Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάιος 30, 2017 9:29 πμ A+ / A-

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει, τελικά, Ευρώπη ή δεν υπάρχει;

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  Ένωση είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές οντότητες στον κόσμο, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια κατοίκους ή 7,4% του παγκόσμιου πληθυσμού και συνδυασμένο ονομαστικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.), περίπου 16,06 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. Ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η χώρα μας συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αποκόμισε σημαντικά οφέλη σε τομείς, όπως η λειτουργία του πολιτεύματος, η οικονομία, η εργασία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η λειτουργία του κράτους. Για την Ελλάδα η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή αμφικτιονία είχε κάποια θετικά αλλά και κάποια αρνητικά αποτελέσματα.

Για τον Έλληνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει την ελευθερία να ταξιδεύεις, να δουλεύεις οπουδήποτε στα κράτη – μέλη της και να συναλλάσσεσαι με το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Επίσης, υπάρχει και η ελευθερία διακίνησης εργατικού δυναμικού εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Ακόμα, λόγω των περιορισμένων επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνεται η δυνατότητα φοίτησης στο εξωτερικό με ισότιμη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων.

H σημασία της ένταξης για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, είναι πολύ σημαντική. Με τα κοινοτικά πακέτα χρηματοδότησης, οι επιχορηγήσεις που προσφέρονται, λειτουργούν ως κινητήριος μηχανισμός οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ανέλιξης της ανάπτυξης του τόπου. Ενισχύοντας, έτσι, τις αδύναμες Ελληνικές περιφέρειες, βοηθώντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας.

Σε αυτήν τη συνεχή εξάπλωση και συρρίκνωση του ευρωπαϊ­κού χώρου και του ευρωπαϊκού πνεύματος και στην έννοια της Ευρώπης, που δεν είναι μια γεωγραφική έννοια αλλά μια έννοια πολιτισμική, θα πρέπει να ενταχθούν ο Νέος Κόσμος και ο πολιτισμός της Αμερικής με πολλές διαφοροποιήσεις φυσι­κά. Σήμερα όλα δείχνουν πως για χάρη ενός κοινού πεπρωμέ­νου χρειάζεται να επανεξετάσουμε ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα ή και φαινόμενα του ευρωπαϊκού παρελθόντος. Και οι ιστορικοί αναρωτιούνται μήπως η ιδέα της Ενωμένης Ευρώ­πης έχει τόσο ωριμάσει, ώστε ακόμα και οι πόλεμοι που έγιναν μεταξύ των Ευρωπαίων ή των ευρωπαϊκών σχημάτων πρέπει να θεωρούνται εμφύλιοι πόλεμοι.

Οικονομικός τομέας

  1. Διεύρυνση της οικονομικής και της πολιτικής κυριαρχίας των ισχυρών κρατών σε βάρος των αδυνάτων. Η οικονομική και πολιτική δύναμη των ισχυρών κρατών τούς επιτρέπει να διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αρχή της ισότητας και η κοινή ευρωπαϊκή ευημερία.
  2. Αδυναμία των ασθενέστερων οικονομικά χωρών να αντεπεξέλθουν στον ισχυρό ανταγωνισμό και να υιοθετήσουν την οικονομική πολιτική που συχνά υπαγορεύεται από τις οικονομικά πιο εύρωστες χώρες.

Η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 0,5% σε σχέση με τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Euro stat.

Την καλύτερη επίδοση την πέτυχε η Πορτογαλία και ακολουθούν Ισπανία και Κύπρος.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε:

«Χαιρετίζω τη συνεχιζόμενη καταγραφή ανοδικής ανάπτυξης, που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και άγγιξε το 3,3%.»

Μεταξύ των 19 μελών της Ευρωζώνης, μόνο μία χώρα έκλεισε το τρίμηνο με ύφεση και αυτή είναι η Ελλάδα, το Α.Ε.Π. της οποίας μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει τελικά Ευρώπη ή δεν υπάρχει; Αν δεχθεί κάποιος την πολυμορφία της ΕυρώπηςΕυρώπη Σλαβική, Ευρώπη Ορθό­δοξη, Προτεσταντική, Καθολική, Βόρεια και Νότια Ευρώπη, Ευρώπη της ελιάς και Ευρώπη του αμπελώνα για παράδειγμα – καταλήγει μοιραία να δεχθεί ότι η έννοια της Ευρώπης είναι μια ιδέα υπό κατασκευήν. Είναι μια Ευρώπη, της οποίας τα διάφορα μέρη μοιράζονται το πνεύμα ενός κοινού ονόματος και το πεπρωμένο ενός οράματος, που αρχίζει να διαφαίνεται στον παγκόσμιο ορίζοντα.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ.

** Ο κ. Αλέξανδρος Σαλτούτ έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, με γνώσεις Νομικής και Οικονομικών, ενώ κατέχει Master στο πολιτικό μάρκετινγκ, από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Reviewed by on . ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Υπάρχει, τελικά, Ευρώπη ή δεν υπάρχει; ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  Ένωση είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Υπάρχει, τελικά, Ευρώπη ή δεν υπάρχει; ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΤΟΥΤ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  Ένωση είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικ Rating: 0
scroll to top