Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » «ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ»

«ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ»

Φεβρουάριος 25, 2018 4:17 μμ A+ / A-

«ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ»

Πανδαισία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ 4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, είχαμε χθες το βράδυ του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2018, στο Αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος των 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου της πόλης μας στον χώρο της πρώην ΙΖΟΛΑ.

Εκεί, ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, ο Καλλιθεάτικος εδώ και ένα χρόνο Πολιτιστικός Σύλλογος με την 40χρονη και πλέον ιστορία, διοργάνωσε μία καταπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων Σέρρα, του Σωματείου Κρητικά Δρώμενα, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοροί Ελλήνων και επί δύο και πλέον ώρες, διασκέδασαν τους πολυπληθείς συνδημότες μας – και όχι μόνο – που γέμισαν απ’ άκρου εις άκρον, το Αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος.

Τους πολυπληθείς παριστάμενους καλωσόρισε θερμά το μέλος του χορευτικού τμήματος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης Αθηνών, Κα Μαρίνα Βλάχου, ενώ αμέσως μετά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κα Άντα Ζαφειρέλλη, σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε στη σημερινή εκδήλωση του Συλλόγου μας.

Ο Σύλλογός μας έχει ιδρυθεί το 1977, έχοντας έδρα του την Αθήνα.

Εδώ και έναν χρόνο, μεταφερθήκαμε στην ιδιόκτητη αίθουσά μας στην Καλλιθέα.

Ο άξονας των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας, περιστρέφεται στη διατήρηση και τη συνέχεια του Πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Γέρας, μέσα απ’ όλες τις μορφές του.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Αθηνών έχει στο ενεργητικό του ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και ενεργειών, όπως και διαλέξεις, έκδοση εφημερίδας και ημερολογίων,  ενημερωτικές ομιλίες και επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Έντονη δραστηριότητα έχουμε αναπτύξει σε θέματα κοινωνικής προσφοράς, όπως για παράδειγμα, τη συλλογή τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, αλλά και η πρόσφατη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιολίδα Νέας Σμύρνης και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Εδώ και ένα χρόνο, δημιουργήσαμε τα τμήματα παραδοσιακών χορών, Αγιογραφίας και Decoupage.

  Ο Παραδοσιακός χορός, με τις ποικίλες μορφές του, αποτελεί μέσο μεταβίβασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από γενιά σε γενιά, μέσο αναγνώρισης και αποδοχής των διαφορετικών ηθών, εθίμων και ιδιαιτεροτήτων κάθε κοινωνίας.

Ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των Ελλήνων. Είναι στο χέρι μας να τον διατηρήσουμε, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση των παλιών στους νέους.

Η σημερινή μας εκδήλωση, έχει σκοπό να αναδείξει τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε σήμερα στην αυθεντική της μορφή, παρακαλουθώντας χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοροί Ελλήνων, τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων Σέρρα, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Καλλιθέας, τον Σύλλογο Κρητικά Δρώμενα και από την χορευτική ομάδα του Παγγεραγωγικού Συλλόγου Αθηνών, τους οποίους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους, όπως επίσης και τους μουσικούς που τους πλαισιώνουν.

Για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Δήμο Καλλιθέας για την υποστήριξη και την αρωγή του και ελπίζουμε να είναι υποστηρικτής των μελλοντιών ανάλογων δραστηριοτήτων μας, όπως επίσης, τον κ. Γεώργιο Κουτσογιάννη, Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής , για την παραχώρηση του  Θεάτρου.

Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ ονομαστικά στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Μανώλη Κωστάκη, του οποίου η συμβολή στην οργάνωση και εκτέλεση αυτής της εκδήλωσης, είναι κάτι παραπάνω από θετική.

Είναι ο άνθρωπος που από την αρχή βρίσκεται υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας και τον ευχαριστώ από βάθους καρδιάς».

Η Πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης Αθηνών, Κα Άντα Ζαφειρέλλη.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου, βράβευσε με αναμνηστικές πλακέτες, τους Προέδρους των τεσσάρων συμμετασχόντων στην εκδήλωση Πολιτιστικών Συλλόγων, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Μανώλης Κωστάκης, ο οποίος αφού πρώτα συνεχάρη όλα τα συμμετέχοντα σωματεία, τόνισε ότι ο Δήμος Καλλιθέας πάντα θα στέκεται αρωγός σε τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβάλλουν την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πατρίδας μας.

Ακολούθως, ανέλαβαν «δράση» οι πέντε ορχήστρες και οι εκατόν είκοσι χορεύτριες και χορευτές, οι οποίοι φορώντας πιστά αντίγραφα παραδοσιακών στολών των τόπων καταγωγής τους, μάγεψαν κυριολεκτικά όλους όσους τυχερούς παραβρέθηκαν.

Πρώτα τον χορό έσυραν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοροί Ελλήνων, με Ταπεινό, Ξέσυρτο, Συρτό, Ζωναράδικο, Ριχτό και Κλωστρό, όπου γκάιντα έπαιξε ο Πέτρος Μήτσου και νταούλι ο Περικλής Κατσώτης.

Δεύτερα, ανέβηκαν στη σκηνή τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων Σέρρα, τα οποία χόρεψαν Ενότητα Τικ, Ενότητα Ομάλ, Λέτσι, Σέρρα και Κότσαρι, με τον Ανέστη Ιωακειμίδη να τραγουδά και να παίζει λύρα και τον Περικλή Κατσώτη να παίζει νταούλι.

Τρίτα, ανέβηκαν στη σκηνή τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, τα οποία χόρεψαν Συρτό στα τρία, Τσάμικο και Συρτό στα δύο. Κλαρίνο έπαιξε ο Λεωνίδας Φώτης, λαούτο ο Κώστας Βουρεκάς, ντέφι ο Σπύρος Βουρεκάς, ενώ τραγούδησε ο Νικόλαος Γιάννης.

Τέταρτα, ανέβηκαν στη σκηνή τα μέλη του Συλλόγου Κρητικά Δρώμενα, τα οποία χόρεψαν Σούστα, Συρτό, Μαλεβιζιώτη, Σιγανό και Πεντοζάλι, ενώ τραγούδησαν, μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, έναν ύμνο για τη Σφαγή από τους Γερμανούς στα Ανώγεια.

Εδώ επιτρέψτε μας να αναφέρουμε ότι την «παράσταση έκλεψαν» η λυγερόκορμη Κρητικοπούλα και ο νεαρός Κρητίκαρος, τα δύο μικρότερα μέλη του Συλλόγου δηλαδή, τα οποία κυριολεκτικά αποθεώθηκαν  καταχειροκροτούμενα απ’ όλους τους παριστάμενους.

Τελευταία, στη σκηνή ανέβηκαν τα μέλη του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης Αθηνών, τα οποία χόρεψαν τους χορούς Ξύλα, Μπάλο, Απταλικό, Γρήγορο Καρσιλαμά, Ζεϊμπέκικο, Καλαματιανό και Χασάπικο γρήγορο. Βιολί έπαιξε ο Βαγγέλης Σαραντίδης,  σαντούρι ο Παναγιώτης Βέργος και κιθάρα ο Ηλίας Μαυρίδης.

Το όλο μαγευτικό αυτό παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, έκλεισε με την διάθεση, προς όλους τους παριστάμενους, πλούσιων παραδοσιακών εδεσμάτων, προσφορά χορηγών της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση αυτή, παραβρέθηκαν ακόμη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κορίνα Δαμουλιάνου (Πρόεδρος της Δ.Α.Ε.Κ.), Γιώργος Κυριακόπουλος και Ευάγγελος Ανδρεάδης, καθώς και η Επιλαχούσα Δημοτική Σύμβουλος Κα Χαρίκλεια Ρόκα.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν σίγουρα σε όλους τους συντελεστές της παράστασης αυτής  και ευχόμαστε να πραγματοιηθούν και άλλες παρόμοιες μουσικοχορευτικές παραστάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την πλουσιότατη πολιτιστική κληρονομιά που έχουν όλα τα μέρη της πατρίδος μας.

Υ.Γ.: Στα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης (Αναστάσιος Ράντος & ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας), μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά βιντεάκια με χορευτικά και από τα πέντε συμμετέχοντα Πολιτιστικά Σωματεία.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

«ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ» Reviewed by on . «ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ» Πανδαισία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ 4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ «ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ» Πανδαισία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ 4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ Rating: 0
scroll to top