Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεβρουάριος 24, 2020 11:33 πμ A+ / A-

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η αναγκαιότητα των σχολικών Ψυχολόγων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κα ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ*

ΕΚΕΙ που τα χείλη σιωπούν και οι ψυχές κλαίνε, εκεί που ένα παιδί δέχτηκε λεκτική επίθεση από άλλο παιδί στο σχολείο του, εκεί που κάποιο παιδί ένιωσε το γέλιο των συμμαθητών του να του τρυπάει την καρδιά, εκεί όπου παιδιά του σχολείου ακούν κοροϊδίες από τους φίλους τους, εκεί όπου  μερικά παιδιά είναι απομονωμένα και κανείς δεν τους κάνει παρέα, εκεί ακριβώς χρειάζεται ένας άνθρωπος όπου  θα ακούσει τον πόνο τους, το κλάμα της ψυχής τους και τα λόγια του θα είναι βάλσαμο στην ψυχή όλων των παιδιών που πονούν και σιωπούν.

Ένας άνθρωπος που οι συμβουλές του έχουν ανθρωπιά μα και επιστημονική εγκυρότητα.

Ένας άνθρωπος που πάντα θα είναι εκεί και θα μπορεί να ξετυλίξει όλες τις ανείπωτες σκέψεις μας, όλα εκείνα τα συναισθήματα που δεν τολμάμε ούτε εμείς να ομολογήσουμε στον εαυτό μας.

Τίποτε πιο σημαντικό από ένα ψυχολόγο στα σχολεία, γιατί μόνο τότε θα λέμε ότι η Παιδεία επιτελεί τον παιδευτικό και ανθρωπιστικό της ρόλο.

Πολλά τα προβλήματα που ταλαντεύουν τα παιδιά σήμερα όπως, το διαζύγιο, η απώλεια, το πένθος, οι δυσκολίες συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο ή το σπίτι, δυσκολίες σχολικής προσαρμογής, συναισθηματικές δυσκολίες, η εφηβεία,οι συγκρούσεις, ο σχολικός εκφοβισμός και πόσα άλλα.

Οι γονείς και οι παιδαγωγοί, είναι αναντικατάστατοι και υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού. Αλλά πολλές φορές στη σημερινή εποχή, ο υπεύθυνος αυτός ρόλος τους είναι εξαιρετικά δύσκολος, αφού βάλλονται από υπέρ-πληροφόρηση, παραπληροφόρηση και οι θεσμοί και τα δεδομένα μετασχηματίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Γονείς και παιδαγωγοί χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο θεσμός του σχολικού Ψυχολόγου λειτουργεί υποστηρικτικά στο δύσκολο ρόλο γονιών και εκπαιδευτικών. Ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του σπιτιού, του σχολείου και της κοινότητας.

Συνεργάζεται με τους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες για τη δημιουργία ασφαλών, υγιεινών και υποστηρικτικών μαθησιακών περιβαλλόντων για τα παιδιά.

Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στη βελτίωση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών, αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει δυσκολίες των παιδιών σε διάφορους τομείς.

Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, στη μείωση των περιστατικών βίας, ενθαρρύνει την ομαδικότητα, ενισχύει την αυτοεκτίμηση των μαθητών και προάγει τη ψυχική υγεία.

Ο σχολικός Ψυχολόγος, ενημερώνει και ενημερώνεται από άλλους επαγγελματίες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς), με σκοπό να ενταχθεί ο μαθητής σε ένα ευρύτερο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ο σχολικός Ψυχολόγος βοηθά, συμβουλεύει και διευκολύνει και το ρόλο των γονιών, αφού προσφέρει μια νέα «ματιά» και εναλλακτικούς τρόπους θεώρησης και αντιμετώπισης του παιδιού.

Ο σχολικός Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει και τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση «κρίσεων» του παιδιού, στην εφαρμογή ειδικών διδακτικό-θεραπευτικών προγραμμάτων και στη δημιουργία ενός θετικού και θεραπευτικού γενικού ψυχολογικού κλίματος μέσα στην τάξη.

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα από κοινού και οι στρατηγικές για την επίλυση είναι πιο αποτελεσματικές, όταν αποτελούν αποτέλεσμα της συνεργασίας περισσότερων επαγγελματιών μαζί με τα παιδιά.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, όσο αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης, βοηθούν η συμβουλευτική διαδικασία και ο σχολικός Ψυχολόγος, λειτουργώντας προς όφελος των παιδιών και της σχολικής κοινότητας, κάτι που πρέπει να αποτελεί τη βασική μέριμνα του Κράτους, κυρίως όταν μια χώρα θέλει να επενδύσει σοβαρά στο μέλλον της.

Η Κα Ευσεβία Κοσμίδου.

* Η Κα Ευσεβία Κοσμίδου, είναι Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας, καθώς και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιθέας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ Η αναγκαιότητα των σχολικών Ψυχολόγων ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κα ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ* ΕΚΕΙ που τα χείλη σιωπούν και οι ψυχέ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ Η αναγκαιότητα των σχολικών Ψυχολόγων ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κα ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ* ΕΚΕΙ που τα χείλη σιωπούν και οι ψυχέ Rating: 0
scroll to top