Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Απρίλιος 18, 2019 3:36 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

«Πλημμύρισε» από βυζαντινούς ύμνους

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΛΙΓΗ ώρα μετά την καταρρακτώδη απογευματινή βροχή που έπεσε και στην Καλλιθέα, η αίθουσα εκδηλώσεων στο Μέγαρο του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, «πλημμύρισε» από βυζαντινούς ύμνους.

Αιτία; Η εκπληκτική μουσική συναυλία με τίτλο «Το Θείον Πάθος», που απέδωσαν μοναδικά οι Κωνσταντινουπολίτες Πρωτοψάλτες, Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Φώτης Γιαννακάκης και Χρήστος Μηνάογλου, συνοδεία ισοκρατών.

Τους αρκετούς παριστάμενους καλωσόρισε θερμά ο Πρόεδρος του πάντα φιλόξενου Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Γεώργιος Λεύκαρος, ο οποίος παρουσίασε τους τρεις Κωνσταντινουπολίτες Πρωτοψάλτες, την παρουσιάστρια  της όλης εκδήλωσης Κα Αλεξία Δονάτη – Καυκοπούλου, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έκανε και σύντομη αναφορά στο γεγονός ότι ο Σύλλογος του οποίου προεδρεύει, επί δώδεκα χρόνια είχε ξεκινήσει βυζαντινή χορωδία.

Ολόκληρος ο σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Γεωργίου Λεύκαρου.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η γλυκύτατη παρουσιάστρια Κα Αλεξία Δονάτη – Καυκοπούλου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Πλησιάζουν οι μέρες όπου οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα εισέλθουμε, με ταπεινοφροσύνη και κατάνυξη, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην ιερότερη εορτολογική περίοδο τους έτους.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας καθιέρωσαν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών Του Κυρίου, ως σπουδαιότερο σταθμό πλουσίου πνευματικού ανεφοδιασμού των ψυχών των πιστών.

Τα Άγια και Σεπτά Πάθη του Χριστού μας, ελάχιστες ψυχές ανθρώπων αφήνουν ασυγκίνητες. Κι εμείς εδώ απόψε, στη φιλόξενη και ζεστή αυτή αίθουσα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και με την προτροπή του Προέδρου κ. Γεωργίου Λεύκαρου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, θα προσπαθήσουμε να σας εισάγουμε στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, με τους επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους, που θα αποδώσουν οι Κωνσταντινουπολίτες Πρωτοψάλτες κύριοι Φώτιος Γιαννακάκης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Χρήστος Μηνάογλου, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως».

Η παρουσιάστρια Κα Αλεξία Δονάτη – Καυκοπούλου.

Η μουσική συναυλία με βυζαντινούς ύμνους, ξεκίνησε με το Δοξαστικό «Προ εξ ημερών του Πάσχα», σε ήχο πλάγιο του δευτέρου, το οποίο απέδωσε ο Πρωτοψάλτης κ. Φώτιος Γιαννακάκης.

Η απόδοση του Δοξαστικού «Προ εξ ημερών του Πάσχα», από τον Πρωτοψάλτη κ. Φώτιο Γιαννακάκη.

Ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Μηνάογλου απέδωσε του Ιδιόμελον των Αίνων της Μεγάλης Δευτέρας “Εξερχόμενος ο Κύριος», σε ήχο πρώτο, ενώ αμέσως μετά, ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, απέδωσε το γνωστό σε όλους Τροπάριο της Κασσιανής, σε ήχο πλάγιο του τετάρτου.

Η απόδοση του Τροπαρίου της Κασσιανής, από τον Πρωτοψάλτη κ. Γρηγόριο Νταραβάνογλου.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με το Δοξαστικό των Αίνων του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής «Εξέδυσαν με τα ιμάτια μου» σε ήχο πλάγιο του δευτέρου, το οποίο απέδωσε ο Άρχων κ. Φώτιος Γιαννακάκης.

Ακολούθως, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως κ. Χρήστος Μηνάογλου, απέδωσε τον ειρμό του κανόνα του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης «Της πίστεως εν πέτρα με στερεώσας».

Η απόδοση του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης «Της πίστεως εν πέτρα με στερεώσας», από τον Πρωτοψάλτη κ. Χρήστο Μηνάογλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου έψαλλε το πρώτο αντίφωνο «Άρχοντες λαοί», το έβδομο αντίφωνο «Τοις συλλαβοόυσι σε παρανόμοις» και το όγδοο αντίφωνο «Είπατε παράνομοι».

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της καταπληκτικής συναυλίας ξεκίνησε με το Ιδιόμελο των Αποστίχων του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής «Επί ξύλου βλέπουσα», από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Φώτιο Γιαννακάκη, τα τρία απόστιχα του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης «Σήμερον ο Χριστός», «προσήλθε γυνή» και «η απεγνωσμένη», σε ήχο πλάγιο του δευτέρου, τα οποία αποδόθηκαν από τον Πρωτοψάλτη κ. Χρήστο Μηνάογλου, καθώς και το «Και νυν» των αποστίχων της Μεγάλης Πέμπτης «ήδη βάπτεται κάλαμος», αποδιδόμενο από τον Άρχων Μαΐστωρ, κ. Γρηγόριο Νταραβάνογλου.

Η εκπληκτική μουσική αυτή συναυλία με τους βυζαντινούς ύμνους αφιερωμένους στα Πάθη του Κυρίου και στην Μεγάλη Εβδομάδα, έκλεισε με τους τρεις Πρωτοψάλτες να αποδίδουν συνοδεία πάντα των εξαίρετων ισοκρατών κ.κ.  Σπύρου Περιβολάρη, Κωνσταντίνου Καράι, Γιώργου Μαντέλλου, Σπύρου Παπακωστόπουλου, Ελευθέριου Μάσσα και Χρήστου Τριμηντάνη, τον ύμνο «Άξιον Εστί» του Αρχάγγελου Γαβριήλ προς την Θεοτόκο.

Η απόδοση του ύμνου «Άξιον Εστί»  από τους τρεις Πρωτοψάλτες.

Μετά το τέλος της συναυλίας, σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυνε ο π. Χρυσόστομος από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, ενώ ο Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Γεώργιος Λεύκαρος, δώρισε αναμνηστικούς τόμους σε όλους τους συμμετάσχοντες.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο υποψήφιος Βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων, κ. Τάκης Διαμαντόπουλος (ο οποίος εκπροσώπησε και τον  Θ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Μάριο Γεωργιάδη), καθώς και ο Εκπαιδευτικός και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας με τη Δημοτική Παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», κ. Ιωάννης Τσιρίκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ «Πλημμύρισε» από βυζαντινούς ύμνους Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΓΗ ώρα μετά την καταρρακτ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ «Πλημμύρισε» από βυζαντινούς ύμνους Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΓΗ ώρα μετά την καταρρακτ Rating: 0
scroll to top