Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Νοέμβριος 27, 2017 12:20 μμ A+ / A-

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο

ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Θέατρο της πόλης μας (Κρέμου 123 & Φιλαρέτου), αποδείχθηκε, χθες το απόγευμα, πολύ μικρό για να χωρέσει τους πολυπληθείς συνδημότες μας – και όχι μόνο – που θέλησαν να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν το  θεατρικό δρώμενο “Σαν Παραμύθι: Κρήτη και Κρήτες. Από τη Μινωική στη σύγχρονη εποχή”, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Καλλιθέας, την Κεντρική Διοίκηση της Ένωσης Ελληνίδων για την Οικογένεια και τη Νεότητα, καθώς και από το Παράρτημα της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. Καλλιθέας και παρουσιάστηκε από το Τμήμα Πειραιά Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, την Ομάδα Μελέτης Αρχαίας  Όρχησης Θεάτρου “Δώρα Στράτου” και την Ερευνητική, Καλλιτεχνική Ομάδα Αρχαίας Όρχησης “δρΥός τόΠοι” της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδριστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατσινίου “Η Ελληνική Παράδοση”, με Πρόεδρο την Κα Νατάσα Λιόση, καθώς και του χορευτικού συγκροτήματος της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης, με Πρόεδρο τον κ. Νικήτα Περαθωράκη.

Λίγο πριν από την έναρξη του καταπληκτικού αυτού θεατρικού δρώμενου, τον λόγο πήραν, για έναν σύντομο χαιρετισμό, πρώτα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, κ. Μανώλης Κωστάκης, ακολούθως η Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΝ.Ε.Ο.Ν., Κα Λίτσα Ζούππα, και αμέσως μετά, η Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. Καλλιθέας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δήμο, Κα Βάσω Μαργαρίτη.

Στη συνέχεια, ανέλαβαν δράση οι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες του δρώμενου, που κατά αλφαβητική σειρά ήταν οι  Α. Αναγνωστάκη, Σβ. Βόλκοβα, Αλ. Ιβοπούλου, Δ. Κιουγλού, Τ. Κοτσάκης, Μ. ΚουνδουράκηΑντ. Λαπατά, Ειρ. Λαπατά, Ν. Λιόση, Ηρ. Νινιός, Ολ. Νόσκοβα, Κ. Παπαστάθη – Βαρουδάκη, Σ. Σίμα, Β. Σπανουδάκης, Μ. Σπυροπούλου και Κ. Φαρασόπουλος, οι οποίοι χορεύοντας και ερμηνεύοντας μοναδικά τους ρόλους τους, προσέφεραν, για πάνω από μιάμιση ώρα, πλούσιο θέαμα, εμπλουτισμένο με πάμπολλες πληροφορίες για την περίλαμπρη ιστορία της Κρήτης, από τη Μινωική εποχή έως και σήμερα.

Ενδιάμεσα, λεβέντες Κρητίκαροι και λυγερόκορμες Κρητικοπούλες από τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης, χόρεψαν, καταχειροκροτούμενοι, παραδοσιακούς χορούς της λεβεντογέννας Κρήτης.

Τα κείμενα του θεατρικού δρώμενου συντάχθηκαν από την Κα Καλλιόπη Παπαστάθη – Βαρουδάκη, η οποία είχε και την επιμέλεια για τους παραδοσιακούς χορούς, τα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα λοιπά αντικείμενα που χρησίμευσαν στο δρώμενο.

Η σκηνοθεσία ήταν της Κας Άννας Λάζου, η οποία είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και υπεύθυνη της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης Θεάτρου “Δώρα Στράτου”.

Τραγούδησε και έπαιξε λύρα ο Αντ. Κεχαγιαδάκης, ενώ λαούτο έπαιξε ο Μαν. Φετοκάκης.

Μεταξύ των πολυπληθών παρισταμένων, διακρίναμε ακόμη, τη Δημοτική Σύμβουλο Κα Νατάσα Αδαμοπούλου, τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Βασίλη Ηλιάκη, Νικόλαο Μαρώση και Γεώργιο Καρβούνη, τον υποψήφιο Δήμαρχο Καλλιθέας, κ. Κωνσταντίνο Δημητριάδη, καθώς και τον ιδρυτή – ιδιοκτήτη της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, κ. Νικόλαο Γιοβανίδη.

Να αναφέρουμε ακόμη, ότι στα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης (ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας, Αναστάσιος Ράντος & Constantin Randos), μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά βίντεο – στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Reviewed by on . ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Θέ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Θέ Rating: 0
scroll to top