Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Απρίλιος 22, 2018 8:04 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Καταπληκτική Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΑΛΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ»

ΜΙΑ καταπληκτική Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι τυχεροί παρέστησαν, χθες νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαροκόπου Καλλιθέας.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πανήγυρη του Ιερού Ναού – καθώς αύριο τιμάται ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος – και κατόπιν πρόσκλησης του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Ιερωνύμου, Προϊστάμενου του Ιερού Ναού, τα μέλη της Ψαλτικής Χορωδίας «Βυζαντινό Αναλόγιο Καλλιθέας», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του και Πρωτοψάλτη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας, κ. Ιωάννη Βαζούρα, για μιάμιση και πλέον ώρα έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους και ερμήνευσαν και δύο παραδοσιακά τραγούδια.

Το όλο πρόγραμμα άρχισε με τις καταβασίες της Αναστάσεως, όπου  η Γυναικεία Χορωδία του Συλλόγου έψαλλε τη και την 7η ωδή, καθώς και το τροπάριο της 9ης ωδής «Ω θείας ω φίλης», ενώ ακούστηκε και επιλογή Εγκωμίων από την 3η στάση, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Από τον Ψαλτικό Χορό ακούστηκαν πρώτα,  η 1η ωδή του Αναστάσιμου Κανόνα, καθώς και η 3η ωδή του Κανόνος της Εορτής του Αγίου Γεωργίου, ενώ ακούστηκε και σε αργό ειρμολογικό μέλος, ο ειρμός της 9ης ωδής της Αναστάσεως, από τον Ιεροψάλτη κ. Δημήτριο Γρηγορόπουλο.

Στη συνέχεια ακούστηκε το αργό προσόμοιο «ως γενναίον εν μάρτυσι» και σε μονωδία, δύο προσόμοια του Εσπερινού από τον Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Γεωργίου, από τον αριστερό Ιεροψάλτη και τελειόφοιτο σπουδαστή της Βυζαντινής Μουσικής, κ. Βασίλειο Μητσόπουλο, καθώς και από τον Δομέστιχο, κ. Ιωάννη Κεράστα.

Ακολούθησαν, το δοξαστικό του Εσπερινού της Εορτής του Αγίου Γεωργίου σε ήχο πλάγιο β’, δύο στιχηρά των Αίνων του Πάσχα«Πάσχα ιερόν» και «Αι μυροφόροι γυναίκες» – και σε μονωδία, από τον Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Ευαγελλιστρίας Καλλιθέας, κ. Γεώργιο Τσουραπούλη.

Έπειτα, ακούστηκε το Εξαποστειλάριο της σημερινής Εορτής των Μυροφόρων «Γυναίκες ακουτίσθειτε», όπου συμμετείχαν και τρεις μικροί Κανονάρχες, ενώ ακολούθησαν δύο στιχηρά Προσόμοια των Αίνων του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το δοξαστικό των Αίνων της Εορτής και σε μονωδία, από τον Χοράρχη κ. Ιωάννη Βαζούρα.

Η όλη εκδηλωση έκλεισε, με την ερμηνεία δύο παραδοσιακών τραγουδιών που μιλούν για τον Άγιο Γεώργιο. Το πρώτο ανέφερε το γνωστό ιστορικό της δρακοκτονίας και πως ο Άγιος σκοτώνει το «άγριο θεριό» και το δεύτερο τραγούδι ήταν το γνωστό «δώδεκα ευζωνάκια», το οποίο μιλά για τον πόθο όλων των Ελλήνων, να ξαναγίνει η Κωνσταντινούπολη Ελληνική και να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία.

Το τέλος της όλης εκδήλωσης, όπου έλαμψε δια της απουσίας του το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της πόλης μας, βρήκε τους πολυάριθμους συνδημότες μας που παρέστησαν σ’ αυτή, να χειροκροτούν θερμά και παρατεταμένα τα μέλη του Βυζαντινού Αναλογίου Καλλιθέας για την πλούσια βυζαντινή μουσική που προσέφεραν.

Συγχαρητήρια σίγουρα αξίζουν πολλά, τόσο στον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας και ιδρυτή του Βυζαντινού Αναλογίου Καλλιθέας, κ. Ιωάννη Βαζούρα, όσο και στο σύνολο των μελών που πήραν μέρος στη χθεσινή καταπληκτική συναυλία βυζαντινής μουσικής.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι αυτή την ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαροκόπου Καλλιθέας, τελείται Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ αύριο Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ανήμερα της Εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 07:00, θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία, λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στους δρόμους της Ενορίας και συγκεκριμένα, δια τον οδών Δημοσθένους, Ανδρομάχης, Καλυψούς και πίσω στον Ιερό Ναό.

Στις 18:30 αύριο το απόγευμα, θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και εν συνεχεία, Ιερά Παράκλησις του Αγίου Γεωργίου.

Υ.Γ.: Στα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης (ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας & Αναστάσιος Ράντος), μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά βίντεο από τη Συναυλία.

  

  

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Καταπληκτική Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΑΛΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» ΜΙΑ καταπληκτική ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Καταπληκτική Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΑΛΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» ΜΙΑ καταπληκτική Rating: 0
scroll to top