Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Μάρτιος 24, 2016 9:54 μμ A+ / A-

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΜΕ μία καταπληκτική εκδήλωση, εορτάστηκε, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, η 195η επέτειος από την εξέγερση των Ελλήνων για να αποτινάξουν τον επί 370 περίπου χρόνια Οθωμανικό ζυγό.

Πρωταγωνιστές ήταν οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου, τα παιδιά μας, τα οποία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παρουσιάσουν στους γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς, φίλους και εκπαιδευτικούς τους, που γέμισαν ασφυκτικά την μικρή για την περίσταση αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ένα εντυπωσιακό, πραγματικά, πρόγραμμα.

Άξιοι συμπαραστάτες τους, βέβαια, ήταν μαθήτριες και μαθητές της Ε τάξης, τα οποία παιδιά συμμετείχαν στη Χορωδία.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του σχολείου κ. Πέτρο Μάη, να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια, να τους διαβάζει το μήνυμα του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν και τα ακόλουθα: «Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.
Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.
Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες…
… Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών».

Ακολούθως, η Χορωδία έψαλε τον εκκλησιαστικό ύμνο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε· αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον, ίνα κράζω σοι· Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε».

Αμέσως μετά, μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες των κοριτσιών και των αγοριών της ΣΤ τάξης, αναβίωσαν η άλωση της Πόλης, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ρήγας Φερραίος, το Σούλι και ο χορός του Ζαλόγγου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης, ο Νικηταράς, η Α’ Εθνοσυνέλευση, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Κρυστάλλω, αλλά και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ενώ η Χορωδία απέδωσε τα τραγούδια «Έστειλα δύο πουλιά», «Η φυγή», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Εϊβαλά» και «Το τρελοβάπορο».

Η όλη εκδήλωση «έκλεισε» με σύσσωμους τους πρωταγωνιστές να ψάλουν, επί σκηνής, τον Εθνικό μας Ύμνο και τους πολυπληθείς παριστάμενους να τους χειροκροτούν με υπερηφάνεια και θαυμασμό, αναγνωρίζοντας ότι προσέφεραν, για παραπάνω από μία ώρα, μια καθόλα άρτια επετειακή παράσταση.

Αξίζει, τέλος, να γίνει ιδιαίτερη μνεία και στις αφανείς εκπαιδευτικούς του σχολείου, που είχαν την εποπτεία της όλης εκδήλωσης, τις Κυρίες Ιωάννα Σκουφάκη, Κάτια Γεωργουλέα και Μαίρη Λυριτζή, στις οποίες οφείλουμε και εμείς να απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821» ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ μία καταπληκτική εκδήλωση, εορτάστηκε, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πό 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821» ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ μία καταπληκτική εκδήλωση, εορτάστηκε, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πό Rating: 0
scroll to top