Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928

Ιούλιος 2, 2020 10:47 πμ A+ / A-

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928

Τα εγκαίνια του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στην Καλλιθέα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ Ε.Η.Σ. & ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε., ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟ

ΗΤΑΝ απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιουνίου 1928, σαν προχθές δηλαδή και πριν από 92 ολόκληρα χρόνια, όταν τελέστηκαν τα εγκαίνια του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Καλλιθέας, από τον (σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής) τότε Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και Πρόεδρο των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, Ιωάννη Δροσόπουλο.

Ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Καλλιθέας, προπολεμικά.

Την ίδια ημέρα και λίγη ώρα νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί επίσης τα εγκαίνια του νέου τότε Μεγάρου του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιώς και έτσι, οι εφημερίδες της εποχής συνδύασαν τις δύο εκδηλώσεις εγκαινίων μαζί στα ρεπορτάζ τους.

Ας δούμε παρακάτω, πως παρουσίασαν τα εγκαίνια του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Καλλιθέας, πέντε (5) εφημερίδες της εποχής:  

** Αρχικά στη 2η σελίδα της εφημερίδος «Η Ελληνική» του Σαββάτου 30 Ιουνίου 1928, στο μικρό κείμενο υπό τον τίτλο «Εγκαίνια», ενημερωνόμαστε για τα ακόλουθα: «Σήμερον, 6 μ.μ., τελούνται τα εγκαίνια του νέου μεγάρου του σιδηροδρομικού σταθμού Πειραιώς, ως και της σιδηροδρομικής στάσεως Καλλιθέας».

Η Ελληνική 30-06-1928

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Η Ελληνική» της 30ής Ιουνίου 1928, σε pdf μορφή.

** Στην 7η σελίδα της εφημερίδος «Εμπρός» της Κυριακής 1 Ιουλίου 1928 και στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τα χθεσινά εγκαίνια του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Πειραίως» και μεσότιτλο «Εις τον νέον σταθμόν Καλλιθέας», ενημερωνόμαστε, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα:

«… Μετά τον σταθμόν του Πειραιώς, οι επισκέπται επιβάτες της ειδικής αμαξοστοιχίας, επεσκέφθησαν τον σταθμόν Καλλιθέας, όπου πάλιν ο κ. Δροσόπουλος συνεχάρη τον πρόεδρον της Κοινότητος κ. Χατζόπουλον ειπών ότι η διοίκησις των Ηλέκ. Σιδηροδρόμων είνε ευτυχής διότι εκπληρεί ένα μακροχρόνιον πόθον του προαστείου Καλλιθέας.

Εις τον λόγον του κ. Δροσοπούλου απήντησεν ο Πρόεδρος της Κοινότητος Καλλιθέας κ. Χατζόπουλος, εκφράσας τας ευχαριστίας των κατοίκων Καλλιθέας διά την ανέγερσιν του σταθμού, ο οποίος θα εξυπηρετήση το ωραίον προάστειον, το οποίον έγινεν ήδη ολόκληρος πόλις, προσθέσας ότι το έργον θα είναι πλήρες όταν κατασκευασθή και η μεγάλη γέφυρα επί του ποταμού, η οποία θα εξυπηρετήση τους πεζούς της συνοικίας.

Μετά ταύτα αφού προσεφέρθησαν και πάλιν αναψυκτικά, οι επισκέπται ανεχώρησαν με τα καλλιτέρας των εντυπώσεων διά τα εκτελεσθέντα έργα τ οποία εξυπηρετούν εκατοντάδας χιλιάδων Αθηναίων και Πειραιωτών και αποτελούν σταθμόν προόδου και πολιτισμού διά την Ελλάδα».

Εμπρός 01-07-1928

Η 7η σελίδα της εφημερίδος «Εμπρός» της 1ης Ιουλίου 1928, σε pdf μορφή.

** Στη 2η σελίδα της εφημερίδος «Πρωία» της Κυριακής 1 Ιουλίου 1928 και στη στήλη υπό τον τίτλο «Τα εγκαίνια των σιδηροδρομικών σταθμών Πειραιώς και Καλλιθέας», μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«… Μετά τούτο οι κεκλημένοι μετέβησαν εις τον νέον σταθμόν Καλλιθέας όπου επίσης εψάλλη αγιασμός, ωμίλησε δε και πάλιν δι’ όλίγων ο Δροσόπουλος, απαντήσαντος του προέδρου Κοινότητος Καλλιθέας κ. Χατζοπούλου».

Η Πρωία 01-07-1928

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Πρωία» της 1ης Ιουλίου 1928, σε pdf μορφή.

** Στην 3η σελίδα της εφημερίδος «Σκριπ» της Κυριακής 1 Ιουλίου 1928 και στη στήλη υπό τον τίτλο «Τα χθεσινά εγκαίνια του σιδηροδρομ. Σταθμού Πειραιώς» και μεσότιτλο «-Τα εγκαίνια εις την Καλλιθέα», πληροφορούμαστε ότι:

«Πλήθος κατοίκων της Κοινότητος της Καλλιθέας ανέμενον τους προσκεκλημένους. Μετά την άφιξίν των ετελέσθη ο αγιασμός μετά τον οποίον προσεφέρθησαν και πάλιν αναψυκτικά.

Ωμίλησε μετά ταύτα ο κ. Δροσόπουλος συγχαρείς την εταιρείαν και ευχηθείς πάσαν πρόοδον. Εις αυτόν απήντησεν ο Πρόεδρος της Κονότητος Καλλιθέας κ. Χατζόπουλος όστις εξέφρασε τας ευχαριστίας προς την εταιρείαν των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων διά την κατασκευήν και αποπεράτωσιν του έργου τούτου».

Σκριπ 01-7-1928

Η 3η σελίδα της εφημερίδος «Σκριπ» της 1ης Ιουλίου 1928, σε pdf μορφή.

** Τέλος, στη 2η σελίδα της εφημερίδος «Σφαίρα» του Πειραιώς, της Δευτέρας 2 Ιουλίου 1928 και στη στήλη υπό τον τίτλο «Τα προχθεσινά επίσημα εγκαίνια του εν Πειραιεί σταμού του ΣΑΠ και του εν τη Καλλιθέα» και μεσότιτλο «Ο σταθμός Καλλιθέας», γνωρίζουμε τα εξής:

«… Προσφέρθησαν κατόπιν εις τους κεκλημένους διάφορα εκλεκτά και άφθονα αναψυκτικά μεθ’ ό ούτοι μετέβησαν διά της ιδίας εκτάκτου αμαξοστοιχίας εις τον Σταθμόν Καλλιθέας, ένθα αναμένοντες εδεξιώθησαν τούτους ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Χατζόπουλος και πλείσται Καλλιθεάται.

Μετά αγιασμόν τελεσθέντα και ενταύθα, προσεφώνησε καταλλήλως τον κ. Πρόεδρον ο κ. Δροσόπουλος, απήντησε δε ούτος ευχαριστών εκ μέρους της Κοινότητος, υπέβαλε δε και την παράκλησιν, όπως η Εταιρεία, επειδή η Κοινότης, ως είπεν, είναι πτωχή ακόμη, ευαρεστηθή να κατασκευάση και την παρά τον Σταθμόν Γέφυραν,

Η λειτουργία του Σταθμού Καλλιθέας ήρξατο από σήμερον ανά ημίωρον,

Προσεφέρθησαν κατόπιν και ενταύθα αναψυκτικά, μεθ’ ό οι Καλλιθεάται συμπροέπαψεν με θερμάς ευχαριστίας τον κ. Βλάγκαλην, Δροσόπουλον και τους άλλους επισήμους».

Σφαίρα Πειραιώς 02-07-1928

Η 2η σελίδα της εφημερίδος «Σφαίρα» της 2 Ιουλίου 1928, σε pdf μορφή.

Να ενημερώσουμε εδώ τους αναγνώστες μας, ότι ο σταθμός της Καλλιθέας το 2003 και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ως γνωστόν διεξήχθησαν στην Αθήνα, υπέστη ριζική ανακαίνιση και εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Νοεμβρίου 2003, από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη.

Παρακάτω παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα από το ρεπορτάζ που είχε κάνει η εφημερίδα μας (στις 12 Νοεμβρίου 2003), για τα εγκαίνια του σταθμού ΗΣΑΠ της Καλλιθέας, από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη:

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Κώστας Σημίτης, εγκαινίασε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, τον Νέο, Επιβλητικό και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα. Στην σύντομη ομιλία του, ο κ. Πρωθυπουργός, έκδηλα ικανοποιημένος, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: “… Θέλουμε η αλλαγή να είναι ορατή σε κάθε επίπεδο ζωής! … Θέλουμε ο πολίτης να αισθανθεί ότι τα όσα προσέφερε, πιάνουν τόπο!!…”».

Ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας 04-11-2003

Η 3η σελίδα της σε έντυπη μορφή τότε εφημερίδος μας «ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας», της 12ης Νοεμβρίου 2003, σε pdf μορφή.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέας το 2003.

Εισιτήριο των ΕΗΣ, Ομόνοια – Καλλιθέα.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928 Reviewed by on . ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928 Τα εγκαίνια του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στην Καλλιθέα ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ Ε.Η.Σ. & ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε., ΙΩΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928 Τα εγκαίνια του σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στην Καλλιθέα ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ Ε.Η.Σ. & ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε., ΙΩΑ Rating: 0
scroll to top