Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιούλιος 15, 2020 12:49 μμ A+ / A-

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Η Αγία Σοφία, «κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την πρόσφατη απόφαση του Πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τέμενος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

{Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν αποτελεί διμερή ελληνοτουρκική διαφορά και τυπικώς δεν παραβιάζει κάποιο διεθνή κανόνα δικαίου. Είναι, όμως, απόφαση που παραβιάζει τη συνείδηση της πολιτισμένης Ανθρωπότητας και υπογραμμίζει τις διαφορές του τουρκικού καθεστώτος από τις αξίες της ειρήνης και της καταλλαγής, από την ενότητα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τα μεγάλα μνημεία της Ανθρωπότητας είναι ακατάβλητα. Δεν επηρεάζονται από αποφάσεις σκοπιμότητας ως προς τη χρήση τους. Ο χρόνος τα μεταλλάσσει σε κοινό επίτευγμα των διαφορετικών γενεών που ακολουθούν τη διαδρομή τους. Το ναό της Αγίας Σοφίας θα προστατεύει η αφοσίωση των Ελλήνων στην κοιτίδα του γένους. Στα χρυσά ψηφιδωτά του Χριστού θα βρίσκει πάντοτε τη συνέχεια της ψυχής του. «Κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται» (1)}.

(1): Φράση του Θουκυδίδη από το έργο του «Ιστορίαι», ο οποίος μιλώντας για την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, αναφέρει, στο τέλος του προλόγου του, ότι το έργο του αυτό έχει συνταχτεί για να είναι κειμήλιο αιώνιο μάλλον παρά ανάγνωσμα για ν’ ακούεται προσωρινά.

Έτσι και ο κ. Ψαλιδόπουλος υπονοεί σαφέστατα ότι η Αγία Σοφία αποτελεί αιώνιο κειμήλιο για τον Ελληνισμό και για την Ανθρωπότητα γενικότερα.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Reviewed by on . ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αγία Σοφία, «κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται» ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕ ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αγία Σοφία, «κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται» ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕ Rating: 0
scroll to top