Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ιούνιος 5, 2018 2:20 μμ A+ / A-

Παράγει Πολιτισμό!…

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ & ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ πάντα πιστός στις αξίες και στις αρχές που τον διέπουν εδώ και 90 χρόνια, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζει να παράγει Πολιτισμό!..

Χθες το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού Μεγάρου του, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της  Έκθεσης των Εργαστηρίων Τέχνης που λειτουργούν στον Σύλλογο, αλλά και η απονομή τιμητικών Διπλωμάτων και Διακρίσεων σε αποφοίτους απ’ αυτά.

Τους πολυπληθείς παριστάμενους, καλωσόρισε εγκάρδια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Λεύκαρος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τα ακόλουθα:

“Κυρίες και κύριοι,

αγαπητοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου μας,

Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, γιατί περί γιορτής πρόκειται, την καθιερωμένη πλέον απονομή Διπλωμάτων και Διακρίσεων και την Ομαδική Έκθεση  των μαθητριών και των μαθητών των Εργαστηρίων, που πραγματοποιούνται εδώ, στο ιστορικό αυτό κτίριο του Συλλόγου μας.

Έχουμε μία παράδοση και μια βαριά ιστορική κληρονομιά, που ξεκινάει πολύ παλιά, από την ίδρυσή μας το 1928 και συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας.

Αλλά ανατρέχοντας στα νεώτερα χρόνια, που αρκετοί από τους παρευρισκομένους σήμερα ασφαλώς και θα θυμηθούν ότι τα σεμινάρια Αγιογραφίας ξεκίνησαν το 1993 (πριν 25 χρόνια) με πρωτοβουλία και προσπάθειες του Τάσου Καθαρόπουλου και βοηθό την Καίτη Γαλλή με δύο πλήρη τμήματα: αρχαρίων και προχωρημένων και μετά ακριβώς 25 συνεχή χρόνια, συνεχίζονται από μία άξια μαθήτρια τότε και Αγιογράφο σήμερα, την Χρυσούλα Ευαγγελάτου.

Επίσης, τα μαθήματα Ζωγραφικής, που ξεκίνησαν από τον αείμνηστο δάσκαλο τέχνης Αλέξανδρο Αποστόλου και την άξια συνεργάτιδά του, επίσης αείμνηστο Μαρία Ασλάνη, το 1985 (33 χρόνια), με τμήματα παιδιών αλλά και ενηλίκων και συνεχίζονται επάξια τα τελευταία χρόνια, από την συμπολίτισσά μας, καταξιωμένη ζωγράφο, Έλλη Μέλλη.

Σήμερα, την έκθεση των τμημάτων της Αγιογραφίας και της Ζωγραφικής, ήρθαν να ενισχύσουν παλαιοί μαθητές, λόγω της επετείου των 90 χρόνων του Συλλόγου, εκθέτοντας τα έργα τους. Τους ευχαριστούμε όλους έναν – έναν, για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και την αθρόα συμμετοχή τους.

Σήμερα λοιπόν, συγκεντρωθήκαμε εδώ ώστε, μεταξύ άλλων, να θαυμάσουμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητριών και των μαθητών των Εργαστηρίων μας, με την Έκθεση που εγκαινιάζουμε.

Θα επιβραβεύσουμε τους κόπους και τις προσπάθειες μίας ακαδημαϊκής χρονιάς και θα χειροκροτήσουμε έναν ένα και μία μια ξεχωριστά, απονέμοντας διπλώματα και διακρίσεις.

Επίσης, θα δώσουμε το βήμα στους άξιους διδάσκοντες και να ακούσουμε με προσοχή αυτά που έχουν να μας πουν.

Θέλω να σας τονίσω ιδιαιτέρως, ότι ακράδαντα πιστεύω ότι οι προσπάθειες όλων σας, προάγουν το πολιτιστικό και πολιτισμικό μας επίπεδο.

Πριν παραχωρήσω το βήμα, θέλω εκ μέρους του Δ.Σ. να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές, κυρίως όμως τους άξιους και ακούραστους δασκάλους, που σήμερα θα καμαρώσουν και θα απολαύσουν τα επιτεύγματα των μαθητών και μαθητριών τους.

Στο σημείο αυτό, θα σας αναφέρω τα ονόματά τους.

Αγιογραφίας: Χρυσούλα Ευαγγελάτου.

Ζωγραφικής: Έλλη Μέλλη.

Ενδυματολογίας – Κοπτικής – Ραπτικής: Κατερίνα Κανή.

Καλλιτεχνικής Χειροτεχνίας: Αλεξάνδρα Ντάλλα.

Παραδοσιακού Κεντήματος: Ευαγγελία Ασβεστά.

Παραδοσιακών Χορών: Ευαγγελία Χαντζή.

Ιστορίας: Χαράλαμπος Μηνάογλου.

Τουρκικής Γλώσσας: Ιώ Τσοκώνα.

Χορωδίας: Γιώργος Θάνας.

Τους ευχαριστούμε άλλη μία φορά, είμαστε ευγνώμονες όλοι και βάζουμε όλοι έναν στόχο: την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, που θα αρχίσει, πρώτα ο Θεός, στις 10 Σεπτεμβρίου για τους περισσότερους, να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητριών – μαθητών και να δημιουργήσουμε νέα τμήματα.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη της  Έκθεσης και εύχομαι σε όλους ένα καλό καλοκαίρι”.

Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Λεύκαρος, στο βήμα του ομιλητή.

Αμέσως μετά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Λεύκαρος, δεν παρέλειψε να προτρέψει όλους τους παρευρισκομένους, να προμηθευτούν το καταπληκτικό αναμνηστικό DVD για τα 90 χρόνια από την Ίδρυση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, τον αντίστοιχο φάκελο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα επιχρυσωμένα ή και ασημένια σηματάκια με τον δικέφαλο αετό, που αποτελεί και έμβλημα του Συλλόγου, καθώς και Τόμο Πρακτικών, τα οποία προϊόντα εξαντλούνται, καθώς αποτελούν και από μόνα τους συλλεκτικά είδη.

Ακολούθως, στο βήμα του ομιλητή ανέβηκαν, ένας – ένας, όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των διαφόρων Εργαστηρίων και Σεμιναρίων που λειτουργούν στον Σύλλογο και αφού πρώτα απένειμαν τιμητικά διπλώματα και διακρίσεις σε μαθήτριες και μαθητές τους, στη συνέχεια, φωτογραφήθηκαν μαζί τους, ενώ σε όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες, προσφέρθηκε και από ένα αναμνηστικό συλλεκτικό βιβλίο.

Μετά το πέρας των απονομών, όλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα καταπληκτικά έργα – πληθώρα των οποίων δημιουργήθηκε κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος – που κοσμούν την αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Αγιογραφίες, κεντήματα, κάθε λογής κοσμήματα (από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμη και δερμάτινα), φορέματα υψηλής ραπτικής, πίνακες ζωγραφικής, όλα έργα τέχνης, όλα αριστουργήματα, κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και δίκαια απέσπασαν τα κολακευτικότερα λόγια όλων, ένδειξη θαυμασμού και αναγνώρισης, του Πολιτισμού που παράγεται, μέσω των Εργαστηρίων και των Σεμιναρίων, από τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, με ώρες επισκέψεως από τις 18:00 έως τις 21:00.

Ευχόμαστε και εμείς καλό καλοκαίρι προς όλους. Είθε πράγματι από τον προσεχή Σεπτέμβριο, να συμμετάσχουν περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες, να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερα Εργαστήρια και να πραγματοποιηθούν επίσης ακόμη περισσότερα Σεμινάρια από τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, οποίος κοσμεί, με τη σειρά του, την Καλλιθέα μας, καθώς την έχει επιλέξει, εδώ και 90 συναπτά έτη, για έδρα του.

Παρακάτω, παρατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από τις απονομές, όσο και με τα αριστουργήματα που εκτίθενται.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by on . Παράγει Πολιτισμό!... ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ & ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ πάντα πιστός στις αξίες και στις αρχές που τον δι Παράγει Πολιτισμό!... ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ & ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ πάντα πιστός στις αξίες και στις αρχές που τον δι Rating: 0
scroll to top