Τρίτη , 20 Φεβρουάριος 2018

Home » Αρχείο » ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεκέμβριος 1, 2015 4:28 μμ A+ / A-

Ε.Δ.Ι.Π.Τ.

«Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΧΘΕΣ το απόγευμα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικότατο ξενοδοχείο της Αθήνας, η εκδήλωση με θέμα «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου, Περιφερειακού & Κλαδικού». Στην εκδήλωση έγινε η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεγάλης Πανελλήνιας Ποσοτικής Έρευνας για τον Περιοδικό Τύπο, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία FOCUS BARI, για λογαριασμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τον Ιούλιο του 2015 σε δείγμα 1.500 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ. κ. Μιχάλης Σαββάκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της Ένωσης, που φέτος συμπληρώνει 77 χρόνια δημιουργικής πορείας, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τις προοπτικές και τους στόχους της.

Στη συνέχεια, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ., Κα Πέννυ Καλύβα, παρουσίασε τα έντυπα της Ένωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι συνδρομητικά, καθώς και τον τρόπο που αυτά κατηγοριοποιήθηκαν για τις ανάγκες τις έρευνας: Περιφερειακές – Τοπικές Εφημερίδες, Κλαδικά – Επαγγελματικά Έντυπα και Περιοδικά Ειδικού Ενδιαφέροντος – Χόμπι.

Η Ιδρύτρια της FOCUS BARI ,κα Ξένια Κούρτογλου, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο των περιφερειακών εφημερίδων και του ειδικού περιοδικού τύπου. Απεκάλυψε δε ότι τα έντυπα της Ε.Δ.Ι.Π.Τ. έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών τους, οι οποίοι τους αφιερώνουν μεγάλο χρόνο στην ανάγνωση. Παράλληλα, επεσήμανε τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους, που είναι η μεγάλη τους διείσδυση στο ευρύ κοινό, καθώς και η πολλαπλάσια αναγνωσιμότητά τους. Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι αναγνώστες τους τα ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία τους, τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητά τους, καθώς και για το αποκλειστικό περιεχόμενό τους. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου διατηρεί αρχείο, κρατά αποκόμματα και συχνά ανατρέχει σε αυτά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Δ.Ι.Π.Τ. κ.Κωστής Σπύρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής & επίτιμος μέλος της Ένωσης, Κα Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ακολουθεί σημείωμα με τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Focus Bari για λογαριασμό της ΕΔΙΠΤ σε συνολικό δείγμα 1.500 ατόμων, 18-74 ετών πανελλαδικά. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας και τα σημεία στα οποία αξίζει να επικεντρωθεί η προσοχή στις τρεις βασικές κατηγορίες εντύπων είναι τα εξής:

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Παρουσιάζουν διείσδυση 80% πανελλαδικά. Η σχέση με τους αναγνώστες έχει συναισθηματική διάσταση & σεβασμό για τον ενημερωτικό ρόλο τους: Για 83% των αναγνωστών οι περιφερειακές / τοπικές εφημερίδες είναι το μέσο για να κρατούν επαφή με τον τόπο τους και για το 75% συμβάλλουν στη διατήρηση τοπικών παραδόσεων. Παράλληλα, σχεδόν 8 στους 10 αναγνώστες εκτιμούν αφενός το τοπικό περιεχόμενο που δεν βρίσκουν αλλού, και αφετέρου την προβολή τοπικών προϊόντων & επιχειρήσεων μέσα από τις εφημερίδες αυτές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περιφερειακές / τοπικές εφημερίδες έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών, οι οποίοι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 36’ στην ανάγνωσή τους που γίνεται σε ποσοστό 73% στο σπίτι τους. Παρουσιάζουν δυναμική και πολλαπλούς αναγνώστες αφού, μετά την ανάγνωση, 37% τα προωθεί σε άλλους και σχεδόν 1 στους 4 κρατά τεύχη ή αποκόμματα για μελλοντική αναφορά.

  • ΚΛΑΔΙΚΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

Διαβάζονται από 62% του πληθυσμού 18-74 ετών. Οι αναγνώστες είναι σε μεγάλο ποσοστό ηλικίας 25-54 ετών (66%), στην πλειοψηφία τους (56%) με ανώτερη/ ανώτατη μόρφωση. Η πηγή απόκτησης είναι σε ποσοστό 31% το περίπτερο, ενώ με συνδρομή λαμβάνει τουλάχιστον έναν επαγγελματικό/ κλαδικό τίτλο το 21% των αναγνωστών. Το ποσοστό συνδρομής είναι διπλάσιο μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους αγγίζει το 42%. Η εκτίμηση που δείχνουν οι αναγνώστες στα επαγγελματικά / κλαδικά περιοδικά που τους αφορούν αποτυπώνεται στις συνήθειες, αλλά και στην άποψή τους για αυτά: 46% διατηρούν αρχείο τευχών, 28% κρατούν αποκόμματα που τους ενδιαφέρουν στα οποία 31% δηλώνει ότι ανατρέχει συχνά. Κατά μέσο όρο, αφιερώνουν 45’ στην ανάγνωση και 41% τα προωθεί σε άλλους μετά την ανάγνωση. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αξιοπιστία (68%) και η σοβαρότητα/ επαγγελματισμός (62%) μαζί με το αποκλειστικό περιεχόμενο (61%). Επίσης, τα περιοδικά αυτά αποτελούν εργαλείο δουλειά για 1 στους 2 αναγνώστες.

  • ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ/ ΧΟΜΠΙ

Παρουσιάζουν διείσδυση 72% στον πληθυσμό 18-74 πανελλαδικά και σε ποσοστό 47% διαβάζονται συχνότερα από μια φορά το μήνα. Έχουν σύγχρονο προφίλ με αναγνώστες σε νεαρότερες ηλικίες (58%:18-44 ετών), με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (53% με ανώτερες/ ανώτατες / μεταπτυχιακές σπουδές) που κατά 89% είναι χρήστες internet. 1 στους 2 αναγνώστες τα αγοράζει από το περίπτερο, αλλά κυκλοφορούν και ευρύτερα αφού 57% των αναγνωστών δηλώνει ότι έρχεται σε επαφή (και) μέσω του περίγυρου. Περίπου 45’ είναι ο μέσος χρόνος ενασχόλησης με τα περιοδικά ειδικών ενδιαφερόντων / χόμπι και για 7 στους 10 αφιερώνεται ενώ βρίσκονται στο σπίτι. Αποτελούν μέσο ψυχαγωγίας για 63% των αναγνωστών που δηλώνουν ότι είναι η ευχάριστη νότα στη ζωή τους. Το περιεχόμενο τους έχει αξία αφού θεωρείται αξιόπιστο 72%, και μοναδικό 63% (δεν το βρίσκουν αλλού).

 

 

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Reviewed by on . Ε.Δ.Ι.Π.Τ. «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΘΕΣ το απόγευμα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, Ε.Δ.Ι.Π.Τ. «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΧΘΕΣ το απόγευμα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, Rating: 0
scroll to top
error: Content is protected !!