την Αναβίωσίν των», αφετέρου δε, στο τέλος του, το εντυπωσιακό αν μη τι άλλο, Μνημείο της Προσκυνήτριας Τήνου.

 

 

 

 

     

Ενδιάμεσα, θα αντικρίσετε, μεταξύ άλλων, σίγουρα και την προτομή του Αντώνιου Σώχου, Γλύπτη και Ακαδημαϊκού Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος γεννήθηκε το 1888 στα Ιστέρνια της Τήνου και απεβίωσε το 1975.

Αφού φτάσετε στο τέλος της λεωφόρου, μπροστά σας πλέον προβάλλεται το εντυπωσιακό συγκρότημα με τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Ιερό αυτό Προσκύνημα, το οποίο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με επωνυμία «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου».

 

    

Με την είσοδό σας στο Προσκύνημα και αφού πρώτα ανάψετε το κεράκι σας ή την λαμπάδα σας (που μπορείτε να αποκτήσετε αγοράζοντάς τα σε ένα από τα δεκάδες μαγαζάκια ή από τους πλανόδιους πωλητές που υπάρχουν κατά μήκος της λεωφόρου της Μεγαλόχαρης), στο Παρεκκλήσιο που υπάρχει, καθότι απαγορεύεται η καύση τους εντός του Ιερού Ναού για λόγους προστασίας, τόσο του διακόσμου όσο και της απρόσκοπτης ροής των εκατοντάδων – χιλιάδων επισκεπτών, δεν μπορεί να μην θαυμάσετε τις εντυπωσιακές εντοιχισμένες μορφές των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ.

 

Εκστασιασμένοι σίγουρα θα μείνετε από το Καμπαναριό ύψους 29 μέτρων, καθώς και από τον επιβλητικό Ιερό Ναό με τις μαρμάρινες σκάλες και τα κόκκινα χαλιά, που θα σας οδηγήσουν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται στο πάνω τμήμα, καθώς και στο Εικονοστάσι, εκεί όπου είναι τοποθετημένη η Ιερή και Θαυματουργή συνάμα Εικόνα της Παναγίας μας.

 

 

   

Η Ιερή και Θαυματουργή συνάμα Εικόνα της Παναγίας.

Εντός του επιβλητικού Ιερού Ναού, θα θαυμάσετε επίσης, το περίλαμπρο ξυλόγλυπτο Τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1825 από τον Φραγκίσκο Καναχίλη, αλλά και τα εκατοντάδες πανέμορφα τάματα που έχουν προσφέρει τα εκατομμύρια των πιστών που έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Ναό κατά τους δύο τελευταίους περίπου αιώνες.

 

 

 

 

Στο κάτω μέρος, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή Ναός της Ευρέσεως, καθώς πρόκειται για τον χώρο εκείνο στον οποίο βρέθηκε η Ιερή Εικόνα της Παναγίας.

Ο κάτω Ναός, αποτελείται από τρεις θολοσκέπαστες Στοές, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με καμάρες.

Στην πρώτη Στοά, βρίσκεται το Άγιασμα και είναι ο χώρος στον οποίο εντοπίστηκε η Ιερή Εικόνα.

Στη μεσαία Στοά γίνονται κυρίως βαφτίσεις και στο μέσο της βρίσκονται ερείπια από τον παλαιότερο Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Τέλος, στην τρίτη Στοά γίνονται βαπτίσεις των αλλοθρήσκων.

  

     

Στο όλο συγκρότημα, εκτός από τη γαλήνη, την ψυχική ανάταση και την ιερότητα που αποπνέει ο όλος χώρος, θα δείτε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Το Μαυσωλείο της Έλλης.

Αν και δεν επιτρέπεται η είσοδος εντός του Μαυσωλείου, μπορείτε ωστόσο πανεύκολα να διακρίνετε, το Μνημείο (Λάρνακα) όπου φυλάσσονται τα οστά των Ηρώων του Εύδρομου Καταδρομικού  Έλλη, που τορπιλίστηκε τον 15Αύγουστο του 1940 από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino, τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα και τους βαθμούς των Ηρώων, τμήμα από τορπίλη που εκτόξευσε το ιταλικό υποβρύχιο, αντίγραφο του Εύδρομου, καθώς και πολλά  αντικείμενα από αυτό.

 

 

Το Μουσείο Εικόνων και Κειμηλίων.

Στο Μουσείο είναι συγκεντρωμένες Ιερές Εικόνες από τους Ιερούς Ναούς της Τήνου, Εικόνες – αφιερώματα από πιστούς, αφιερώματα επίσης από πιστούς, φτιαγμένα από άργυρο ή χρυσό, μία από τις τρεις αυθεντικές Χάρτες του Ρήγα Φεραίου, κ.ά.

 

 

Τα Εξομολογητήρια και την Έκθεση Χριστιανικού Βιβλίου.

Την Πινακοθήκη, όπου εκεί εκτίθενται σημαντικότατα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.

Τη Σχολή Αγιογραφίας.

Τους Ξενώνες.

Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών.

Το Μουσείο Αντωνίου Σώχου, μέχρι και

Τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών.

Φυσικά, θα δείτε και την ανεπανάληπτη πανοραμική θέα προς το λιμάνι

 

Σ’ αυτό το σημείο, το πλουσιότατο πιστεύουμε «φωτογραφικό οδοιπορικό» μας στο νησί της Μεγαλόχαρης και ιδιαίτερα στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της, αποτυπωμένο από το φωτογραφικό φακό της Μάχης Ράντου, έφτασε στο τέλος του.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε, στο μέτρο του δυνατού, μια εικόνα του τι μπορείτε να δείτε εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τη Τήνο, όπου, εκτός του ότι θα αγαλλιάσει η ψυχή σας, σίγουρα θα αποκομίσετε τις καλύτερες εικόνες και εντυπώσεις.

Το πλοίο σαλπάρει για την επιστροφή…

Σας ευχόμαστε από καρδιάς:

Χρόνια πολλά Καλλιθέα μας!!!.

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!!!.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ Reviewed by on . ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ Οδοιπορικό στη χάρη Της!... ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟ ΙΔΡΥΜΑ & ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΘΕ 15η Αυγ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ Οδοιπορικό στη χάρη Της!... ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟ ΙΔΡΥΜΑ & ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΘΕ 15η Αυγ Rating: 0
scroll to top