Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946

Μάιος 12, 2021 12:15 πμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946

 «Εγενέτο η τελετή του εντοιχισμού της πλακός»

«ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΗΣ ΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΝ ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΑΛΑΙΑΣ ΟΔΟΥ ΘΗΣΕΩΣ»

ΣΤΟ υπ’ αρ. 3Α/12-01-1885 Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.), δημοσιεύθηκε το Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνονταν {…το υποβληθέν… …περιβληθέν διάγραμμα ευθυορίας προαστείου Αθηνών η «Καλλιθέα»…}.

ΦΕΚ 3Α — 12-01-1885

Το Φ.Ε.Κ. 3Α/12-01-1885.

Στο υπ’ αρ. 48Α/27-02-1925 Φ.Ε.Κ., δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αναγνωριζόταν {ο Συνοικισμός Καλλιθέα υπό το όνομα «Κοινότης Καλλιθέας» με έδραν τον ομώνυμον συνοικισμόν, αποσπώμενος του Δήμου Αθηναίων. Εις την κοινότητα Καλλιθέας ενούται και ο συνοικισμός Αγία Ελεούσα, αποσπώμενος του αυτού Δήμου Αθηναίων}, με 1ο Πρόεδρο της Κοινότητος, τον Νικόλαο Χατζόπουλο.

Φ.Ε.Κ. 48Α — 27-02-1925

Το Φ.Ε.Κ. 48Α/27-02-1925.

Τέλος, στο υπ’ αρ. 109Α/07-05-1933 Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως  Εφημερίδος (Φ.Ε.Κ.), δημοσιεύονταν Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η τότε Κοινότητα Καλλιθέας αναγνωρίζονταν ως Δήμος, με 1ο Δήμαρχο, τον Ιωάννη Αραπάκη.

ΦΕΚ 109Α — 07-05-1933

Το Φ.Ε.Κ. 109Α/07-05-1933.

Όπως πληροφορούμαστε από τον τόμο «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης» (εκδόσεως 2006 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό  του Δήμου μας) και συγκεκριμένα στις σελίδες 117 και 119 αυτού, όπου υπάρχει το Κεφάλαιο V υπό τον τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 1934 – 1940» της Άννας Μουρουγκλού{Στη συνεδρίαση της 20ής Απριλίου 1934 ως πρώτο θέμα συζήτησης ορίζεται «η έγκρισις Οργανισμού λειτουργίας του Δήμου»…   …Στην ίδια συνεδρίαση στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, «περί καθορισμού σήματος σφραγίδος του Δήμου Καλλιθέας»: «ο κ. Πρόεδρος προτείνει όπως το Συμβούλιον δυνάμει του άρθρου 92 του κώδικος περί Δήμων και Κοινοτήτων κηρύξη αυτό κατεπείγον. Το Συμβούλιο ορίζει αυτό κατεπείγον και ορίζει όπως η σφραγίς του Δήμου Καλλιθέας φέρη εν τω μέσω τον Θησέα ανακαλύπτοντα τα πέδιλα ή την κεφαλήν αυτού πέριξ δε τας λέξεις Δήμος Καλλιθέας και τούτο αναλόγως της ευχερίας της κατασκευής».

«Τον επόμενο μήνα: «τη προτάσει του κ. Προέδρου το Συμβούλιον εγκρίνει επειγόντως όπως ως σήμα σφραγίδος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου, την κεφαλήν του Θησέως πέριξ δε τας λέξεις εις μεν το πρώτον «Δημοτικόν Συμβούλιον Καλλιθέας» εις δε το δεύτερον τας λέξεις «Δήμος Καλλιθέας». Άπαντα δε τα έντυπα του Δήμου φέρουσι τον Θησέα ανακαλύπτοντα τα πέδιλα»}.

Το εξώφυλλο του Τόμου «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης».

Μάλιστα, προς τιμήν του Θησέα (σύμφωνα με τη μυθολογία υιού του βασιλιά των ΑθηνώνΑιγαία ή του θεού Ποσειδώνα και της κόρης του βασιλιά της ΤροιζήναςΑίθρα), ονομάστηκε Θησέως και η πιο μεγάλη οδός (λεωφόρος) της πόλεως.

Η επιλογή του «Θησέα ανακαλύπτοντα τα πέδιλα», ως σήματος του Δήμου μας, ασφαλώς δεν ήταν τυχαία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Θησέας κατά την επιστροφή του από την Κρήτη, όπου πήγε για να σκοτώσει τον Μινώταυρο, βγήκε στον Φαληρικό όρμο στη σημερινή περιοχή των Τζιτζιφιών.

Το τωρινό έμβλημα του Δήμου Καλλιθέας.

Μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα (και επομένως σε συμπλήρωση του περσινού αντίστοιχου αφιερώματός μας), ανακαλύψαμε ότι η μεγαλύτερη λεωφόρος της πόλης μας, η Θησέως, μετονομάστηκε σε λεωφόρο Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, κατά τη συνεδρίαση της Δημαρχικής Επιτροπής του Δήμου μας την Πέμπτη 5 Ιουλίου 1945 και συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 83 ομόφωνη απόφασή της, με το σκεπτικό ότι έπειτα από σχετική μελέτη που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκε το γεγονός ότι «πολλαί εξ αυτών (των διαφόρων οδών και πλατειών της πόλης) φέρουσιν ονόματα τελείως άσχετα προς την ιστορίαν της πατρίδος μας, ενώ έπρεπε την πρώτην θέσιν να κατέχουν τα ονόματα διαφόρων πολιτικών κ.λπ. προσώπων, ξένων και Ελλήνων, τα οποία ποικιλοτρόπως εξυπηρέτησαν, ηγάπησαν και υπεστήριξαν την χώρα μας, ιδίως κατά την τελευταίαν πολεμικήν περιπέτειαν» (δηλαδή τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Σύμφωνα, έτσι, με τη συγκεκριμένη απόφαση, εγκρίθηκαν επτά (7) ακόμη μετονομασίες οδών καθώς και η ονομασία μίας ανώνυμης έως τότε οδού, με πρώτη τη μετονομασία της Λεωφόρου Θησέως «εις Λεωφόρον Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου», όπως αναγράφεται σχετικώς.

Ενημερωτικά, εγκρίθηκαν και οι ακόλουθες μετονομασίες:

** Η οδός Π. Χαροκόπου, «εις οδόν Φραγκλίνου Ρούσβελτ» (1).

** Η οδός Σαπφούς, «εις οδόν Στρατάρχου Σμάτς» (2).

** Η οδός Δήμητρος, «εις οδόν Συν/χου Κων. Δαβάκη».

** Η οδός Δημοσθένους, «εις οδόν Κωνσταντινουπόλεως».

** Η οδός Εσπερίδων, «εις οδόν Δωδεκανήσου».

** Η οδός Καλυψούς, «εις οδόν Αγίου Γεωργίου»,

ενώ, η ανώνυμη έως τότε οδός «αρχομένη από των οδών Ευαγγελιστρίας – Δημοσθένους, άγουσαν παραλλήλως του Λόφου Σικελίας», ονομάστηκε «εις οδόν Αγίου Στεφάνου».

Παρ’ ότι η απόφαση μετονομασίας της λεωφόρου Θησέως σε λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου είχε παρθεί στις 5 Ιουλίου 1945, η τοποθέτηση της σχετικής εντοιχισμένης πλάκας, πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μαΐου 1946.

Όπως ενημερωνόμαστε σχετικά από τον τοπικό Τύπο της εποχής και συγκεκριμένα στη  σελίδα του φύλλου της εφημερίδος «Τα Χρονικά της Καλλιθέας» και στη στήλη υπό τον τίτλο: «ΟΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ»: «εις τας 12 (θα πραγματοποιούνταν) ο εντοιχισμός της πλακός της μετωνομασθείσης εις οδόν Ελευθερίου Βενιζέλου παλαιάς οδού Θησέως».

Το τμήμα της 2ης σελίδας του φύλλου «Τα Χρονικά της Καλλιθέας», της Κυριακής 12 Μαΐου 1946, με το σχετικό δημοσίευμα.

Στη δε 2η σελίδα του φύλλου της Κυριακής 26 Μαΐου 1946 της ίδιας τοπικής εφημερίδος, οι Καλλιθεάτες και οι Καλλιθεάτισσες ενημερώνονταν ότι: «Την προπαρελθούσαν Κυριακήν, εγένετον με συρροήν πολλού κόσμου και των τοπικών Αρχών η τελετή του εντοιχισμού της πλακός, της μετονομασθείσης εις Λεωφόρον Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, πρώην Λεωφόρου Θησέως.

Την τελετήν ετίμησαν δια της παρουσίας των ο Υπουργός των Τ.Τ.Τ. κ. Περωτής, ο Αρχηγός των Βενιζελικών Φιλελευθέρων κ. Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Αρχηγός του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος κ. Π. Κανελλόπουλος.

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Ζερβός ωμίλησε επί τη ευκαιρία καθώς και ο σύμβουλος κ. Ιατρίδης όστις κατεχειροκροτήθη δια τον εμπνευσμένον του λόγον ο δε κ. Σοφοκλής Βενιζέλος απήντησε καταλλήλως».

Το τμήμα της 2ης σελίδας του φύλλου «Τα Χρονικά της Καλλιθέας», της Κυριακής 26 Μαΐου 1946, με το σχετικό δημοσίευμα.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την τελετή τοποθέτησης της πλάκας, στην οποία διακρίνεται, μεταξύ άλλων και ο Σοφοκλής Βενιζέλος, δευτερότοκος υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Φωτογραφία (μαζί με τη λεζάντα της), η οποία δημοσιεύθηκε στη 2η σελίδα του φύλλου της Κυριακής 30 Ιουνίου 1946, της εφημερίδος «Τα Χρονικά της Καλλιθέας».

Το να προβούμε σε αφιέρωμα στον σπουδαίο Κρητικό πολιτικό, πρωτεργάτη και δημιουργό της (εφήμερης δυστυχώς) Μεγάλης Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε ΘαλασσώνΕλευθέριο Βενιζέλο (Μουρνιές  Χανίων Κρήτης, 11/23 Αυγούστου 1864Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936), πιστεύουμε ότι είναι περιττό.

Απλά θα αναφέρουμε εδώ, ότι παράλληλα με την κεντρική λεωφόρο της πόλης μας, το όνομά του συνδέθηκε και με το σταθμό του Μετρό της Αθήνας επί της Γραμμής 1 (γνωστής και ως Ηλεκτρικού) στα όρια της Καλλιθέας με τον Ταύρο, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 26  Μαΐου 2010, στη συμβολή της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου με την οδό  Σιβιτανίδου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του (έργο του γλύπτη Δημητρίου Γαβαλά με τη συνδρομή  του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας), από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και θανόντα πέρσι Φίλιππο Πετσάλνικο και επί Δημαρχίας του κ. Κώστα Ασκούνη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σημειώσεις:

  1. Φραγκλίνος Ρούσβελτ (Franklin Delano Roosevelt) 30/01/188212/04/1945, Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε 32ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., από το 1933 έως το θάνατό του.
  2. Γιαν Κρίστιαν Σματς (Jan Christian Smarts) 24/05/187011/09/1950, Νοτιοαφρικανός πολιτικός, στρατιωτικός και φιλόσοφος, ο οποίος στις 24 Μάϊου 1941, διορίστηκε Στρατάρχης του βρετανικού στρατού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946  «Εγενέτο η τελετή του εντοιχισμού της πλακός» «ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΗΣ ΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΝ ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΑΛΑΙΑΣ ΟΔΟΥ ΘΗΣΕΩΣ» ΣΤΟ υπ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 1946  «Εγενέτο η τελετή του εντοιχισμού της πλακός» «ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΗΣ ΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΝ ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΑΛΑΙΑΣ ΟΔΟΥ ΘΗΣΕΩΣ» ΣΤΟ υπ Rating: 0
scroll to top