Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάιος 19, 2022 3:04 μμ A+ / A-

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Πρόταση Γάμου»

ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΤΟ 5ο Λύκειο Καλλιθέας συμμετέχει κάθε χρόνο στο Μαθητικό Φεστιβάλ με θεατρικό έργο από το 2011, αρχικά με τη Διευθύντρια του 2ου Λυκείου, Κα Καββαδά, ως Καθηγήτρια του Σχολείου, ενώ μετά, με τον  κ. Ηρακλέους και τον κ. Πουλιανίδη.

Έτσι, η θεατρική ομάδα έγινε θεσμός. Τη φετινή χρονιά, το Σχολείο έχει την τύχη και τη χαρά να βρίσκεται στο μόνιμο προσωπικό του ένας αξιολογότατος Φιλόλογος και Θεατρολόγος, ο κ. Διονύσης Ξενάκης. Με τη βοήθειά του, η θεατρική ομάδα μεγάλωσε και επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τρία θεατρικά σχήματα.

Το πρώτο, παρουσίασε το «Χριστόψωμο» του Παπαδιαμάντη, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, στις 23 Δεκεμβρίου 2021. Ακολούθως, το δεύτερο σχήμα παρουσιάζει την «Πρόταση Γάμου» του Αντόν Τσέχωφ, στο Μαθητικό Φεστιβάλ, αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και τέλος, το τρίτο σχήμα θα παρουσιάσει την «Αρκούδα» του ίδιου συγγραφέα, μετά το τέλος των εξετάσεων στο χώρο του σχολείου

Το 5ο Λύκειο, εκτός από την έμφαση στη μάθηση και τις επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προωθεί τα ταλέντα και τις δεξιότητες των μαθητών του με τη Σχολική Εφημερίδα που εκδίδει η Συντακτική Ομάδα, την Ομάδα Παραδοσιακών χορών και τη Θεατρική Ομάδα.

Ο Τσέχωφ είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με μεγάλη επίδραση στο θεατρικό λόγο του 20ου αιώνα. Η «Πρόταση Γάμου» είναι ένα από τα ωραιότερα μονόπρακτά του, γραμμένο στη νεότητά του, λίγο μετά την «Αρκούδα». Μία κωμωδία, όπου καταφέρνει να συμπυκνώσει τις κυριότερες αρετές της τέχνης του μ’ έναν τρόπο υποδειγματικό. Μία παράσταση κωμικών παρεξηγήσεων και ανατροπών. Στο έργο δεν υπάρχουν σπουδαία και συγκλονιστικά γεγονότα, ούτε μυθολογία, μόνο η απλή καθημερινή ζωή στη ρωσική επαρχία.

Στο έργο, ένας καλοστεκούμενος αλλά υποχόνδριος κτηματίας, έρχεται να ζητήσει σε γάμο την κόρη του γείτονά του. Η μητέρα, περιχαρής, τους αφήνει μόνους. Δύο  παρεξηγήσεις, όμως, η μία μετά την άλλη, θα οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα. Μια ανείπωτη πρόταση γάμου που καθυστερεί. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Ο καβγάς αρχίζει για λίγα χωράφια, ενώ  η επέμβαση της μητέρας εξομαλύνει την κατάσταση για λίγο, μέχρι να καταπιαστούν σε ένα νέο τσακωμό και αγώνα επιχειρημάτων για το ποιος έχει τον καλύτερο σκύλο, ξεχνώντας και οι δύο για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί. Ακόμη και όταν το ζευγάρι συμφωνήσει στο γάμο, πάλι οι διαφωνίες συνεχίζονται για να μας διασκεδάζουν και να μας λυτρώνουν.

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου, Γιάννης, Μαριαλένα και Έλντα, που συμμετέχουν στην παράστασηαφιέρωσαν, με επιμονή, τον προσωπικό τους χρόνο για να μάθουν τους ρόλους τους και μαζί με τους καθηγητές τους, πολλά μεσημέρια μετά το τέλος των μαθημάτων σε πρόβες, για να μας προσφέρουν ένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στο σπουδαίο έργο, αυτού του μεγάλου συγγραφέα.

Σύσσωμα τα μέλη της Θεατρικής ομάδας, ευχαριστούν τον Διευθυντή του Σχολείου που τους διευκολύνει στο έργο τους, καθώς και τους Καθηγητές και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία.

Το 5ο Λύκειο Καλλιθέας (φωτογραφία από το Google Map).

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Πρόταση Γάμου» ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟ 5ο Λύκειο Καλλιθέας συμμετέχει κάθε χρόνο στο Μαθητι 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Πρόταση Γάμου» ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟ 5ο Λύκειο Καλλιθέας συμμετέχει κάθε χρόνο στο Μαθητι Rating: 0
scroll to top