Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύγουστος 20, 2018 10:04 πμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΛΤΟΥΤ

TO Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ενός έθνους, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης. Χωρίς αυτό δεν γνωρίζουμε τι παράγουμε, πώς παράγουμε, πού μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω και πώς να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε. Αν και μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να επενδύσουμε το Α.Ε.Π. ενός έθνους, πρέπει να καταλάβουμε πώς παράγεται. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι ακριβώς αυτός. Οδηγεί με παραδείγματα και εξηγεί πώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Εάν μια χώρα λέγεται ότι διαθέτει ισχυρά νομικά συστήματα που διασφαλίζουν την ισότητα αλλά το ήμισυ του πληθυσμού της εξακολουθεί να μην έχει την ίδια πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση ή την υγειονομική περίθαλψη, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οι μετρήσεις είναι λανθασμένες – ή τουλάχιστον ελλιπείς.

Αυτό προσθέτει περισσότερους λόγους για να είμαστε προσεκτικοί με αυτά τα είδη δεικτών, λένε οι ειδικοί. Ανάλογα με το ποιοι είστε, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια πολύ διαφορετική έκδοση της χώρας από τα δεδομένα κορυφαίας γραμμής.

Στον πραγματικό κόσμο, οι αγοραίες αξίες πολλών αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να υπολογίζονται για τον προσδιορισμό του Α.Ε.Π.. Ενώ η συνολική παραγωγή του Α.Ε.Π. είναι σημαντική, η κατανομή αυτής της παραγωγής στις μεγάλες δομές της οικονομίας μπορεί συχνά να είναι εξίσου σημαντικές. Σε γενικές γραμμές, οι μακρο-οικονομολόγοι, χρησιμοποιούν ένα πρότυπο σύνολο κατηγοριών για την κατανομή μιας οικονομίας στα κύρια συστατικά μέρη της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Α.Ε.Π. είναι το άθροισμα των καταναλωτικών δαπανών, των επενδύσεων, των κρατικών αγορών και των καθαρών εξαγωγών, όπως προκύπτει από την εξίσωση:

Υ = C + I + G + NX        

Επειδή σε αυτή την εξίσωση ως Y λαμβάνεται κάθε τμήμα της εθνικής οικονομίας, το Y αντιπροσωπεύει τόσο το Α.Ε.Π. όσο και το εθνικό εισόδημα. Αυτό γιατί όταν το χρήμα αλλάζει χέρια, είναι δαπάνη για το ένα κόμμα και εισόδημα για το άλλο, και  άρα λαμβάνει όλες αυτές τις αξίες, αντιπροσωπεύει το καθαρό από το σύνολο της οικονομίας.

Ας εξετάσουμε σύντομα κάθε μία από τις συνιστώσες του Α.Ε.Π..

Οι καταναλωτικές δαπάνες C είναι το άθροισμα των δαπανών των νοικοκυριών για τα διαρκή αγαθά, τα μη ευέλικτα αγαθά και τις υπηρεσίες. Περιλαμβάνει δηλ. ρούχα, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη.

Η επένδυση, Ι, είναι το άθροισμα των δαπανών για τον εξοπλισμό κεφαλαίου, τα αποθέματα και τις δομές. Περιλαμβάνει δηλ..,  τα μηχανήματα, τα απούλητα προϊόντα και τη στέγαση.

Οι κυβερνητικές δαπάνες, G, είναι το άθροισμα των δαπανών όλων των κυβερνητικών φορέων για αγαθά και υπηρεσίες. Περιλαμβάνεται, δηλαδή, η ναυτιλία και οι μισθοί κυβερνητικών υπαλλήλων.

Οι καθαρές εξαγωγές, NX, ισούνται με τη διαφορά μεταξύ των δαπανών για εγχώρια αγαθά από αλλοδαπούς και των δαπανών για ξένα αγαθά από τους κατοίκους της χώρας. Με άλλα λόγια, οι καθαρές εξαγωγές περιγράφουν τη διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών.

Από τον ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π. είναι συνεπώς δύσκολο να προσδιοριστεί εάν είναι η ποσότητα της παραγωγής που αλλάζει ή αν είναι η τιμή της υπό εξέλιξη παραγωγής.

Αυτός ο περιορισμός σημαίνει ότι η αύξηση του Α.Ε.Π. δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι η οικονομία αναπτύσσεται. Εάν, για παράδειγμα, η χώρα Β παρήγαγε σε ένα χρόνο 5 μπανάνες, η κάθε μία αξίας $ 1 και 5 βαλβίδες κάθε μια αξίας $ 6, τότε το Α.Ε.Π. θα ήταν 35 δολάρια. Αν κατά το επόμενο έτος η τιμή των μπανανών ανέρχεται στα $ 2 και οι παραγόμενες ποσότητες παραμείνουν οι ίδιες, τότε το Α.Ε.Π. της χώρας Β θα είναι $ 40. Ενώ η αγοραστική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται από τη χώρα Β αυξήθηκε, το ποσό των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμο. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να καταστήσει  δύσκολη τη σύγκριση του Α.Ε.Π. από το ένα έτος στο επόμενο, καθώς οι μεταβολές του δεν οφείλονται απαραίτητα στην οικονομική ανάπτυξη.

Για να αντιμετωπιστεί η ασάφεια που είναι εγγενής στον ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π., οι μακροοικονομικοί παράγοντες δημιούργησαν δύο διαφορετικούς τύπους Α.Ε.Π., ονομαστικό Α.Ε.Π. και πραγματικό Α.Ε.Π..

Το ονομαστικό Α.Ε.Π. είναι η αθροιστική αξία όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές. Αυτό είναι το Α.Ε.Π. που εξηγείται στις παραπάνω ενότητες. Το ονομαστικό Α.Ε.Π., είναι πιο χρήσιμο από το πραγματικό Α.Ε.Π. όταν συγκρίνεται η καθαρή παραγωγή, παρά η αξία της παραγωγής, με την πάροδο του χρόνου.

Το πραγματικό Α.Ε.Π. είναι η αθροιστική αξία όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε σταθερές τιμές. Οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του πραγματικού Α.Ε.Π. συλλέγονται από ένα καθορισμένο έτος βάσης. Διατηρώντας τις τιμές σταθερές στον υπολογισμό του πραγματικού Α.Ε.Π., είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την οικονομική ανάπτυξη από το ένα έτος στο επόμενο όσον αφορά την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και όχι την αγοραστική αξία αυτών των αγαθών και υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό, το πραγματικό Α.Ε.Π. απαλλάσσει τις ετήσιες συγκρίσεις του προϊόντος από τις επιδράσεις των μεταβολών στο επίπεδο των τιμών.

Εν Κατακλείδι, Το εγχώριο προϊόν ανάπτυξης ενός έθνους (Α.Ε.Π.) αντιπροσωπεύει τις οικονομικές τιμές της αγοράς για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν οι επιχειρήσεις. Η αύξηση του Α.Ε.Π. συμβαίνει όταν μια χώρα επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της να λειτουργήσει με έναν κατά κύριο λόγο ανεξάρτητο τρόπο. Η παραγωγή εξαρτάται από 3 παράγοντες, τη γη, το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο και όταν ο ένας ή περισσότεροι από αυτούς είναι περιορισμένοι, τότε το Α.Ε.Π. γίνεται λιγότερο από το φυσιολογικό.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, με γνώσεις Νομικής και Οικονομικών, κατέχει Master στο πολιτικό marketing, από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ενώ είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πάνω σε εναλλακτικές μεθόδους ανάλυσης πολέμων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΛΤΟΥΤ TO Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ενός έθνους, είναι ο α ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΛΤΟΥΤ TO Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ενός έθνους, είναι ο α Rating: 0
scroll to top