Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος 20, 2018 10:08 πμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αποδοχή της διαφορετικότητας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, Κα ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΣΑΦΩΣ στενοχωρημένη και επηρεασμένη από την πρόσφατη αυτοκτονία του 15χρονου μαθητή, ο οποίος δεχόταν σχολικό εκφοβισμό, η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας, Κα Βούλα Κοσμίδου, μας απέστειλε το παρακάτω άρθρο της, ελπίζοντας, αν όχι να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του, τουλάχιστον να προβληματίσει τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο συμπολίτη μας.

Ολόκληρο το άρθρο που μας απέστειλε, έχει ως ακολούθως:

«Είσαι άνθρωπος, αξίζεις αγάπη, όποιο χρώμα κι αν έχει το δέρμα σου, όπου κι αν πιστεύεις, όπως κι αν σκέφτεσαι, όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίζεις…», είναι ένα από τα συνθήματα στους τοίχους των σχολείων τους που ζωγράφισαν μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας μας, στέλνοντας μηνύματα κατά του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού.

Ο σεβασμός στο διαφορετικό, στην «ετερότητα», αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνύπαρξη των ατόμων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Για αυτό πρέπει ως πολιτισμένα όντα, να μην επηρεαζόμαστε από το χρώμα, τη θρησκεία, τις σωματικές ατέλειες, το ύψος, το βάρος, τις μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη από τη διαφορετική εμφάνιση του άλλου.

Αντιθέτως, οφείλουμε να περιβάλλουμε με αγάπη τον συνάνθρωπό μας και να τον βοηθούμε να αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές του, που θα τον κάνουν δημιουργικό και ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Επειδή, όμως, η υποβίβαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχει συνέπειες για όλους μας, ευθύνη φέρουν η οικογένεια, το σχολείο, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι σύλλογοι και οι οργανώσεις των πολιτών. Όλοι μαζί μπορούν να συμβάλλουν, μετά από συνεργασία μεταξύ τους, και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη θετικών δράσεων για τη στήριξη των αδυνάτων και για την ανάπτυξη της ηθικής συνείδησης του κοινωνικού συνόλου, ώστε να μάθει να αποδέχεται την ετερότητα.

Εξάλλου, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η περίφημη «πολυπολιτισμικότητα», δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αποδοχή του «άλλου» ως έγκυρου και ισότιμου συνομιλητή, ως αποδοχή της διαφορετικότητάς του. Η διαπίστωση αυτή θα γίνει πράξη, μόνο όταν ο ανθρωπισμός γίνει στάση ζωής και όταν στόχος μας αποτελεί η προσφορά σε κάθε άνθρωπο του σεβασμού που δικαιούται.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, Κα Βούλα Κοσμίδου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ «Αποδοχή της διαφορετικότητας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & Κ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ «Αποδοχή της διαφορετικότητας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & Κ Rating: 0
scroll to top