Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάιος 4, 2017 5:25 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Παρουσίασε το βιβλίο του κ. Νικόλα Βερνίκου

ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου 2017, στο επιβλητικό Μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας (Δημοσθένους 117), η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νικόλα Βερνίκου, με τίτλο «Ημερολόγιον του Αρχιπελάγους».

Τους παριστάμενους, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαος Βασιαγεώργης, ο οποίος αφού πρώτα έκανε μια μικρή αναφορά στα 90 σχεδόν χρόνια δράσης του Συλλόγου του οποίου έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος, αμέσως μετά κάλεσε στο πάνελ των ομιλητών το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αντώνη Λαμπίδη, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαος Βασιαγεωργής.

Ο κ. Λαμπίδης, αφού πρώτα ενημέρωσε ότι ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, που επρόκειτο να βρίσκεται στο πάνελ των ομιλητών, τελικά δεν θα παραβρεθεί, καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό, αναφέρθηκε, εν συντομία, στο περιεχόμενο του βιβλίου, τονίζοντας τη λεπτομερή καταγραφή των νησιών του Αιγαίου που γίνονται σ’ αυτό. Ακολούθως, παρουσίασε τον πρώτο ομιλητή, διαβάζοντας, παράλληλα και ένα σύντομο βιογραφικό του.

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Αντώνιος Λαμπίδης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Θεόδωρος Γερούκης, ο οποίος τόνισε ότι «στο βιβλίο γίνεται αποτύπωση, βάση στοιχείων, μιας ιστορικής πραγματικότητας». Ακολούθως, αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι στα 38 χρόνια υπηρεσίας του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφθηκε το σύνολο των νησιών που αναφέρονται στο βιβλίο, διαβεβαίωσε ότι σ’ αυτό γίνεται πραγματική αποτύπωση της διοικητικής οργάνωσης των νησιών κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ, τέλος, τους προέτρεψε να αγοράσουν το βιβλίο και να διαβάσουν, το λιγότερο, την ενότητα «Ναυτικά», όπου, όπως τόνισε, «αυτό το κομμάτι είναι ο πιλότος για κάθε νησί», διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι έκανε ενδεικτική αντιπαραβολή με δικούς του ναυτικούς χάρτες και διαπίστωσε ότι πραγματικά γίνεται μια πολύ πιστή καταγραφή των νησιών στο υπό παρουσίαση βιβλίο.

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, κ. Θεόδωρος Γερούκης.

Δεύτερος ομιλητής, ήταν ο Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του διατυπώνοντας την έκπληξή του για τη διορατικότητα του συγγραφέα, τονίζοντας παράλληλα, «μου έκανε πολύ εντύπωση το καθεστώς γαιοκτησίας που αναφέρεται στο βιβλίο». Ακολούθως, ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε επισταμένα στο λάθος που γίνεται σήμερα με το αναφέρονται τα διάφορα ακατοίκητα πλέον νησάκια μας ως βραχονησίδες, αναρωτώμενος μάλιστα «πως γίνεται να αφαιρεθεί το ανθρωπολογικό υπόστρωμα σ’ αυτά τα νησιά;».

Ο Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος.

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Νικόλας Βερνίκος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και τόνισε την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει προς αυτόν, καθώς η οικογένεια του πατέρα του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέχεια, προχώρησε στη προβολή φωτογραφιών που περιέχονται στο βιβλίο του, από την προσεκτική μελέτη των οποίων αποδεικνύεται περίτρανα ότι σχεδόν το σύνολο των νησιών και λεγόμενων βραχονησίδων του Αιγαίου, κατοικούνταν συνεχώς, αφού πάνω σ’ αυτά μπορεί να διακρίνει εύκολα ο καθένας από αρχαία τείχη μέχρι στάνες, σπήλαια και καλλιεργημένους χώρους, έδειξε ιταλικούς χάρτες από τους οποίους αντλούνται πολυτιμότατες πληροφορίες, ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος εν συντομία, στο περιεχόμενο του βιβλίου του, τονίζοντας ότι «είναι εντυπωσιακή η λεπτομέρεια με την οποία αναφέρονται τα οικονομικά των νησιών, όπως και οι πληροφορίες για τις πορείες των τότε πλοίων μέσα σ’ αυτό».

Ο Καθηγητής και Συγγραφέας του βιβλίου, κ. Νικόλας Βερνίκος.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με τους ομιλητές του πάνελ να απαντούν, πρόθυμα, στις ερωτήσεις – απορίες των παρισταμένων.

Λίγα λόγια για το Ημερολόγιο

Το Ημερολόγιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εισάγει μια ιστορική, θρησκευτική και πολιτική χρονογραφία, που αρχίζει από τον Αδάμ και φτάνει στους βασιλείς και πολιτικούς του 1880, έχοντας στο επίκεντρό της τον μουσουλμανικό και οθωμανικό κόσμο.

Λεπτομερής απογραφή και καταγραφή όλων των νησιών, από τη Χίο μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τη Λέσβο έως την Ίμβρο και Τένεδο και μια σύντομη αναφορά στην Κύπρο.

Τα αποσπάσματα του οθωμανικού Ναυτικού πιλότου, που παρατίθενται για κάθε νησιωτικό συγκρότημα, περιγράφουν τις ακτές, τους κάβους και τους κόλπους, όπως και όλα τα νησίδια του Αιγαίου, τα οποία ανήκουν στους νησιωτικούς δήμους, έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θεωρούνται βραχονησίδες χωρίς χωρικά ύδατα.

Πλήρη στοιχεία μας δίνονται για την οικονομία, τα προϊόντα των νησιών, τους θεσμούς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, με συστηματική  ονομαστική απαρίθμηση όλων των ατόμων, προεστών και υπαλλήλων, Ελλήνων και Τούρκων, που τα στελεχώνουν.

Στο πλήθος των επί μέρους πληροφοριών του Ημερολογίου, βρίσκουμε ακόμα, τόσο τα θρησκευτικά ημερολόγια, όσο και τις κινήσεις των πλοίων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν καθημερινά τα νησιά, προερχόμενα από όλη τη Μεσόγειο.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα κ. Νικόλα Βερνίκο

Ομότιμος Καθηγητής Ανθρώπινης οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).

Έχει διδάξει και συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια σε Πανεπιστήμια στο Παρίσι, στη Σμύρνη, στη Κομοτηνή, στην Κωνσταντινούπολη, στη Γενεύη και στο Βερολίνο.

Ερευνητής, μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ, οργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα των μικρών μεσογειακών νήσων. Σε διάφορες εθνο-αρχαιολογικές έρευνες και ναυαγοσωστικές εργασίες, επισκέφθηκε και ερεύνησε ελληνικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων, τόσο σε έντυπα όσο και διαδικτυακά (ιστοσελίδες www.archive.gr & www.academia.edu).

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Παρουσίασε το βιβλίο του κ. Νικόλα Βερνίκου ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών ενδιαφερομένων, πρα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Παρουσίασε το βιβλίο του κ. Νικόλα Βερνίκου ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών ενδιαφερομένων, πρα Rating: 0
scroll to top