Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74»

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74»

Ιούλιος 21, 2018 10:09 μμ A+ / A-

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74»

Αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΟΧΘΕΣ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Η ΕΝΩΣΗ Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74», με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου και την από τότε παράνομη κατοχή, από μέρους της, του 36,2% του νησιού, πραγματοποίησε, προχθές το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιουλίου 2018 και σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, αντικατοχική εκδήλωση, στην πλατεία Κύπρου.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, ήταν μια εκδήλωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Διοικητή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Ταξίαρχο Γεώργιο Παπαμελετίου, ο οποίος, ως “νέος Κίμων”, έστερξε σε βοήθεια της μαχόμενης Κύπρου, τη νύχτα της 21ης – 22ας Ιουλίου. Το παράτολμο αυτό εγχείρημα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην επιχείρηση “Νίκη”, ώθησε τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Π.Ε. να ζητήσει εγγράφως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, την απόδοση τιμής με ανέγερση ανδριάντα του Διοικητή Γεώργιου Παπαμελετίου, δίπλα από τον ανδριάντα του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα, για να θυμίζει σε όλους ότι η Κύπρος δεν είναι μακράν.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Αναπληρωτής Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κα Κλέλια Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας.

Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, εκπρόσωποι του ΔΗ.ΣΥ. Ελλάδας και Α.Κ.Ε.Λ. Ελλάδας, της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, και του Συλλόγου “Κομάντος 74”.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις μαύρες επετείους του Ιουλίου και έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό.

Τόνισαν την ανάγκη άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση εφικτής, δίκαιης και της καλύτερης δυνατής υπό τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Γκουτιέρες.

Επισήμαναν την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου σε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς κατοχικούς στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον τόπο του.

Ανέφεραν ότι τα λάθη του παρελθόντος και η δημαγωγική ρητορεία της διετίας 72-74 δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι η Τουρκία καραδοκεί να αλλάξει ρότα για να επιτύχει την οριστική διχοτόμηση και τη λύση δυο κρατών, όπως διαχρονικά επιδιώκει.

Πριν από την έναρξη των χαιρετισμών και των ομιλιών, οι εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο Ηρώου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, η Δήμαρχος Ακανθούς εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, το Προσφυγικό σωματείο «Λευκόνοικο», η Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου, ο Σύλλογος “Κομάντος 74” και άλλες οργανώσεις και φορείς.

Παραβρέθηκαν επίσης στην αντικατοχική εκδήλωση, εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών Ελλάδας κ. Κοτζιά, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων της Καλλιθέας και Κυπριακών περιφερειακών και πολιτιστικών παροικιακών σωματείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά αντικατοχικά τραγούδια, με τον Κύπριο Μουσικοσυνθέτη Σωτήρη Καραγιώργη.

  

  

  

  

  

 

 

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74» Reviewed by on . ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74» Αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΟΧΘΕΣ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΥΠΡΟΣ 74» Αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΟΧΘΕΣ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ Rating: 0
scroll to top