Πέμπτη , 14 Δεκέμβριος 2017

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Δεκέμβριος 5, 2017 1:16 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιερά Πανήγυρη

ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 (σήμερα εορτάζει ο Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος) και ήδη εκατοντάδες είναι οι Πιστοί που προσέρχονται από το πρωί στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στο κέντρο της πόλης μας, για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του Αγίου και να ανάψουν ένα κεράκι.

Σήμερα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί  Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ στις 22:00, θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.

Αύριο, Τετάρτη Δεκεμβρίου 2017, ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κοίμησης του Αγίου Νικολάου, πρώτα το πρωί στις 07:00, θα πραγματοποιηθεί  Όρθρος και εν συνεχεία, στις 09:00Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί Μεθεόρτιος Εσπερινός, όπου εκατοντάδες αναμένεται να είναι και πάλι  οι πιστοί που θα προσέλθουν, με ευλάβεια και πίστη, στο για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, η Λιτάνευση της οποίας, στους δρόμους της Ενορίας (Ιερός Ναός, Σκίπη, Λασκαρίδου, Σιβιτανίδου, πλατεία Δαβάκη, Θησέως, Ιερός Ναός), θα πραγματοποιηθεί στις 17:00. Στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η Παράκλησις του Προστάτη των Ναυτικών, Αγίου Νικολάου.

Παράλληλα, την προσεχή Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και από ώρα 09:00 έως 14:00, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, θα πραγματοποιηθούν Αιμοδοσία Αγάπης, καθώς και Έρανος Αγάπης, ο οποίος θα διαρκέσει από 10 έως και 15 Δεκεμβρίου 2017.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο

Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο  Άγιος Νικόλαος, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου  270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε Ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι Επίσκοποι, δια Θεϊκής Αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.

Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό Χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα, εμψύχωνε τους διωκόμενους (από τους Ρωμαίους) Χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού,  υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος,  ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά τον θάνατο του.

Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών.

Ο Άγιος Νικόλαος αποδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατό του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα,  όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την  Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Η Ιερή Εικόνα του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ιερά Πανήγυρη ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 (σήμερα εορτάζ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ιερά Πανήγυρη ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 (σήμερα εορτάζ Rating: 0
scroll to top