Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Home » Γενικό » 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Αύγουστος 17, 2015 2:36 μμ A+ / A-

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Εορτασμός με Λαμπρότητα και Ευλάβεια

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

ΜΕ ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε 15η Αυγούστου, εκατομμύρια είναι οι Πιστοί που προσέρχονται στις Εκκλησίες και στα Μοναστήρια της χώρας, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου.

Πιστοί, κάθε ηλικίας, παιδιά, νέοι ή ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, όλοι με ταπεινότητα και ευλάβεια, προσκυνούν τις θαυματουργές εικόνες με την Παναγία, προσδοκώντας δύναμη, υγεία και ψυχική γαλήνη, για να αντιμετωπίσουν τα όποια, μεγάλα ή μικρά προβλήματα τους βασανίζουν.

Η Παναγία, η Πρώτη των Αγίων, με τα εκατοντάδες Προσωνύμια (Κεχαριτωμένη, Παντάνασσα, Μεγαλόχαρη, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, κ.λπ.), τιμάται περισσότερο από κάθε άλλον Άγιο, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου η επίκλησή της είναι σχεδόν καθημερινή από όλους τους Πιστούς. Άλλωστε, σε κάθε πρόβλημά μας, σε κάθε κακουχία μας, σε κάθε φυσική ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες κ.α.), σε κάθε πόλεμο, η Πρώτη που επικαλούμαστε για βοήθεια, είναι η Παναγία μας. Και εκείνη, φιλεύσπλαχνη Μητέρα όλων, στέκει στο πλευρό μας και μας βοηθά, προσφέροντάς μας κουράγιο και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε τα όποια δεινά μας κατατρέχουν.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία, μέχρι την επίγεια Κοίμησή της, διέμενε στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και την μητέρα τους Σαλώμη. Τρεις ημέρες πριν την Κοίμησή της, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την επισκέφθηκε και της γνωστοποίησε τον επικείμενο θάνατό της. Η ίδια, αφού πρώτα μετέβη στο Όρος των Ελαιών και προσευχήθηκε γεμάτη χαρά γιατί θα συναντούσε ξανά τον αγαπημένο της Υιό, στη συνέχεια διαμοίρασε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες και γνωστοποίησε, η ίδια, το νέο στους οικείους της.

Κατά την ημέρα της Κοίμησής της και επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι κοντά της, καθώς κήρυτταν τον Λόγο του Κυρίου όπου γης, μια νεφέλη (σύννεφο) τους άρπαξε και τους έφερε δίπλα της. Μοναδικός απών, ήταν ο Απόστολος Θωμάς. Κοντά της, έως την ύστατη στιγμή, παραβρέθηκαν, επίσης, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος και ο Απόστολος Τιμόθεος.

Όταν εκοιμήθη, τοποθέτησαν το άψυχο σώμα της στο μνήμα της Γεσθημανής. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά, ως εκ θαύματος, τυφλώθηκαν. Μόνο ένας εξ αυτών, ονόματι Ιεφωνίας, κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά του κόπηκαν τα χέρια από Άγγελο Κυρίου.

Όταν μετά από τρεις ημέρες, επισκέφθηκε το μνήμα της ο Απόστολος Θωμάς και ζήτησε να ανοιχθεί και να προσκυνήσει το σκήνωμά της, έκπληκτος διαπίστωσε ότι ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία είχε μετατεθεί στους Ουρανούς.

Την ξεχωριστή αυτή ημέρα, που έως το 460 μ.Χ. εορτάζονταν στις 13εις Αυγούστου, εόρτασε και φέτος πάνδημος ο Ελληνισμός. Στη Τήνο, στην Πάρο, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, σε όλες τις Εκκλησίες, σε όλα τα ξωκλήσια, σε όλα τα Μοναστήρια της χώρας, όπως, φυσικά και εδώ στην Καλλιθέα, χιλιάδες ήταν οι Πιστοί, που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία προσευχήθηκαν και άναψαν ένα κεράκι στη Χάρη της.

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Reviewed by on . 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Εορτασμός με Λαμπρότητα και Ευλάβεια ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Εορτασμός με Λαμπρότητα και Ευλάβεια ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε Rating: 0
scroll to top