Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964

Ιούλιος 9, 2020 2:29 μμ A+ / A-

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 1964

ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟ

ΗΤΑΝ Κυριακή 5 Ιουλίου 1964, όταν διεξήχθησαν Αυτοδιοικητικές Εκλογές σε όλη την Ελλάδα, οι τελευταίες πριν από τη δικτατορία που επιβλήθηκε με το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967.

Στην πόλη μας την Καλλιθέα, τον δημαρχιακό θώκο διεκδίκησαν ο νυν τότε Δήμαρχος Χάρης Παυλόπουλος (ο οποίος είχε αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του διαδεχόμενος τον αναπληρωτή Δήμαρχο Χ. Χαμπέρη, τον Δεκέμβριο του 1961, έπειτα από παραίτηση του Δημάρχου Νικόλαου Σκανδαλάκη, νικητή των εκλογών της 5ης Απριλίου 1959), ο Γιάννης Γάλλος με το Συνδυασμό «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», ο Λεωνίδας Μαλαχίας (στηριζόμενος από την Ένωση Κέντρου) και ο Τάκης Παπαδόπουλος (ανεξάρτητος από τη Δεξιά).

Μετά το πέρας των εκλογών, οι 4εις διεκδικητές έλαβαν, o Γιάννης Γάλλος με το Συνδυασμό «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», 8.786 ψήφους, ο Λεωνίδας Μαλαχίας 8.202 ψήφους, ο Χάρης Παυλόπουλος 8.364 ψήφους και ο Τάκης Παπαδόπουλος 1.617 ψήφους.

Ελευθερία 07-07-1964

Η 7η σελίδα της εφημερίδος «Ελευθερία», της 7ης Ιουλίου 1964 με τα τελικά αποτελέσματα, σε pdf μορφή.

Με τα αποτελέσματα αυτά, εξελέγησαν ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τον Συνδυασμό «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», εκτός του Γιάννη Γάλλου και οι: Σ. Μαστρογιαννάκος, Σ. Αμηράς, Σ. Οταπασίδης, Θ. Χρυσανθόπουλος, Γ. Σαρακηνίδης, Δ. Γεννηματάς, Ν. Μακρίδης, Θ. Παπαδόπουλος και Γ. Πετρακάκης, ενώ από τους λοιπούς Συνδυασμούς εξελέγησαν, οι Χ. Παυλόπουλος, Σ. Πιερρουτσάκος, Π. Ροκανάς, Ν. Σταυρόπουλος, Π. Αβραμέα, Χ. Χαμπέρης, Εμ. Μουστάκης, Δ. Ευαγγελόπουλος, Λ. Μαλαχίας, Γ. Κακουλίδης, Ε. Κασιάνης, Γ. Καλοϊδάς, Θ. Γαζής, Γ. Κοκονάς, Ε. Λέφα και Ν. Μικρόπουλος.

Λόγω του ισχύοντος τότε εκλογικού Νόμου, δεν κατέστη δυνατή η απευθείας εκλογή Δημάρχου στην πόλη μας και επομένως ήταν αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων.

Ο πρώτος σε ψήφους Ιωάννης Γάλλος, κατάφερε, εν τέλει, να συνεργαστεί με τον τρίτο σε ψήφους Λεωνίδα Μαλαχία και έτσι στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου 1964, νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Γάλλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Λεωνίδας Μαλαχίας και Αντιδήμαρχος ο Σταμάτης Μαστρογιαννάκος.

Σύμφωνα μάλιστα με το φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία» της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 1964, ο νέος Δήμαρχος ορκίστηκε στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 1964, υπό του τότε Νομάρχου Αττικής, Αργύρη Μπότση, ενώ από τις 12:30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του.

Ελευθερία 17-07-1964

Η 7η σελίδα της εφημερίδος «Ελευθερία», της 17ης Σεπτεμβρίου 1964, σε pdf μορφή.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Δημάρχου, δυστυχώς πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, καθώς η συνεργασία του Γιάννη Γάλλου με τον Λεωνίδα Μαλαχία, προκάλεσε την οργή του απερχόμενου Δημάρχου Χάρη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον τόμο «Καλλιθέα. Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης», εκδόσεως 2006 και συγκεκριμένα στη σελίδα 239 αυτού: {Σφοδρή υπήρξε, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης, η αντίδραση του πρώην δημάρχου λόγω της συνεργασίας.

Ο Χάρης Παυλόπουλος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο και την παράταξή του «διά την δεξιοτεχνίαν με την οποίαν κατώρθωσαν να αξιοποιήσουν την μειοψηφίαν του 1/3 εις Διοίκησιν» και κατηγόρησε τον Λεωνίδα Μαλαχία και την ομάδα του ότι «επρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Καλλιθεατών, καθοδηγούντες το αποτέλεσμα είς μίαν παρά φύσιν λύσιν». Ωστόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αντέκρουσε την επίθεση: «… αλλά ερωτώ.

Είναι έγκλημα κύριοι ότι οι αριστεροί εψήφισαν τον κύριο Γάλλον; Πόσοι σήμερον Υπουργοί δεν συνεργάσθησαν με την Αριστεράν […] Πόσοι δεν ήσαν βουλευταί με την Αριστεράν, είναι σήμερον βουλευταί με της Ενώσεως Κέντρου. […] Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατική συνείδησις ανεπτύχθη εις τον λαόν και δεν αποτελεί εμπόδιον όταν τα κοινωνικά ρεύματα είναι ακάθεκτα προς τα εμπρός»}.

Από το εξαιρετικό βιβλίο του πρόσφατα θανόντα δημοσιογράφου Χρήστου Παπάζογλου, «Η Καλλιθέα του χθες και του σήμερα», εκδόσεως 2000 και συγκεκριμένα στη σελίδα 351, ενημερωνόμαστε ότι ο Γιάννης  Γάλλος μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου 1964 και την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου, στην ομιλία του εκφώνησε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ τον λαό της Καλλιθέας και τους κ.κ. Συμβούλους που με την ψήφο τους με ανέβασαν στην έδρα αυτή με το αξίωμα του Δημάρχου.

Έχω βαθειά συναίσθησιν του δύσκολου έργου που αναλαμβάνω. Επωμίζομαι όντως ένα δύσκολο έργο, βαρύ, δυσανάλογο ίσως για τους ισχνούς μου ώμους, αλλά έχω την πεποίθησιν ότι με την συμπαράστασιν και την βοήθειαν των εκλεκτών συνεργατών και την συμπαράστασιν σχεδόν του συνόλου του Καλλιθεάτικου λαού θα δυνηθώ να αποδώσω έργον δημιουργικόν…».

Ο Γιάννης Γάλλος δεν κατάφερε να εξαντλήσει τα τέσσερα έτη Δημαρχίας του, καθώς με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, καταργήθηκαν οι αιρετές δημοτικές διοικήσεις, ο ίδιος παύτηκε από τα καθήκοντά του, συνελήφθη και κρατήθηκε για μερικούς μήνες στην Γυάρο.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που παρέμεινε στον δημαρχιακό θώκο κατά την πρώτη του θητεία, καθώς εξελέγη εκ νέου Δήμαρχος το 1975, το 1978 και το 1982, απομακρύνθηκαν οι Φυλακές Καλλιθέας, ιδρύθηκαν το Δημοτικό Θέατρο και η Δημοτική Χορωδία, αποπερατώθηκαν η κατασκευή της γέφυρας του Ιλισού και η κάλυψη του ρέματος της Κατσιποδούς, ενώ άρχισαν και οι ενέργειες για τη διάσωση της Οικίας Λασκαρίδου, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη.

Το 1985 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Δημάρχου για λόγους υγείας και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δήμαρχος Καλλιθέας, ενώ απεβίωσε το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 1995.

Το ασπρόμαυρο πρωτοσέλιδο της εφημερίδος μας, στις 31 Οκτωβρίου 1995.

Ο Δήμος Καλλιθέας τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Γάλλου, πραγματοποίησε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1999 (δηλαδή έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια) και στην πλατεία Δαβάκη, τιμητική εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του επί σειρά ετών πρώην Δημάρχου, δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Καλλιθέας.

Ο νικητής των Εκλογών της 5ης Ιουλίου 1964, Γιάννης Γάλλος, σε μεγάλη ηλικία.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964 Reviewed by on . ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964 Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 1964 ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟ ΗΤΑΝ Κυριακή 5 Ιουλίου 1964 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1964 Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 1964 ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟ ΗΤΑΝ Κυριακή 5 Ιουλίου 1964 Rating: 0
scroll to top