Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)

Απρίλιος 29, 2016 10:40 μμ A+ / A-

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)

 Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό

ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 4 ΕΝΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ

 ΚΟΙΝΗ επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, απέστειλαν, χθες Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2016, πέντε (5) Δημοσιογραφικές Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, στην οποία είναι μέλος και «ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας».

Η σχετική επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής, αφορά την αντίθεση των προαναφερόμενων Ενώσεων στην προοπτική ένταξης των Ταμείων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), αλλά και στο θέμα του Αγγελιοσήμου, που σύμφωνα με τις Ενώσεις, αποτελεί «ανταποδοτικό τέλος», γεγονός που έχουν αποδεχθεί νομικά και τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Ολόκληρη η επιστολή των πέντε Ενώσεων, έχει ως ακολούθως:

«1. Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ)

2. Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ)

3. Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

4. Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)

5. Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

ΘΕΜΑ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας σας γνωστοποιούμε ότι συντασσόμαστε με τις θέσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν εδώ και αρκετό καιρό με τεκμηριωμένο τρόπο στις πλήρεις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού των ΜΜΕ στην Επιτροπή για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κατ’ αρχήν στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατά της προοπτικής ένταξης των Ταμείων των ΜΜΕ στον νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς -εκτός των άλλων- θα ρίξει στη χοάνη του ΕΦΚΑ τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ και είναι ίσως το μοναδικό ταμείο στη χώρα που έχει ακόμα αξιόλογη περιουσία.

Όσον αφορά το Αγγελιόσημο, είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο ότι αποτελεί «ανταποδοτικό τέλος», κάτι που έχουν αποδεχθεί νομικά και τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Ωστόσο, μας προκαλεί ερωτηματικά η συστηματική -διαχρονική- υπονόμευση και αμφισβήτηση του Αγγελιοσήμου που αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όπως αποδείχθηκε ξεκάθαρα με την έκθεση – μελέτη νομικής αξιολόγησης από τον επίκουρο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή καθώς και στην έκθεση – οικονομική μελέτη της εταιρείας Sany Consulting, τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα προκαλέσει, χωρίς λόγο, δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος, καθώς το 10% του Αγγελιοσήμου αποδίδεται σ’ αυτό.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αδικαιολόγητη και “ύποπτη” την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, αφού αυτό αποτελεί “ανταποδοτικό τέλος” και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τυχόν κατάργηση του θα επιφέρει τεράστια πλήγματα στο δημοσιογραφικό μας Ταμείο και στους ασφαλισμένους του (ιδιοκτήτες εφημερίδων και δημοσιογράφους), ενώ παράλληλα θα βάλει λουκέτο στις συνδικαλιστικές Ενώσεις που δίνουν άνισο αγώνα για τη λύση των προβλημάτων και την στήριξη των μελών τους σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Oι πρόεδροι των Ενώσεων

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ (ΕΙΕΤ)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΙΗΕΕ)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ (ΣΗΠΕ)

ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΒΒΑΚΗΣ (ΕΔΙΠΤ)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ (ΕΙΗΕΕΑ)»

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.) Reviewed by on . ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)  Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 4 ΕΝΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΚΟΙΝΗ επιστολή προς το ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.)  Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 4 ΕΝΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΚΟΙΝΗ επιστολή προς το Rating: 0
scroll to top