Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Σεπτέμβριος 12, 2021 9:09 μμ A+ / A-

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το Δημοψήφισμα του 1946

ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ (;) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα με την κατάληψη της Ελλάδος από τον Γερμανικό στρατό (τον Απρίλιο του 1941) και την στη συνέχεια επί τέσσερα (4) περίπου χρόνια τριπλή Κατοχή της πατρίδος μας από τις Δυνάμεις του Άξονα (Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους), ο έως τότε Βασιλιάς της Ελλάδος, Γεώργιος Β’, κατέφυγε αρχικά στην Αίγυπτο και στο Κάιρο και ακολούθως στην Αγγλία και το Λονδίνο.

Μετά τη λήξη του πολέμου και της Κατοχής, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως να έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’.

Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρόσφατα νικητής στις Βουλευτικές Εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, προκήρυξε σχετικό Δημοψήφισμα.

Έτσι, στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) υπ’ αρ. 205Α της 30ής Ιουνίου 1946, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του Δημοψηφίσματος για την επάνοδο ή όχι, του Βασιλιά Γεωργίου του Β’ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ.: «Η Δ’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων… …συμμορφουμένη προς την εκδηλωθείσαν επιθυμίαν της Α.Μ. του Βασιλέως να μην επιστρέψη εις την Ελλάδα, ίνα αυτοπροσώπως αναλάβη την άσκησιν των αρμοδιοτήτων αυτού, πριν ο λαός ελευθέρως επί τούτου αποφανθή.

Ψηφίζει.

Προκηρύσσει δημοψήφισμα, δι’ ού ελευθέρως θέλει αποφανθή ο λαός περί της επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Γεωργίου Β’ εις την Ελλάδα, προς αυτοπρόσωπον αναληψιν της ασκήσεως των κατά το ισχύον Σύνταγμα αρμοδιοτήτων αυτού.

Ημερομηνία δημοψηφίσματος ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 1946, ημέρα Κυριακή, καθ’ ήν καλείται ο λαός να εκδηλώση την θέλησίν του διά μυστικής διά ψηφοδελτίου ψηφοφορίας…».

 Το Φ.Ε.Κ. υπ’ αρ. 205Α/30-06-1946.

Πράγματι, εν μέσω μίας εποχής ιδιαίτερα ταραγμένης για την πατρίδα μας, λόγω του Ελληνοϊταλικού πολέμου που είχε προηγηθεί, της Κατοχής και ακολούθως του Εμφυλίου που ήταν ήδη σε εξέλιξη, αλλά και του εθνικού διχασμού και της πόλωσης που επικρατούσαν τότε, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 1946, όντως διενεργήθηκε το Δημοψήφισμα.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα της πόλης μας «Τα Χρονικά της Καλλιθέας», την ίδια ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και στην 1η του σελίδα, δίνονταν αι κάτωθι «ΟΔΗΓΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ»:

{Διά τηλεγραφικής εγκυκλίου το υπουργείον των Εσωτερικών καθορίζει σαφώς ότι το ψηφοδέλτιον είναι άκυρον εφ’ όσον περιέχει οιονδήποτε σήμα ή έμβλημα.

Επίσης, όταν περιέχη λέξιν ή φράσιν υβριστικήν ή εμφανώς άσχετον προς το ερώτημα του Δημοψηφίσματος. Δεν επηρεάζει όμως το κύρος του ψηφοδελτίου η εν αυτώ αναγραφή λέξεως ή φράσεως ενισχυτικής της βουλήσεως του ψηφοφόρου της εκδηλωθείσης διά της επιλογής του ψηφοδελτίου, όπως π.χ. η φράσις «Ζήτω ο Βασιλεύς» ή «Ζήτω η Δημοκρατία» και τα παρόμοια.

Υπό του υπουργείου των Εσωτερικών κατηρτίσθη εγκύκλιος η οποία συνιστά εις τας εφορευτικάς επιτροπάς των εκλογικών τμημάτων όπως δίδουν εις έκαστον ψηφοφόρον πλήρη σειράν εξ’ όλων των ψηφοδελτίων}.

Στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο της εποχής, δικαίωμα ψήφου είχαν 10.268 άτομα, ενώ ψήφισαν τελικά 8.469.

Τα Εκλογικά Τμήματα, πάντα σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ήταν δεκατρία (13), δύο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (τα 183ο και 184ο εκλογικά τμήματα), δύο στα Εκπαιδευτήρια Λαζαροπούλου (τα 185ο και 188ο), δύο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (τα 186ο και 187ο), ένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (το 189ο), δύο στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών (τα 190ό και 191ο), τρία στον Οίκο Τυφλών (τα 192ο, 193ο και 194ο) και ένα (το 195ο εκλογικό τμήμα) στα γραφεία του Ε.Ο.Χ.Α. (το πιθανότερο, Εθνικού Οργανισμού Χριστιανικής Αλληλεγγύης, που είχε οργανώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Δαμασκηνός).

Σύμφωνα με τις ημερήσιες εφημερίδες «Ελευθερία» και «Ριζοσπάστης» και τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν τις επόμενες ημέρες, τα τελικά επίσημα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα στην Καλλιθέα, τα οποία κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν, το λιγότερο, ως διαβλητά, καθώς οι καταγγελίες για νοθεία, εκβιασμούς και απειλές κατά όλων όσων σκόπευαν να μην ψηφίσουν την επιστροφή του Βασιλιά, υπήρξαν πάμπολλες, παρατίθενται στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα που ετοιμάσαμε:

Σύμφωνα με αυτά, υπέρ της επανόδου του Βασιλιά, ψήφισαν 4.308 Καλλιθεάτες, κατά ψήφισαν 4.115, ενώ υπήρξαν και 46 άκυρα ψηφοδέλτια.

Τελικά, με πανελλαδικό αποτέλεσμα 68,8% υπέρ της επανόδου, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ επέστρεψε στην Ελλάδα στις 28 Σεπτεμβρίου 1946.

Υ.Γ.: H φωτογραφία του Βασιλιά Γεωργίου Β’, καθώς και οι αφίσες που υπάρχουν στην κεντρική φωτογραφία – παραπομπή στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, είναι από τη Βικιπαίδεια.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Reviewed by on . ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Το Δημοψήφισμα του 1946 ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ (;) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα με την κατάληψη της Ελλάδος από ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Το Δημοψήφισμα του 1946 ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ (;) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα με την κατάληψη της Ελλάδος από Rating: 0
scroll to top