Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Αφιερώματα » 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945

Αύγουστος 3, 2015 11:28 πμ A+ / A-

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945

Το ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α.

ΕΝΝΕΑ Αυγούστου 1945. Η ημέρα όπου οι Η.Π.Α., έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, αυτή τη φορά στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Μετά την 1η ρίψη ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, δήλωσε για τους Ιάπωνες: «Εάν δεν αποδεχτούν τώρα τους όρους μας, ας περιμένουν μια βροχή καταστροφής από τον αέρα, που όμοιά της δεν έχει ιδωθεί σε αυτή τη γη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ((Harry S. Truman).

Ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Χιροχίτο (Hirohito), που λατρεύονταν σαν Θεός από τους κατοίκους στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου, μην θέλοντας να γνωρίσει την ταπείνωση με την παράδοση άνευ όρων της πατρίδος του, αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

Ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Χιροχίτο (Hirohito).

Μην έχοντας άλλη λύση και θέλοντας οι Αμερικανοί να δείξουν ότι εννοούσαν έμπρακτα τα όσα είχε πει ο Πρόεδρός τους, αποφάσισαν τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας σε ιαπωνική πόλη.

Έτσι, το πρωί της 9ης Αυγούστου 1945, ένα ακόμη βομβαρδιστικό, με την ονομασία B-29 Superfortress Bockscar και κυβερνήτη τον Τσαρλς Σουέινι (Charles W. Sweeney), απογειώθηκε, με συνοδεία ένα ακόμη Β-29 και πάλι από τη βάση Τινιάν (Tinian), με βασικό στόχο την πόλη Κοκούρα στο νησί Κιουσού και εναλλακτική λύση το Ναγκασάκι.

Το πλήρωμα του B-29 Superfortress Bockscar, έχοντας στη μέση όρθιο, τον κυβερνήτη του.

Επειδή εκείνη την ημέρα η Κοκούρα ήταν καλυμμένη από σύννεφα και το πλήρωμα δεν θα μπορούσε να έχει οπτική επαφή, οριστικός στόχος κρίθηκε να είναι η πόλη Ναγκασάκι και έτσι προς τα εκεί κατευθύνθηκαν, τελικά, τα δύο Β-29.

Και το B-29 Superfortress Bockscar είχε ένα επικίνδυνο «δέμα» για τους Ιάπωνες. Το «δέμα» ήταν μια ατομική βόμβα με την ονομασία Fat Man” (χονδρός άνδρας), η οποία περιείχε 6.4 κιλά πλουτώνιο 239.

Η ατομική βόμβα Fat Man” (χονδρός άνδρας).

Παρότι τα δύο Β-29 έγιναν και πάλι αντιληπτά από τα ραντάρ των Ιαπώνων, εκείνοι δεν θέλησαν να τα αναχαιτίσουν, πιστεύοντας, για άλλη μια φορά λανθασμένα, ότι επρόκειτο απλά για αναγνωριστικά αεροσκάφη (!!!).

Στις 11 ακριβώς το πρωί της 9ης Αυγούστου 1945, το συνοδό Β-29, με την ονομασία “The Great Artiste” (ο μεγάλος αρτίστας), έριξε τρία αλεξίπτωτα με όργανα, καθώς και ένα γράμμα προς έναν Ιάπωνα επιστήμονα, τον οποίο παρακινούσαν οι Αμερικανοί να ενημερώσει τους συμπατριώτες του για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η ρίψη ατομικών βομβών.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 11:01 τοπική ώρα, το B-29 Superfortress Bockscar, έριξε το βαρύ φορτίο του πάνω από το Ναγκασάκι. Η ατομική βόμβα εξερράγη σε ύψος 469 μέτρων πάνω από το έδαφος της πόλης και 3.000 μέτρα μακρύτερα από τον προκαθορισμένο στόχο.

Η στιγμή της έκρηξης στο Ναγκασάκι, αποτυπωμένη στον φωτογραφικό φακό του B-29.

Η έκρηξη ήταν σφοδρότερη από αυτή στη Χιροσίμα, καθώς η ισχύς της ήταν ίση με 21 κιλότονους εκρηκτικού ΤΝΤ (στην Χιροσίμα ήταν 13), αναπτύχθηκε θερμοκρασία 3.900 βαθμών Κελσίου και άνεμοι εντάσεως 1005 χιλιομέτρων την ώρα, αλλά οι άμεσες συνέπειες, λόγω της ιδιομορφίας της πόλης, ήταν λιγότερες.

Η συγκλονιστική φωτογραφία, με μία μητέρα να θηλάζει το παιδί της,

μία μόλις ημέρα μετά τον βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 κάτοικοι της πόλης Ναγκασάκι, σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ άλλοι τόσοι πέθαναν κατά τους επόμενους έξι (6) μήνες από τις παρενέργειες της ατομικής βόμβας.

Τμήμα από το Ναγκασάκι, την επόμενη της ρίψης της ατομικής βόμβας.

Ήταν τόσο σφοδρή, μάλιστα, η έκρηξη, που το βομβαρδιστικό B-29 Superfortress Bockscar, έπαθε τέτοιες ζημιές, που μόλις μετά βίας κατόρθωσε να προσγειωθεί στην Οκινάουα (Okinawa).

Λίγο μετά τη ρίψη και της 2ης ατομικής βόμβας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, με δημόσια ανακοίνωσή του δικαιολόγησε την απόφασή του για χρήση πυρηνικών όπλων, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Having found the bomb we have used it. We have used it against those who attacked us without warning at Pearl Harbor, against those who have starved and beaten and executed American prisoners of war, against those who have abandoned all pretence of obeying international laws of warfare. We have used it in order to shorten the agony of war, in order to save the lives of thousands and thousands of young Americans. We shall continue to use it until we completely destroy Japan‘s power to make war. Only a Japanese surrender will stop us.”,

δηλαδή:

«Έχοντας βρει την βόμβα, την χρησιμοποιήσαμε. Την χρησιμοποιήσαμε κατά αυτών που χωρίς προειδοποίηση, μας επιτέθηκαν στο Περλ Χάρπορ, κατά αυτών που άφησαν άσιτους, χτύπησαν και εκτέλεσαν Αμερικανούς αιχμάλωτους πολέμου, κατά αυτών που εγκατέλειψαν κάθε έννοια υπακοής στους διεθνείς νόμους για ζητήματα πολέμου. Την χρησιμοποιήσαμε, για να μικρύνουμε την αγωνία του πολέμου, για να σώσουμε τις ζωές χιλιάδων νεαρών Αμερικανών. Θα συνεχίσουμε να την χρησιμοποιούμε, έως ότου καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη δυνατότητα της Ιαπωνίας να διεξάγει πόλεμο. Μόνο η παράδοση της Ιαπωνίας, θα μας σταματήσει».

Ακολούθησαν σφοδροί και συνεχείς βομβαρδισμοί, με συμβατικά όπλα αυτή φορά, σε πολλές ιαπωνικές πόλεις, ενώ ο Αμερικανικός 3ος Στόλος, έπλεε, ταχύτατα προς τις ιαπωνικές ακτές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι πάνω από 400 Β-29 βομβάρδισαν την Ιαπωνία κατά την ημέρα της 14ης Αυγούστου 1945 και πάνω από 300 κατά το ίδιο βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ το γεγονός, ότι ελάχιστες ώρες πριν από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, είχε προηγηθεί η κήρυξη πολέμου της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.) κατά της Ιαπωνίας (στις 4 τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 1945) και η εισβολή, της πρώτης, στα κατεχόμενα από τους Ιάπωνες εδάφη της Μαντζουρίας στη Κίνα.

Τελικά, έξι (6) ημέρες μετά τη ρίψη της 2ης και τελευταίας έως σήμερα ατομικής βόμβας κατά ανθρώπων, στις 15 Αυγούστου 1945, (και δύο μόλις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση κατασκευής και τρίτης ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς), ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Χιροχίτο, μην έχοντας άλλη λύση, ανακοίνωσε την άνευ όρων παράδοση της χώρας του στους Συμμάχους, με την υπογραφή της παράδοσης να πραγματοποιείται στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό USS Missouri.

Η στιγμή της παράδοσης των Ιαπώνων πάνω στο θωρηκτό USS Missouri.

Με τις υπογραφές του Ιάπωνα Υπουργού, Μαμόρου Σιγκεμίτσου (Mamoru Shigemitsu) εκ μέρους της Κυβερνήσεως και του Ιάπωνα Στρατηγού Ουμέζου (General Umezu) εκ μέρους του Αυτοκρατορικού Στρατού, έλαβε τέλος ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Και το 2ο βομβαρδιστικό, το B-29 Superfortress Bockscar, σώζεται σε Μουσείο (National Air & Space Museum) στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Το B-29 Superfortress Bockscar, σήμερα.

Η πηγή των φωτογραφιών, είναι από το wikipedia και από το site: www.atomicheritage.org.

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945 Reviewed by on . 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945 Το ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΕΝΝΕΑ Αυγούστου 1945. Η ημέρα όπου οι Η.Π.Α., έριξαν τη δεύτερη ατομι 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1945 Το ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΕΝΝΕΑ Αυγούστου 1945. Η ημέρα όπου οι Η.Π.Α., έριξαν τη δεύτερη ατομι Rating: 0
scroll to top