Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Δεκέμβριος 28, 2016 2:26 μμ A+ / A-

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πρόσκληση προς το Ελληνικό Δημόσιο

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΔΕΚΑ χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση του Ιδρύματος (Ι.Σ.Ν.), πως σκοπεύει να προβεί σε μία μεγάλη δωρεά, για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.), έφτασε η στιγμή που εξαρχής είχαμε προαναγγείλει: της πρόσκλησης στο Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.), να παραλάβει το έργο και να το λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016, το Ι.Σ.Ν. απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο Ε.Δ. να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.

Έως τον Φεβρουάριο του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του οργανισμού Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε., και θα έχει οριστεί το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε.  έχει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των εγκαταστάσεων, της λειτουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, καθώς και της διοργάνωσης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν.. Ο οργανισμός Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε. εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Δ.Σ. της Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε., θα είναι επταμελές, με δύο έως τρία από τα μέλη του να προέρχονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα εκπροσωπείται σε αυτό και ο εκάστοτε Δήμαρχος Καλλιθέας. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. θα διορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα με την παράδοση στο Ε.Δ., ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ε.Λ.Σ.) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αντίστοιχα.

Το Ι.Σ.Ν. αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου και δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε., αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Ωστόσο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. έμπρακτα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε., καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.. Επιπλέον, το Ι.Σ.Ν. προτίθεται να συνεχίσει να διοργανώνει με αποκλειστική δωρεά του ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., κάθε Ιούνιο.

Η διαδικασία δημιουργίας του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. υπήρξε μακροχρόνια, αν και εξαιρετικά συμπυκνωμένη για έργο τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας. Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., μέχρι στιγμής έχει αγγίξει τα 617 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, προς την Ε.Β.Ε. και την Ε.Λ.Σ., για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., συνέβαλαν σε αυτήν χιλιάδες άνθρωποι – εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, σύμβουλοι κατασκευής και οργάνωσης/λειτουργίας του έργου, η αρμόδια Ειδική Επιτροπή του Ε.Δ. που παρακολουθούσε σταθερά, και παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, την πρόοδο του έργου, συμμετέχοντες σε προγράμματα μαθητείας, και άλλοι πολλοί.

Οι συνέργειες που αναπτυχθήκαν μεταξύ ειδικών σε πληθώρα αντικειμένων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αλλά και οι συνεργασίες που χτίστηκαν μεταξύ ανθρώπων που διαχειρίστηκαν καθημερινά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., είναι μία σημαντική κληρονομιά του έργου. Οι συνέργειες αυτές, δυναμικές, διαρκείς, πρωτότυπες, συνέδεσαν ανθρώπους από κάθε χώρα και χώρο, δίνοντας το στίγμα της κεντρικής φιλοσοφίας του Κ.Π.Ι.Σ.Ν., αυτής μίας ανοιχτής και δεκτικής σε όλους κοινότητας.

Το πραγματικό στοίχημα όμως του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. κερδήθηκε καταρχήν, με την ανταπόκριση των επισκεπτών του, που καθημερινά το κατακλύζουν και, με τα ενθουσιώδη και εποικοδομητικά τους σχόλια, βοηθούν να γίνει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα καλύτερο κάθε μέρα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης, το Κ.Π.Ι.Σ.Ν., ένας ζωντανός οργανισμός ανοιχτός σε όλους, θα παραδώσει τα κλειδιά στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, τους σημερινούς και μελλοντικούς επισκέπτες του.

 «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και προσδοκίες. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, αρχίζει μία νέα εποχή τόσο για το έργο, όσο και για εμάς στο Ίδρυμα, αφού θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από μακριά την άνθιση του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και να συμβάλουμε σε αυτήν όσο μπορούμε, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας, σε όλο τον κόσμο. Το Κ.Π.ΙΣ.Ν., εκτός από τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος, αποτελεί για όλους εμάς στο Ι.Σ.Ν. ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα και το ίδιο ελπίζουμε να βιώνουν όσοι ήδη το αγκαλιάζουν με την παρουσία τους», αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Ν.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως  τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, και επίσης επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ι.Σ.Ν. στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Το 2012, με στόχο να παρέχει άμεση ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, το Ίδρυμα προχώρησε σε τρείς νέες μεγάλες δωρεές συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων ($378 εκατομμυρίων), επιπλέον των τακτικών δωρεών του. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το Ι.Σ.Ν. έχει διαθέσει συνολικά €1.6 δισεκατομμύρια ($1.9 δισεκατομμύρια), μέσω 3.673 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο. Το 2016, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμπληρώνει 20 χρόνια κοινωφελούς δράσης.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στην Αθήνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €617 εκατομμύρια ($854 εκατομμύρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας €5 εκατομμυρίων ($6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια. Σχεδιασμένο από τον αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, το Ίδρυμα με την επιθυμία να καταστήσει το έργο προσιτό στο ευρύ κοινό υποστηρίζει τη διοργάνωση καθημερινών δωρεάν εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ως νέο προορισμό, να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες και τον ρόλο του στην πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την τρέχουσα περίοδο έχει τη διαχείριση του έργου, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα από τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες θα συντροφεύσουν το έργο κατά την επίσημη λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι κοινωφελής οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μόνο. Το Ι.Σ.Ν. δεν ζητά ούτε δέχεται δωρεές από φυσικά πρόσωπα, εταιρίες ή άλλους οργανισμούς. Επιπλέον, το Ι.Σ.Ν. δεν πραγματοποιεί δωρεές και δεν παρέχει υποτροφίες σε μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία όμως ενισχύονται μέσα από τις πολλές δράσεις και προγράμματα των κοινωφελών οργανισμών που υποστηρίζει. Για να προσφέρετε ενίσχυση προς οποιονδήποτε από τους δωρεοδόχους οργανισμούς του .ΙΣ.Ν., ή για να αιτηθείτε στήριξης από τα προγράμματα που υλοποιούν δωρεοδόχοι του Ι.Σ.Ν., παρακαλούμε επικοινωνήστε απευθείας με τους οργανισμούς.

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Reviewed by on . ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Πρόσκληση προς το Ελληνικό Δημόσιο ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΔΕΚΑ χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Πρόσκληση προς το Ελληνικό Δημόσιο ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΔΕΚΑ χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση το Rating: 0
scroll to top