Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Αύγουστος 31, 2017 10:47 πμ A+ / A-

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αμάχους του συνοικισμού Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30, ΣΤΑ ΠΕΡΟΝΙΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ χθες Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, εβδομήντα τρία (73)  χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της Τετάρτης 30 Αυγούστου 1944, όταν Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν δεκαπέντε (15) περίπου ένοπλους Αντιστασιακούς που κατέφυγαν κυνηγημένοι στον συνοικισμό Μεγάλου Αλεξάνδρου (πρώην Ψυχιατρείο), στα Περόνια. Μαζί με τους Αντιστασιακούς, οι Γερμανοί, διψασμένοι για αίμα, συνέλαβαν και εννέα (9) άμαχους κατοίκους της περιοχής.

Όλους μαζί, τους κράτησαν στον Οίκο Τυφλών και την επόμενη ημέρα, τους οδήγησαν στο Χαϊδάρι, εκεί όπου τους εκτέλεσαν.

Σύμφωνα και με τη μαρτυρία του Ολυμπιονίκη  της πάλης κ. Ηρακλή Δεσκουλίδη (εγγονού ενός εκ των εκτελεσθέντων αμάχων), οι εννέα κάτοικοι του συνοικισμού που εκτελέσθηκαν στις 31 Αυγούστου 1944, ήταν οι:

  • Ηρακλής Δεσκουλίδης, ο οποίος άφησε τέσσερα ορφανά παιδιά, την Ελένη, την Κυριακή, τον Γιώργο και τον Μιχάλη (δύο ετών), ενώ το πέμπτο του παιδί, η Σοφία, πέθανε στην Κατοχή.
  • Κωνσταντίνος Τσιπίδης.
  • Μαρία Τσιπίδη, σύζυγος του Κωνσταντίνου.
  • Δημήτρης Γελεκλίδης.
  • Ουρανία Γελεκλίδου, σύζυγος του Δημήτρη, οι οποίοι άφησαν δύο ορφανά παιδιά ,τον Χρήστο και την Ειρήνη (η Ειρήνη είχε συλληφθεί και κρατηθεί με τους γονείς της στον Οίκο Τυφλών, αλλά δεν εκτελέστηκε λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας της).
  • Αικατερίνη Τσαραμανίδου.
  • Ελπινίκη Γεωργιάδου, η οποία άφησε τέσσερα ορφανά, τον Γιώργο, τον Ανέστη, την Ζωή και την Έλλη.
  • Ανέστης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος άφησε τρία ορφανά παιδιά, την Ελένη, την Βαρβάρα και τον Θόδωρο. (Η Ελένη είχε συλληφθεί μαζί με τον πατέρα της και κρατήθηκε στον Οίκο Τυφλών, αλλά δεν εκτελέσθηκε).
  • Σάββας Κυριφίδης, ο οποίος άφησε τρία ορφανά παιδιά,  τον Θοδωρή, την Άννα και την Συμέλα.

Στη μνήμη των εννέα αμάχων Καλλιθεατών που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς, σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2017 και ώρα 19:30, ο Δήμος Καλλιθέας θα μεριμνήσει για την τέλεση Μνημόσυνου, μπροστά από το Μνημείο που υπάρχει επί της οδού Αχιλλέως, δίπλα από την Παιδική Χαρά και τα γήπεδα Μπάσκετ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αμάχους του συνοικισμού Μεγάλου Αλεξάνδρου ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30, ΣΤΑ ΠΕΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αμάχους του συνοικισμού Μεγάλου Αλεξάνδρου ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30, ΣΤΑ ΠΕΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘ Rating: 0
scroll to top