Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Μάρτιος 11, 2016 9:39 μμ A+ / A-

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Sima Ola gia tin Kallithea masΜΕ αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται κάθε 8η Μαρτίου, η Δημοτική Σύμβουλος και Αρχηγός της Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Κα Βάσω Μαργαρίτη, κατά το στάδιο των ανακοινώσεων του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη προχθές Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, προέβη στην ακόλουθη τοποθέτηση, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα αυτούσια:

«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Χτες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δηλαδή η Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Μια Παγκόσμια Ημέρα, που έχει τις ρίζες της στον αγώνα των γυναικών και στην διαμαρτυρία τους, στις αρχές του 20ου αιώνα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ζητώντας ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Ν. Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σε εκείνη την μεγάλη συγκέντρωση, οι άνδρες, αντί για τριαντάφυλλα, έστειλαν σφαίρες, βάφοντας με αίμα τα φορέματα των γυναικών.

Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. και καθιερώθηκε δύο χρόνια αργότερα, από την Σοσιαλιστική Διεθνή.

Με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, μια γυναίκα, η Κολλοντάϊ Αλεξάνδρα, έπεισε   τον   Λένιν, να καθιερώσει την 8η Μαρτίου σαν επίσημη αργία, η οποία αργότερα επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τη δεκαετία του 1960, η άνοδος του Φεμινιστικού Κινήματος στην Δύση, αναζωογόνησε την ιδέα του εορτασμού για τα δικαιώματα των γυναικών και από το 1975 με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των δικαιωμάτων και των προβλημάτων των γυναικών, εορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

Σήμερα σε πολλές χώρες, όπως και στην δική μας, έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και έχει γίνει μια ευκαιρία για τους άνδρες, να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, δίνοντας τους τριαντάφυλλα, όπως συμβαίνει με την γιορτή της Μητέρας και την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

Υπάρχουν όμως χώρες ακόμη, που τιμούν την γυναίκα με αργία, αλλά και με ισχυρή την αρχική πολιτική σημασία της ημέρας, για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση της ισότητας των γυναικών.

Υπάρχουν όμως χώρες όπως η Ινδία, αλλά και η Κένυα, η Σομαλία και η Αίγυπτος, που η βία κατά των Γυναικών είναι συνηθισμένη, αλλά και κοινωνικά αποδεκτή, ζήτημα πολύ επίκαιρο για τον δικό μας πολιτισμό, μια που αυτό συμβαίνει και στις χώρες που μεταναστεύουν.

Αντιμέτωπες με την βία, είναι σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι   γυναίκες και τα κορίτσια που είναι το πιο ευάλωτο τμήμα των προσφύγων.

Η Οδύσσεια των γυναικών ξεκινά από τις χώρες τους, και κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με όλες τις μορφές της βίας, την δουλεμπορία, την πορνεία, την σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Κατά την φετινή Ημέρα της Γυναίκας, οφείλουμε να σκεφτούμε την γυναίκα που την εξουθενώνει και την περιθωριοποιεί σαν άνθρωπο, η προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση, η οποία παίρνει πια παγκόσμιες διαστάσεις», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την Ημέρα της Γυναίκας.

Κύριε Δήμαρχε,

Εμείς σαν Δήμος, υποβαθμίσαμε την Ημέρα αυτή, δεν οργανώσαμε καμία εκδήλωση, ή μάλλον προσπαθήσαμε να οικειοποιηθούμε την εκδήλωση που διοργάνωσε το « Φιλοσοφικό Φόρουμ » υπό την αιγίδα της UNESCO, καλώντας από το γραφείο του Δημάρχου τους Συλλόγους της Πόλης,   και λέγοντας   ότι ακολουθεί μπουφές…

Κύριε Δήμαρχε,

Μην πείτε πάλι ότι είμαι ευαισθητοποιημένη, γιατί ασχολούμαι χρόνια με το Γυναικείο Ζήτημα και είμαι και Πρόεδρος Γυναικείου Συλλόγου.

Η θέση σας για τις Γυναίκες, όπως διατυπώθηκε πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι είμαστε «Ομάδα με ιδιαιτερότητα», αυτό και μόνο σημαίνει ότι έχετε Δημοκρατικό Έλλειμμα. Τριαντάφυλλα όμως δίνετε.

Συνάδελφοι,

Η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να διεξάγει Συνέδριο Αιρετών Γυναικών στην Καβάλα, στις 7 – 8 – 9 Απριλίου, σε μια Πόλη με έντονο το προσφυγικό πρόβλημα. Η Καβάλα έχει Γυναίκα Δήμαρχο.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα   των Φύλων, στις Τοπικές Κοινωνίες.

Σαν πρώτο βήμα για την υλοποίηση των αρχών της Χάρτας κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, καλεί τους εκπροσώπους των Δήμων της Χώρας, να την υπογράψουν και στο επόμενο διάστημα, να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν Γραφεία Ισότητας σε όλους τους Δήμους της Χώρας.  

Ελπίζω αυτό να συμβεί και στον δικό μας Δήμο.

Ελπίζω σε αυτό το Συνέδριο, να στείλετε εκπροσώπους του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όσες Συναδέλφισσες το επιθυμούν, όπως έκανε ο Δήμαρχος κ. Γ. Κυριόπουλος και όχι όπως έκανε ο προηγούμενος από εσάς Δήμαρχος, ο οποίος έστελνε κατ’ επιλογή».

 

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Reviewed by on . «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» - ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, π «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» - ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, π Rating: 0
scroll to top