Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Μάρτιος 22, 2016 1:14 μμ A+ / A-

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Τοποθέτηση για το Προσφυγικό Πρόβλημα

ΤΗΣ Κας Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 9/3/2016

ΓΙΑ την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των αναγνωστών μας, δημοσιεύουμε σήμερα, αυτούσια την τοποθέτηση της Αρχηγού της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας» και Δημοτικής Συμβούλου, Κας Βάσως Μαργαρίτη, σχετική με το προσφυγικό πρόβλημα, την οποία πραγματοποίησε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, την προπερασμένη Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της επί σειρά ετών πρώην Αναπληρώτριας Δημάρχου και Αντιδημάρχου, έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Πρόεδρε, 
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
,

Χαίρομαι που σήμερα επιτέλους, έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, το Προσφυγικό Πρόβλημα.

Όταν για πρώτη φορά αναφέρθηκα σε αυτό το μεγάλο θέμα, ειρωνικά μου απαντήσατε ότι χάθηκα στο Αιγαίο !!!

Θεωρούσα ότι είναι θέμα σημαντικό και ιδού τι συμβαίνει ….., θα έπρεπε να είναι στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού σας).

Είχα τότε μεταφέρει τις ανησυχίες των Συμπολιτών μας, αλλά και τις δικές μου, ότι εκτός από το να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, το Προσφυγικό Θέμα ήρθε για να μείνει.

Το Προσφυγικό, είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα, όχι μόνο Ελληνικό, αφορά βέβαια πρώτα όλους εμάς, αλλά στη συνέχεια ολόκληρη την Ευρώπη, που τα θεμέλια της κλονίζονται.

Συνάδελφοι,

Μετά τους πανηγυρισμούς της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι, ένα Ανθρώπινο τσουνάμι, που κατακλύζει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένα τσουνάμι ανθρώπινο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές.

Η Διάλυση της ΣΥΡΙΑΣ και όχι μόνο, δημιούργησε ένα νέο παλαιστινιακό πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μια διαιρεμένη Ευρώπη.

Η Διαίρεση της Ευρώπης, δημιουργεί ένα νέο δυσβάστακτο για την Πατρίδα μας πρόβλημα. Για την Λύση αυτού του προβλήματος, απαιτείται η συνεργασία πρωτίστως Ελλάδας – Τουρκίας, για να περιφρουρηθούν τα Ελληνοτουρκικά Σύνορα.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, δείχνει και την αδυναμία της Πολιτικής Συνεννόησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Η Τουρκία, με πρόσχημα αυτό το Προσφυγικό τσουνάμι, βρίσκει την ευκαιρία να επαναφέρει απαιτήσεις – διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αμφισβητεί πάλι την υφαλοκρηπίδα ορισμένων νησιών μας και μιλά για Γκρίζες Ζώνες.

Ήδη από τον Απρίλη του 2015, το Προσφυγικό Ζήτημα, έχει εξελιχθεί σε μείζον και σε φλέγον πολιτικό ζήτημα, όχι μόνο για τα επιμέρους Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις Βρυξέλες.

Τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας και Ιταλίας – Λιβύης, δεν αποδείχθηκαν τελικά και φιλόξενοι τόποι για τους πρόσφυγες, αφού δεν ήταν έτοιμοι να δεχθούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Τα ερωτήματα είναι: Μπορεί η Ευρώπη ως πολιτική οντότητα; Μπορεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό Ζήτημα ?

Πρόκειται για ζήτημα το οποίο δεν επιλύεται με διοικητικά γραφειοκρατικά και νομοθετικά μέτρα.  Η Ευρώπη με αφορμή το Προσφυγικό, είναι αντιμέτωπη με μια πρόκληση που αναφέρεται στην ίδια την υπαρξιακή της υπόσταση.

Η λύση στο Προσφυγικό Πρόβλημα, μόνο πολιτική μπορεί να είναι και συνδέεται άρρηκτα με τον ριζικό επανασχεδιασμό της ίδιας της Ευρώπης ως πολιτικής οντότητας.

Η Ιστορική στιγμή για τους Λαούς της Ευρώπης, είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να μας προβληματίσει όλους τους πολίτες και πολιτικούς.

Στην τωρινή συγκυρία, οι άνθρωποι τους οποίους ονομάζουμε πρόσφυγες, θα πρέπει να βρουν κατά κάποιο τρόπο, έναν τόπο εντός της Ευρώπης να ζήσουν, έστω και προσωρινά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της Ευρώπης δεν το επιτρέπει. Αυτό το νομικό καθεστώς, δεν μπορεί πια σήμερα να ισχύει και να εφαρμόζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκει σήμερα μπροστά στο Προσφυγικό Ζήτημα Αμήχανη. Τα μέτρα που προτείνει, είναι διοικητικά και γραφειοκρατικά και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Οι Άνθρωποι και η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, δεν μπορεί να την διαχειρίζεσαι με γραφειοκρατικό τρόπο.

Η Ευρώπη αλλά και εμείς, πρέπει να διαχειριστούμε ανθρώπους και δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε οργανωμένοι για αυτό.

Οι πρόσφυγες, δοκιμάζουν την ανθρωπιά όλων μας και καταδεικνύουν το επίπεδο του βαθμού του εξανθρωπισμού μας. Οι απλοί και λαϊκοί άνθρωποι, είναι αυτοί που διασώζουν την έννοια συνάνθρωπος, οι ανώνυμοι που δίνουν όνομα στο υψηλό νόημα της βοήθειας!!!

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Συνάδελφοι,

Ήρθε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να φωνάξει δυνατά την παρουσία της, ότι είναι ένας από τους στυλοβάτες του Εθνικού κορμού και ένας από τους ύψιστους θεσμούς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ένας θεσμός ικανός να παρέχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πάσχοντες αλλά και στους πολίτες μας.

Οι Συνάδελφοί μας Δήμαρχοι, όπου υπάρχουν πρόσφυγες, δίνουν αγώνα για να διαχειριστούν αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

Εμείς εδώ στην Καλλιθέα, είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που το προσφυγικό μας ακουμπήσει; Υπάρχουν σκέψεις αντιμετώπισης του; Υπάρχει έστω υποτυπώδες σχεδιασμός διαχείρισης αυτού του προβλήματος;

Πιστεύω πως ούτε σκέψεις ούτε σχέδιο υπάρχει.

Εάν κάνω λάθος, να μου το πείτε.

Κύριε Δήμαρχε,

Η προετοιμασία του Δήμου μας είναι δική σας ευθύνη.  

Έχετε υποχρέωση να μας ενημερώσετε, τι συγκεκριμένα μέτρα έχετε σχεδιάσει να πάρετε, εάν και εφόσον άμεσα μας ακουμπήσει το πρόβλημα, γιατί τότε πραγματικά θα χαθούμε στο Αιγαίο.

Ευχαριστώ».

Η Κα Βάσω Μαργαρίτη.

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Reviewed by on . «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» - ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Τοποθέτηση για το Προσφυγικό Πρόβλημα ΤΗΣ Κας Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 9/3/2016 ΓΙΑ την πληρέστερη δ «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ» - ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Τοποθέτηση για το Προσφυγικό Πρόβλημα ΤΗΣ Κας Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 9/3/2016 ΓΙΑ την πληρέστερη δ Rating: 0
scroll to top