Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Αύγουστος 7, 2017 2:25 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Με Διήμερη Πανήγυρη

ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης μας.

Κατά το διήμερο του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2017 και της Κυριακής 6 Αυγούστου 2017,  εκατοντάδες ήταν και φέτος οι συνδημότες μας που παρά το θέρος και τις καλοκαιρινές διακοπές, παραβρέθηκαν, με πίστη και ευλάβεια, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εδώ στην Καλλιθέα, για να εορτάσουν την μεγάλη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, είναι, ως γνωστόν, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, και έως τον 4ο αιώνα, εορτάζονταν πριν από το Πάσχα. Έκτοτε, εορτάζεται κάθε Αυγούστου,  ίδια ημέρα όπου η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, εγκαινίασε στο όρος Θαβώρ, τον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Το ιστορικό του Εορτασμού

 Όπως αναφέρεται και στη Καινή Διαθήκη, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μία ημέρα πήρε μαζί του τρεις από τους πιο αγαπητούς του μαθητές για να προσευχηθούν. Τον Πέτρο, γιατί πίστευε πολύ στον Χριστό, τον Ιάκωβο, γιατί είχε τη δύναμη να πιει από το ίδιο ποτήρι που είχε πιει και ο Κύριος, καθώς και τον Ιωάννη, τον οποίο ο Χριστός υπεραγαπούσε.

Οι τρεις μαθητές, μαζί με τον Χριστό, πήγαν, πιθανότατα, στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν, αλλά επειδή η ανάβαση του Όρους ήταν κουραστική, οι μαθητές καθήμενοι να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, μία μεγάλη έκπληξη. Αντίκρισαν το πρόσωπο του Κυρίου να μεταμορφώνεται και να λάμπει σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του να είναι άσπρα σαν το χιόνι. Μάλιστα, είδαν να εμφανίζονται ενώπιον του Κυρίου και να συνομιλούν μαζί Του, δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν οι προφήτες Μωϋσής  και Ηλίας. Ο Κύριος επέλεξε να εμφανιστούν μπροστά Του και να συνομιλήσουν μαζί Του οι δύο μεγάλοι αυτοί Προφήτες, γιατί ήθελε να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν έως τότε για το Ποιος ήταν, αν ήταν, δηλαδή ο Προφήτης Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος άλλος μεγάλος Προφήτης.

Αυτό το σπουδαίο γεγονός, όπου γίνεται για πρώτη φορά τόσο αισθητή η Θεότητα του Ιησού Χριστού, εορτάστηκε – με ιδιαίτερη λαμπρότητα μάλιστα – και στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλλιθέας, όπου πρώτα το απόγευμα της Σαββάτου 5 Αυγούστου 2017, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου  κ.κ. Θεοκλήτου, συμπαραστατούμενου και από πολλούς Ιερείς, όχι μόνο του λαμπρού αυτού Οίκου  του Θεού, αλλά και από άλλους όμορους Ιερούς Ναούς της πόλης μας, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ακολούθως, το πρωί της Κυριακής 6 Αυγούστου 2017, ανήμερα της μεγάλης Θρησκευτικής αυτής Εορτής, πραγματοποιήθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ, τέλος, χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, χοροστατούντος αυτή τη φορά του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητου, επίσης συμπαραστατούμενου από πολλούς Ιερείς, ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, η Λιτάνευση, καθώς και η Περιφορά της Ιερής Εικόνας στους δρόμους της Ενορίας και συγκεκριμένα στις οδούς Υψηλάντου, Αθηνάς, Ανδρομάχης, Ηλέκτρας, Μεταμορφώσεως και πάλι Υψηλάντου.

Nα αναφέρουμε εδώ, ότι τόσο στον Μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό, όσο στη Λιτάνευση  και στην Περιφορά της Ιερής Εικόνας, συμμετείχε μεγάλο πλήθος πιστών συνδημοτών μας, μεταξύ των οποίων διακρίναμε, τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Δημήτρη Κάρναβο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Εμμανουήλ Κωστάκη, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Κόκουλο, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Ευάγγελο Ανδρεάδη (και άμισθο εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο, για θέματα Εποπτείας των Α΄ και Δ΄ Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου  μας), Γεώργιο Κουτσογιάννη (και Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου) και Γεώργιο Αδαμόπουλο.

Μετά το πέρας της Περιφοράς της Ιερής Εικόνας, που αυτή τη φορά συνόδευσαν, από κοινού, οι μπάντες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Φιλαρμονικής του Δήμου μας και πριν την τέλεση Ιεράς Παράκλησης προς τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητος, όσο και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, εκφώνησαν από έναν σύντομο χαιρετισμό.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητος, τόνισε τα ακόλουθα: «Αγαπητοί αδελφές και αδελφοί, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις θερμές πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου και επίσης να συγχαρώ τον προϊστάμενο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο και τους Πατέρες του Ναού, τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Σισώη και τον Πατέρα Βασίλειο, για την διοργάνωση της εορτής, αλλά και για την όλη τους διακονεία στον Ιερό αυτό Ναό. Να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά, ευλογημένα, χαρούμενα και υγιεινά».

Ο Προϊστάμενος του εορτάσαντος χθες Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, στον επίσης σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αγαπητοί μου αδελφοί, και εγώ με την σειρά μου, αφού πρώτα δοξολογήσουμε Τον Πανάγαθο Μεταμορφωθέντα Κύριο, που μας αξίωσε για μία ακόμη χρονιά να Τον συνεορτάσουμε και να Τον συμπανηγυρίσουμε, εξόχως ιδιαίτερως θέλω να ευχαριστήσω τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητον, σεπτή ευλογεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, είναι εδώ μαζί μας να συνεορτάσουμε την ένδοξο Μεταμόρφωση του Κυρίου μας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αρχιερατική του ευγενική παρουσία και ευχόμεθα, ολοψύχως, ο Πανάγαθος Θεός να τον χαριτώνει και τον αγιάζει. Να σας δίδει αρχιερατικά έτη παμβρόσινα. Επίσης, ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους Πατέρες του Ιερού Ναού, τους αγαπητούς μου συνεφημέριους, καθώς επίσης και τους υπολοίπους Πατέρας, που αυτό το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων και του πανηγυριού μας, αυτής εδώ της Ενορίας, ήρθαν  από τις όμορες και άλλες Ενορίες, να συμπανηγυρίσουμε και να συνδοξολογήσουμε μαζί. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τους κ.κ. Αντιδημάρχους, κυρίως και εξόχως τους κ. Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ιδιαιτέρως δε, όμως, να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω και χαίρομαι πάρα πολύ που είναι κοντά μας ο αξιότιμος Δήμαρχος Καλλιθέας, ο κ. Δημήτριος Κάρναβος, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αγάπη του, για την παρουσία του σήμερα εδώ. Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε, είμεθα ευγνώμονες, διότι ότι πρόβλημα και ανακύψει, πάντοτε τη λύση την έχετε έτοιμη. Σας ευχαριστούμε πάρα, πάρα πολύ. Θερμές ευχαριστίες στις Μουσικές Φιλαρμονικές, τόσο του Δήμου Καλλιθέας, όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας, που παιάνισαν όμορφα και μας συντρόφευσαν με τις όμορφες μουσικές, την Ιερά Λιτάνευση του Μεταμορφωθέντος Κυρίου. Και τέλος και εξόχως, επίσης, να ευχαριστήσω τους κ.κ. Επιτρόπους και τις Κυρίες Επιτρόπους της Εκκλησίας μας, τις Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, όλους και όλες, όσους και όσες διαικόνισαν και προετοίμασαν όλα αυτά τα όμορφα τα οποία προσφέρουμε προς τους πιστούς ενορίτες μας σε αυτήν εδώ την πανήγυρη. Και τέλος, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ιεροψάλτες μας και τους αγαπητούς φίλους. Εύχομαι σε όλους και σε όλες, Χρόνια Πολλά. Το Πανάγαθο Φως του Κυρίου μας να φωτίζει και να αγιάζει τις ψυχές μας. Να μας χαριτώνει και να ανοίγει τον δρόμο προς τον Ουρανό, τον δρόμο προς τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό».

Αμέσως μετά, η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησαν το «Δι’ ευχών» και ο Παρακλητικός Κανόνας εις Τον Μεταμορφωθέντα Κύριο.

Μετά το τέλος του μεθεόρτιου Εσπερινού, της Λιτανείας της Ιερής Εικόνας και της Παράκλησης, παρατέθηκε, στην παρακείμενη αίθουσα του συσσιτίου «Νέα Βηθλεέμ», μικρό γεύμα προς τιμήν του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητου, των Πατέρων, καθώς και του Δημάρχου της πόλης μας, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, που συμμετείχαν στην Πανήγυρη.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εφημερίδος μας (Αναστάσιος Ράντος & ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας), μπορείτε να δείτε σχετικά βιντεάκια από τη χθεσινή ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Ρεπορτάζ: Αναστάσιος Κ. Ράντος.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ι. Ράντος & Αναστάσιος Κ. Ράντος.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με Διήμερη Πανήγυρη ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φέ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με Διήμερη Πανήγυρη ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΗ Πανήγυρη, εορτάσθηκε και φέ Rating: 0
scroll to top