Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1920

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1920

Αύγουστος 10, 2020 8:05 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10/08/1920 (ΜΕ ΤΟ NEO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ)

Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

ΣΑΝ σήμερα, στις 10 Αυγούστου 1920 (28 Ιουλίου 1920 με το παλαιό ημερολόγιο), η Ελλάδα, σαν σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος, απέκτησε την μεγαλύτερη γεωγραφική της έκταση, καθώς με τα εδάφη που προσάρτησε, έγινε η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών.

Στις 10 Αυγούστου 1920 λοιπόν και μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας (Sevres), οι Συμμαχικές και οι σχετιζόμενες με αυτή δυνάμεις, υπέγραψαν τη λεγόμενη Συνθήκη των Σεβρών, με την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ’.

Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Συνθήκη επικυρώθηκε από τον Σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ’, ενώ από τις Συμμαχικές και τις σχετιζόμενες με αυτή δυνάμεις, την επικύρωσαν εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Αρμενία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, το Χετζάζ (γεωγραφική περιοχή – ανεξάρτητο κράτος από το 1916 έως το 1932, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Σαουδικής Αραβίας), την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη  Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Τσεχοσλοβακία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη στιγμή που υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών.

Η τότε Σοβιετική Ένωση, υπέγραψε ξεχωριστή συνθήκη (Συνθήκη Λωζάνης) αργότερα, με την Τουρκία, πλέον, το  1923, η οποία περιείχε σαφέστατα ευνοϊκότερους όρους για το νέο κράτος.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία δεν επικυρώθηκε ποτέ από κανένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε δυστυχώς και από το Ελληνικό, καθώς η επάνοδος στην εξουσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου (στις 19 Δεκεμβρίου 1920), ποτέ δεν έτυχε της αποδοχής των συμμαχικών δυνάμεων, η Ελλάδα αύξησε στο μέγιστο δυνατό τη γεωγραφική της έκταση, αφού της παραχωρήθηκαν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, η Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσαλτάτζας πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η περιοχή της Σμύρνης, η οποία ναι μεν παρέμενε υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου, με διοίκηση, όμως, από Έλληνα Αρμοστή και με τη δυνατότητα, έπειτα από πέντε χρόνια, με δημοψήφισμα, να προσαρτηθεί και η περιοχή αυτή στην Ελλάδα. Μάλιστα, το άρθρο 26 της Συνθήκης, όριζε ότι εάν η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν συναινούσε στην εφαρμογή της, τότε θα εξέλιπε από την κυριαρχία της η Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε άμεσα η Ελλάδα να καταλάβει και να την προσαρτήσει και αυτή στα εδάφη της.

Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών.

Παράλληλα, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, με την υπογραφή ενός μυστικού συμφώνου μεταξύ του ιδίου και του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Τομάζο Τιττόνι, ένα χρόνο νωρίτερα (στις 29 Ιουλίου 1919, επίσης στην Σεβρ της Γαλλίας), είχε εξασφαλίσει την ενσωμάτωση της Βόρειας Ηπείρου, καθώς και των Δωδεκανήσων (πλην Ρόδου και Καστελόριζου) στον εθνικό κορμό. Όταν, στο μέλλον, η Μεγάλη Βρετανία παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα, η Ιταλία θα παραχωρούσε, με τη σειρά της, και τα δύο τελευταία υπό την κατοχή της νησιά, επίσης στην Ελλάδα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Τομάζο Τιττόνι.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ήταν ταπεινωτική για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Μεσοποταμία, η Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία, πέρναγαν υπό την κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών,  η Συρία και ο Λίβανος στη Γαλλία, επίσης ως προτεκτοράτα, η περιοχή της Ανατόλιας, πέρναγε στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας, η Χετζάζ, το Κουρδιστάν και η Αρμενία, γίνονταν ανεξάρτητα κράτη, η θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και τα στενά των Δαρδανελίων αποστρατικοποιούνταν και ελέγχονταν πλήρως από τις  Συμμαχικές δυνάμεις, επιβάλλονταν η ισότητα και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων στα εναπομείναντα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της οποίας είχαν, πλέον, οι Συμμαχικές δυνάμεις.

Η Συνθήκη των Σεβρών «αποτυπωμένη» σε χάρτη που συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτή.

Η επικράτηση, λίγο αργότερα και δυστυχώς, του Κινήματος των Νεότουρκων υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εθνικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και τα ολέθρια σφάλματα των ελληνικών ηγεσιών που ακολούθησαν, οδήγησαν στην εφήμερη εφαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών, στη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, καθώς και στην Μικρασιατική Καταστροφή και συνεπακόλουθα, στην βίαιη απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού, από τις μακραίωνες πατρογονικές του εστίες….

Ήταν, επομένως, μια μεγάλη μεν, αλλά εφήμερη δε, επιτυχία της Ελλάδος και του Ελευθέριου Βενιζέλου προσωπικά, σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο, η οποία εορτάστηκε με λαμπρές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Σεπτέμβριο (14 με το παλαιό και 27 με το νέο ημερολόγιο, του 1920).

14-27/09/1920. Παναθηναϊκό Στάδιο. Από αριστερά. Ε. Βενιζέλος, Βασιλιάς Αλέξανδρος, Θ. Σοφούλης, Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης, Αντιστράτηγος Λ. Παρασκευόπουλος, Λ. Ρακτιβάν και αντιπρόσωποι των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Όλες οι φωτογραφίες είναι παρμένες από τη Wikipedia.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1920 Reviewed by on . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10/08/1920 (ΜΕ ΤΟ NEO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ) Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΣΑΝ σήμερα, στις 10 Αυγούστου 1920 ( ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10/08/1920 (ΜΕ ΤΟ NEO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ) Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΣΑΝ σήμερα, στις 10 Αυγούστου 1920 ( Rating: 0
scroll to top