Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

Οκτώβριος 27, 2015 10:35 μμ A+ / A-

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

«Το ‘κάστρο’ της Μπιζανίου θα αποκατασταθεί»

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 17ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ενόψει του αυριανού εορτασμού της 75ης Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, παραβρέθηκε σήμερα το πρωί, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές διοργάνωσαν εκδηλώσεις στη μνήμη της μάχης της Οδού Μπιζανίου.

Μαθήτριες και μαθητές, απάγγειλαν ποιήματα, απέδωσαν δρώμενα, ενώ ηχητικά ντοκουμέντα μετέφεραν την ηρωική αντίσταση των δέκα νεαρών αγωνιστών, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1944, κυνηγημένοι από τους Γερμανούς και τους δοσίλογους συνεργάτες τους, αναγκάσθηκαν να οχυρωθούν σε οίκημα στην οδό Μπιζανίου 10, και τελικά, έπειτα από λυσσαλέα μάχη ωρών, να το μετατρέψουν σε «Ολοκαύτωμα», με την προτίμησή τους να χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες τους σφαίρες κατά των εαυτών τους, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, μαθήτριες, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, τόνισε ιδιαίτερα ότι, «η ενασχόληση με την Ιστορία μας πρέπει να είναι πυλώνας στην εκπαιδευτική μας διαδικασία», ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ιστορικού οικήματος -μνημείου της οδού Μπιζανίου.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμαρχος της πόλης μας θα πραγματοποιήσει και αυτή του την υπόσχεση και ότι οι δύο τελευταίες φωτογραφίες του ρεπορτάζ, που είχαν δημοσιευθεί σε φύλλο του «Ρεπόρτερ της Καλλιθέας», το 2013, να αποτελούν, πολύ σύντομα, μια κακή – και μόνο – ανάμνηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου μας:

«Εάν ένας λαός, ένα έθνος θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να στέκεται ευλαβικά στις ρίζες του.

Το παρελθόν και η ιστορία, είναι αυτά που μας δίνουν αξίες, διδάγματα, μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον.

Ιδιαίτερα πιστεύω ότι η ενασχόληση με την Ιστορία μας, πρέπει να είναι πυλώνας στην εκπαιδευτική μας διαδικασία.

Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, μ’ όλη αυτή την συγκλονιστική ιστορική διαδρομή και ιδιαίτερα για την Καλλιθέα μας, που έχει και αυτή την ιδιαίτερη ιστορία της.

Μια κορυφαία ιστορική στιγμή για την πόλη μας, αλλά ευρύτερα για την περίοδο του 1940 και την Εθνική Αντίσταση, είναι η μάχη της Οδού Μπιζανίου, το καλοκαίρι του 1944.

Εδώ κοντά, στην οδό Μπιζανίου 10, γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της εθνικής μας αντίστασης.

Με ασύγκριτο ηρωισμό και αυτοθυσία, νέοι Καλλιθεάτες υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το φρουραρχίου της ΕΛΑΣ, σε μια μάχη που γενικεύτηκε και η οποία αποτελεί μια μεγάλη ηθική νίκη για τον δοκιμαζόμενο λαό μας.

Θα ήθελα εδώ να σας ανακοινώσω ότι ο Δήμος μας πέτυχε πριν από ένα μήνα, τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Μπιζανίου, μ’ ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ και έτσι σε λίγα χρόνια θα παραδώσουμε στην Καλλιθέα ένα σημαντικό κτίριο – μνημείο.

Δεν θα ήθελα να στερήσω πολύτιμο χρόνο από τους πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης. Θα ήθελα μόνο να ευχαριστήσω όλους εσάς που διοργανώσατε αυτή την υπέροχη ημέρα και εύχομαι το παράδειγμά σας να βρει μιμητές».

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ Reviewed by on . ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ «Το ‘κάστρο’ της Μπιζανίου θα αποκατασταθεί» ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 17ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της πόλης μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ «Το ‘κάστρο’ της Μπιζανίου θα αποκατασταθεί» ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 17ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της πόλης μας Rating: 0
scroll to top