Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιανουάριος 8, 2018 7:09 μμ A+ / A-

1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Εγκαινιάστηκαν με κάθε επισημότητα!!!

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΚΑΘΕ επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια, σήμερα το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2018, των 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, που συστεγάζονται στο νεότευκτο και ιδιαίτερα καλαίσθητο σχολικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημοσθένους και Αχιλλέως.

Από νωρίς το πρωί, όλα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια. Ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την είσοδο των 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, απομακρύνθηκε εγκαίρως από όχημα της Τροχαίας, η Δημοτική Φιλαρμονική ήταν παρούσα και παρατεταγμένη, οι επίσημοι προσκεκλημένοι είχαν καταλάβει τις θέσεις τους και ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, μαζί με την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Κα Μαρία Ακτύπη και τον Διευθυντή του Δημοτικού κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, υποδέχθηκαν,  κατά σειρά, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Συμεών Βολιώτη, τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Γενικό Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Παναγιώτη Κασσιανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αττικής κ. Χρήστο Καπάταη, αλλά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ακολούθως και σε μεγάλη αίθουσα του επιβλητικού και καθόλα σύγχρονου και άρτια εξοπλισμένου νέου σχολικού κτιρίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Πατέρας Συμεών Βολιώτης, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αρχιμανδρίτη Πατέρα Ειρηναίο Νάκο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Χριστοδούλου του ιδίου Ιερού Ναού, τέλεσαν  τον πατροπαράδοτο Αγιασμό των νέων συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία – χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Καλλιθέα.

Εγκαινιάζουμε ένα σχολείου που συμβολίζει, με καθαρό τρόπο, όλα όσα θέλουμε για την πόλη μας, για την κοινωνία μας, την πατρίδα μας.

Το σχολείο αυτό συμβολίζει μια άλλη Ελλάδα, αυτή της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Συμβολίζει μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις, αλλά δίνει σε όλους ευκαιρίες για να προοδεύσουν.

Και συμβολίζει ότι μέτρο της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας είναι η ανθρωπιά της, αλλά και η ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσής της.

Η Καλλιθέα έχει την τιμή, να είναι μία πόλη πρωτοπορίας στην ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο.

Όντας και η ίδια μία πόλη προσφύγων, μία πόλη του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση, έχει εντάξει στην ταυτότητά της την αλληλεγγύη.

Αποτελούμε εδώ και δεκαετίες ένα ευρύτερο κέντρο για ολόκληρο τον νότιο τομέα της Αττικής, στην κοινωνική πολιτική.

Φιλοξενούμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες τις κεντρικές δομές ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως τον Οίκο Τυφλών.

Φιλοξενούμε, επίσης, εξαίρετες κοινωνικές υποδομές παννατικής εμβέλειας.

Ήμασταν οι πρώτοι που εφαρμόσαμε, πιλοτικά στην Αττική, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα.

Θα έλεγαν κάποιοι ότι είμαστε η πόλη του ανθρώπινου πόνου.

Δεν είμαστε.

Είμαστε η πόλη της χαράς και της ελπίδας.

Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι χαρά και ένα θαύμα. Και όλοι έχουν τη δική τους πολύτιμη και ξεχωριστή παρουσία, όλοι μπορούν να προσφέρουν εάν υπάρχει μία ώριμη κοινωνία να τους δεχθεί.

Η Καλλιθέα είναι μία ώριμη κοινωνία.

Και άλλη μία απόδειξη, είναι αυτό εδώ το σχολείο.

Για το οποίο έδωσαν αγώνα όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, που το έθεσαν ως βασική προτεραιότητα, φτάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα.

Και έτσι, σήμερα διαθέτουμε ένα ενδεκαθέσιο υπερσύγχρονο σχολείο, που φιλοξενεί 45 μαθητές.

Ένα σχολείο με το δικό του κλειστό γυμναστήριο, με εξειδικευμένες αίθουσες για μουσική, για εικαστικά, με ιατρείο, αλλά και ένα κτίριο αυτόνομο ενεργειακά, που σέβεται το περιβάλλον και δημιουργεί πρότυπα και για τα επόμενα κτίρια της πόλης.

Βεβαίως, αυτό το κτίριο δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι να του δώσουν ψυχή και ενέργεια.

Και πρώτα απ’ όλα, οι εκπαιδευτικοί, με επικεφαλής το διευθυντή μας και την προϊσταμένη, οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες, όχι μόνο τώρα, αλλά από την πρώτη ημέρα που είχαμε το ειδικό σχολείο σε παλαιότερες, μη κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Και το παρών κτίριο αποτελεί και μία δικαίωση και για τους δικούς τους αγώνες και τις καθημερινές προσπάθειες.

Ξέρω πόσο αγαπάνε αυτό που κάνουν.

Ξέρω την ευθύνη που νοιώθουν.

Αλλά ξέρω και τα σπουδαία αποτελέσματα που φέρνει η δουλειά τους.

Ένα, όμως μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτό το σχολείο, είναι η στενή συνεργασία, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους γονείς μας και στους εκπαιδευτικούς.

Πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε κοινότητα σε ένα σχολείο και όχι απλά μία εκπαιδευτική μονάδα. Και εδώ έχουμε μια λαμπρή κοινότητα.

Άφησα τελευταίους, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας. Τα παιδιά μας. Που μας δίνουν χαρά από τη δική τους χαρά κάθε μέρα στο σχολείο. Και με την προσπάθειά τους, μας δίνουν και κάτι άλλο, ακόμα πιο μεγάλο.

Ελπίδα για το μέλλον στην πόλη μας, ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας.

Ελπίδα γιατί τα περιμένουμε να ενταχθούν στην κοινωνία, στην παραγωγική διαδικασία, στη δημόσια σφαίρα, να προσφέρουν το καθένα με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Ελπίδα γιατί με την σκληρή δουλειά που κάνουν τώρα, μας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί ο άνθρωπος να επιτύχει.

Και ότι θα πρέπει για τα πάντα να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε.

Όλοι μαζί, για μία κοινωνία και μία πατρίδα που να δίνει ευκαιρίες σε όλους, που να είναι δεμένη, που να προοδεύει, που να δείχνει καθημερινά την ανθρωπιά της.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν για αυτό το επίτευγμα.

Τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, που είχαν την καθοριστική συμβολή, τους δικούς μου συνεργάτες που έτρεξαν τα τελευταία κρίσιμα στάδια, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς για τους αγώνες τους.

Και βέβαια, τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που μας τιμά σήμερα εδώ με την παρουσία του, δείχνοντας έμπρακτα τη δική του ευαισθησία.

Εύχομαι το σχολείο να είναι καλορίζικο και για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς μας, τα παιδιά μας, κάθε ευτυχία».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτριος Κάρναβος, στο βήμα του ομιλητή.

Αμέσως μετά σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, κατά σειρά, ο Διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, η Προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Κα Μαρία Ακτύπη, αλλά και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτης Κασσιανός.

Τελευταίος, στο βήμα του ομιλητή προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος  τόνισε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Πανοσιολογιώτατε,

κ. Δήμαρχε,

Γονείς, μαθητές,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, αλλά θέλω να σας διευκρινήσω πως δεν μου οφείλετε καμία ευχαριστία για το ότι βρίσκομαι εδώ. Τονίζω ότι βρίσκομαι για να εκπληρώσω ένα στοιχειώδες χρέος εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία συνεργαζόμενη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει στην κοινωνία της Καλλιθέας, αυτό εδώ το σχολειό, το οποίο η κοινωνία το δικαιούται.

Είναι το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας.

Είναι λίγο, είναι λίγο και πρέπει να πολλαπλασιαστούν αυτού του είδους οι εκπαιδευτικές μονάδες.

Και θα σας πω γιατί είναι στοιχειώδες χρέος της Πολιτείας να λειτουργούν τέτοια σχολεία σαν κι’ αυτό. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και όχι μόνο.

Αν ρίξουμε μία ματιά στο Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να το διαβάζουμε, γιατί είναι ο καταστατικός χάρτης και των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων και της Πολιτείας και όλων ημών. Αν ρίξουμε μια ματιά στο Σύνταγμα, θα δούμε ότι στο άρθρο 16, που είναι το βασικό άρθρο για την Παιδεία, ορίζει ότι η Παιδεία αποτελεί βασική υποχρέωση του Κράτους, μέσα στην παράγραφο 2.

Τούτο σημαίνει ότι το Κράτος, σε συνεργασία με όλες τις μονάδες, της Αποκέντρωσης, της Αυτοδιοίκησης, το σύνολο θα λέγαμε της Πολιτείας, οφείλει να παρέχει το αγαθό της Παιδείας.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι από τη στιγμή που λειτουργούν τα σχολεία σε όλη την Επικράτεια, το Κράτος εκπληρώνει αυτή του την αποστολή.

Είναι λάθος.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με το να λειτουργούν σχολεία γενικά στα οποία έχει πρόσβαση ο καθένας, το Κράτος εκπληρώνει αυτή του την αποστολή.

Γιατί;

Γιατί την διάταξη του άρθρου 16 παράγραφος 2 για την υποχρέωση του Κράτους ως προς την παροχή της Παιδείας, πρέπει να την ερμηνεύσουμε και με τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος, που αφορούν τον άνθρωπο και την Παιδεία του.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να συνδυάσουμε την ερμηνεία του άρθρου 16, πρώτον, με το άρθρο 2 παράγραφος 1.

Αυτή την κορωνίδα του Συντάγματός μας, που καθιερώνει την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου.

Δεύτερον, πρέπει να συνδυάσουμε αυτή τη διάταξη, με την άλλη κορωνίδα του Συντάγματός μας από πλευράς αρχών και αξιών, που είναι το άρθρο 5, μέσα από τις διατάξεις του οποίου καθιερώνεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από την εξίσου ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Και τέλος, πρέπει να συνδυάσουμε αυτή τη διάταξη με μία άλλη βασική ρήτρα την οποία περιέχει το Σύνταγμα και που είναι η βάση, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας.

Είναι η αρχή της Ισότητας.

Αλλά τι σημαίνει άραγε, αρχή της Ισότητας;

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταχειριζόμαστε όλους ίσια απλώς.

Η ισότητα από την εποχή του Αριστοτέλους – και εμείς οι Έλληνες έχουμε χρέος να θυμόμαστε αυτή την μεγάλη κληρονομιά – η αρχή της Ισότητας, λειτουγεί υπό την αναλογική της μορφή, μέσα από την έννοια της λεγόμενης διανεμητικής δικαιοσύνης.

Ισότητα, δεν σημαίνει απλώς και μόνο, ότι έχει ένας, το μοιράζονται εξίσου όλοι.

Σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.

Γιατί παραβιάζουμε την αρχή της Ισότητας, όχι μόνο όταν μεταχειριζόμαστε άνισα τους ίσους, αλλά όταν μεταχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο εκείνους που βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις.

Είναι μέγιστη υποκρισία η ισοπεδωτική αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας…».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο βήμα του ομιλητή.

Τις σύντομες τοποθετήσεις – χαιρετισμούς των υψηλών προσκεκλημένων, διαδέχθηκε η ξενάγηση του Εξοχότατου κ. Προέδρου στους λοιπούς χώρους του Σχολείου, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Συμεών Βολιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Καπάταη, τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Κάρναβο, την Προϊσταμένη Κα Μαρία Ακτύπη, καθώς και τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, όχι μόνο επισκέφθηκε σχεδόν όλους τους χώρους του σχολείου, αλλά είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει εγκάρδια για σύντομο χρονικό διάστημα και με ορισμένα από τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό.

Λίγο πριν από την αποχώρησή του από το νέο σχολικό συγκρότημα – “κόσμημα” για την πόλη μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρέλαβε, από τα χέρια δασκάλας του Νηπιαγωγείου, δύο αναμνηστικά συμβολικά δώρα, το οποία ήταν ένα καραβάκι, καθώς και μία ευχετήρια κάρτα, ενώ χαιρέτησε, δια χειραψίας, έναν προς έναν, όλους τους επίσημους παριστάμενους, ανάμεσα στους οποίους διακρίναμε, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Γαϊτάνη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Νικόλαο Νικολακόπουλο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Άννα Γιαννακού – Πάσχου, Μανώλη Κωστάκη, Κωνσταντίνο Κόκουλο και Ευάγγελο Μπαρμπάκο, την Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας» και Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, Κα Βάσω Μαργαρίτη, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα», κ. Λάζαρο Λασκαρίδη, ο οποίος συνοδευόταν από την κομψότατη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο της Παράταξής του Κα Ειρήνη Τζιλίνη, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Α. «Γιάννης Γάλλος», κ. Κωνσταντίνο Ευσταθίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Παρασκευή  Γαλίτση – Ψαρούλη, Ελένη Ζαφειράκη, Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, Γεώργιο Κουτσογιάννη, Ιωάννη Βασσάλο, Ευάγγελο Ανδρεάδη, Παναγιώτη Γαλανόπουλο και Γεώργιο Δεδούση, τον Υποψήφιο Δήμαρχο Καλλιθέας και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Παρόν και Μέλλον για την Καλλιθέα», κ. Κωνσταντίνο Γρίβα, τον Τομεάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Φώτη Πεχλιβανίδη, τον Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Κουφόπουλο, καθώς και τον γνωστότατο Επιχειρηματία και  Ιδιοκτήτη της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, κ. Νικόλαο Γιοβανίδη.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εγκαινιάστηκαν με κάθε επισημότητα!!! ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εγκαινιάστηκαν με κάθε επισημότητα!!! ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠ Rating: 0
scroll to top