Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » Με λαμπρότητα και πατριωτισμό

Με λαμπρότητα και πατριωτισμό

Οκτώβριος 28, 2015 9:56 μμ A+ / A-

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Με λαμπρότητα και πατριωτισμό

ΕΟΡΤΑΣΑΝ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΤΕΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ και πατριωτισμό, χιλιάδες συνδημότες μας, βοηθούμενοι και από τον καλό καιρό που επικράτησε το πρωί, συμμετείχαν, μαζικά, στον εορτασμό της 75ης επετείου από την 28η Οκτωβρίου 1940, ημέρα όπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε στα πέρατα της Οικουμένης, «ΟΧΙ» στην υποδούλωσή του.

Από νωρίς το πρωί, τόσο η λεωφόρος Θησέως, ιδιαίτερα από το ύψος της Ματζαγριωτάκη και κάτω προς τη συμβολή των οδών Δαβάκη και Σιβιτανίδου, όσο και ολόκληρη η Σιβιτανίδου έως την Λυκούργου, γέμισαν ασφυκτικά από συνδημότες μας, κάθε ηλικίας και φύλου, οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν και να καμαρώσουν από κοντά, τη μαθητιώσα και αθλούμενη νεολαία της πόλης μας, η οποία έλαβε μέρος στην μεγαλειώδη παρέλαση.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική μας εορτή, ξεκίνησαν με τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων Καλλιθέας Χαροκόπου, εκεί όπου παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική μας Αρχή, καθώς και οι Σημαιοφόροι και οι Παραστάτες από όλα τα Σχολεία της πόλης μας.

Αμέσως μετά, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, προεξέχοντος του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κάρναβου, μετέβηκαν στην πλατεία Δαβάκη, εκεί όπου μπροστά από τον Aνδριάντα του Καλλιθεάτη Ήρωα, Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθως, όλοι μετέβησαν μπροστά από το μνημείο του Έλληνα Στρατιώτη στην πλατεία Ηρώου, εκεί όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους, στην Πίνδο και στα Αλβανικά βουνά, για τα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδος μας, ενώ με το πέρας της Δέησης, έγινε από τη Φιλαρμονική του Δήμου μας, η ανάκρουση του ψαλμού «Αιωνία η Μνήμη».

Την Επιμνημόσυνη Δέηση διαδέχθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του Δημάρχου της πόλης μας κ. Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα ακόλουθα:

«Άγιοι Πατέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, ο Ελληνισμός σήμερα, γιορτάζει σε όλο τον κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της μακραίωνης ιστορικής του διαδρομής. Τη γιορτάζει σε μία δύσκολη συγκυρία, με σκοπό να αντλήσει δύναμη και διδάγματα για το παρόν αλλά και το μέλλον του και η 28η Οκτωβρίου, είναι σίγουρα μια επέτειος που είναι πλούσια σε διδάγματα, συμβολισμούς, αλλά είναι και μια επέτειος που πρέπει να δυναμώνει την εθνική μας αυτογνωσία, αλλά και την εθνική μας αυτοπεποίθηση, γιατί εκείνες τις ημέρες του 1940, ο Ελληνισμός, για άλλη μια φορά διαμόρφωσε την παγκόσμια Ιστορία, για άλλη μια φορά παρενέβη σε μία παγκόσμια ιστορική εξέλιξη, με τρόπο επωφελή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και επιτρέψτε μου να σταθώ σ’ αυτή τη διάσταση. Στην παγκόσμια διάσταση της 28ης Οκτωβρίου 1940, γιατί αυτή η πλευρά έχει τεράστια σημασία και για το μέλλον της χώρας μας. Υπήρξε κατά το παρελθόν από κάποιους, ένας ιστορικός αναθεωρητισμός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προσπαθούσε ακόμη και να αμφισβητήσει το ρόλο και τη σημασία του Έπους του 1940, στην εξέλιξη, στην έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, η ιστορική έρευνα, δείχνει με αδιάσειστα στοιχεία, ότι οι νίκες των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας, επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του πολέμου υπέρ των Συμμάχων, αποσοβώντας ένα Μεσαίωνα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γιατί, οι νίκες των Ελλήνων ενάντια στους Ιταλούς, άνοιξαν ένα ανεπιθύμητο, για τους Γερμανούς, νέο μέτωπο, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου ουδείς τολμούσε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία των Γερμανών, μετά τις τεράστιες επιτυχίες τους στο Δυτικό μέτωπο».

Ολόκληρη την ομιλία του Δημάρχου, μπορεί να την δει και να την ακούσει ο καθένας μας, στο βίντεο που ακολουθεί:

Μετά το πέρας της ομιλίας του Δημάρχου, έγινε κατάθεση στεφάνων από τις Δημοτικές Παρατάξεις, τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία, από Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από άλλους Φορείς και Συλλόγους της πόλης μας.

Τελευταίος, στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος, ενώ, ταυτόχρονα, έγίνε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Μετά την ολοκλήρωση του όλου τελετουργικού μπροστά από το μνημείο του Έλληνα Στρατιώτη στην πλατεία Ηρώου, την… σκυτάλη έλαβαν η μαθητιώσα και αθλούμενη νεολαία, καθώς και οι πρόσκοποι της πόλης μας, οι οποίοι με καμάρι και περηφάνια, παρέλασαν μπροστά από γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς και φίλους, αλλά και από τους επισήμους του Δήμου μας, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι παρελάσεις προς τιμή των ηρώων μας, είναι μέρος της παράδοσής μας και θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Μετά το πέρας της παρέλασης, στην απέναντι πλατεία Κύπρου, η Μικτή Δημοτική & Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Δήμου μας, μαζί με την Ορχήστρα Συγχορδία, παρουσίασαν ένα καταπληκτικό επετειακό πρόγραμμα με τραγούδια της Σοφίας Βέμπο και του Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά την παρουσίαση, η Καλλιθεάτισσα ηθοποιός Κα Φρέζη Μαχαίρα, αφηγούνταν αποσπάσματα από ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της εξαίσιας αυτής εκδήλωσης τιμής και μνήμης για το Έπος του ’40, στους συμμετέχοντες νέους και νέες της πόλης μας, που μας γέμισαν περηφάνια και θαυμασμό με την άψογη εμφάνιση και συμμετοχή τους στην παρέλαση, καθώς και στη Δημοτική υπάλληλο Κα Άννα Ανδρεατίδου, για την καθόλα άρτια παρουσίαση των συμμετασχόντων στην παρέλαση Σχολείων της πόλης μας.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με λαμπρότητα και πατριωτισμό Reviewed by on . 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Με λαμπρότητα και πατριωτισμό ΕΟΡΤΑΣΑΝ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΤΕΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ και πατριωτισμό, χιλιάδες συνδημότες μας 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Με λαμπρότητα και πατριωτισμό ΕΟΡΤΑΣΑΝ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΤΕΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ και πατριωτισμό, χιλιάδες συνδημότες μας Rating: 0
scroll to top